Champignon Bourguignon, oftewel paddenstoelenstoof op Bourgondische wijze! Laten we nog even lekker genieten van stoofpotjes… Daarom deel ik dit makkelijke vegetarische stoofrecept graag nog met je! Een pan vol met comfort food, heerlijke champignons, romige saus, echt zo’n recept waar je van gaat genieten!
Ik hou van stoofgerechten en wat mij betreft kunnen ze het hele jaar rond gegeten worden. Zeker deze champignons stoofpot, ook een heerlijke manier om eens op een andere manier paddenstoelen als groenten op tafel te zetten. Deze champignon Bourguignon serveer ik met een zelfgemaakte pompoen puree! Nog even nagenieten van de winter hoor…. en een mooie aftrap van de Week zonder Vlees!
Champignon Bourguignon
Niet alleen op koude winterdagen, ook op alle andere dagen dat je wilt smullen van een stoofgerecht, kun je deze champignon Bourguignon op tafel zetten. Dit is de vegetarische variant van Boeuf Bourguignon, wat zoveel betekent als rundvlees op Bourgondische wijze. Bourgondisch klinkt goed natuurlijk, en met paddenstoelen werkt dat net zo goed!
Goed, een paddenstoelen stoofschotel recept dus, ideaal om deze Week zonder Vlees mee af te trappen. Voordeel van een vegetarisch stoofpotje is dat het helemaal niet zo lang hoeft te pruttelen, deze champignonstoof staat met een half uurtje op tafel! Ik maak voor dit recept gebruik van kastanjechampignons, daar kun je uiteraard ook andere paddenstoelen aan toevoegen.
Klassieke Franse smaken komen samen in dit traditionele stoofgerecht. Laat dus ook vooral de rode wijn in dit recept niet achterwege, die hoort echt in het gerecht thuis. Wil je zeker weten dat de alchohol is verdampt, laat dan de wijn wat langer pruttelen. Wat ik wel achterwege heb gelaten zijn de zilveruitjes, deze heb ik vervangen door een scheutje balsamico azijn. Zo heb je wel het frisse zuurtje in deze paddenstoelenstoof!
Naast de champignons voeg ik ook winterpeen toe. Wil je nog meer groenten op tafel zetten, dan zou je bijvoorbeeld kunnen denken aan een broccoli gratin of spruitjes uit de oven. Deze champignon Bourguignon is heerlijk met:
- Pompoenpuree met verse tijm
- Aardappel puree uit de oven met knoflook en tijm
- Polenta met rozemarijn
- Knolselderij puree met oude kaas
- Bloemkool puree met geroosterde hazelnoten
Meer champignons recepten:
Champignons… ik zet ze steeds vaker in de spotlights en laat ze de hoofdrol spelen in hun eigen recepten. Want de tijd dat champignons fijn gesneden als extra groenten door een gerecht gingen, ligt echt wel achter mij. Paddenstoelen zijn zo veelzijdig en wat mij betreft echt de perfecte vleesvervanger! Op zoek naar meer recepten met champignons, probeer dan zeker deze gerechten ook eens:
- Truffel risottto met gemengde paddenstoelen
- Kastanje champignons uit de oven
- Wraps met pulled champignons
- Romige champignonsoep
- Quiche met champignons en spinazie
Ingrediënten
- 800 gram kastanje champignons
- 1 ui
- 2 winterpeen
- 2 teentjes knoflook
- 400 ml paddenstoelen bouillon
- 1 blikje tomatenpuree
- 100 ml rode wijn
- 2 eetlepels balsamico azijn
- 2 takjes verse tijm
- 2 takjes verse oregano
- 2 takjes verse rozemarijn
- 1 laurierblad
- 2 eetlepels bloem
- snuf zout
- olie om in te bakken
Bereiden
- Schil en snipper de ui. Maak de knoflook schoon.
- Borstel de kastanje champignons en snij in plakjes.
- Rasp de winterpeen en snij in plakken.
- Verwarm een scheut olie in een stoofpan met dikke bodem. Fruit hier de ui in aan en pers de knoflook erbij uit. Voeg de kastanje champignons en winterpeen toe en bak zo'n 5 minuten tot de champignons beginnen te garen.
- Voeg de bloem en tomatenpuree toe en schenk een scheut rode wijn in de pan om af te blussen.
- Schenk de paddenstoelenbouillon in de pan en voeg de balsamico azijn toe.
- Maak met keukentouw een bundeltje van de tijm, rozemarijn en oregano en voeg dit samen met het laurierblad toe aan de pan.
- Laat de kastanje champignons zo'n 25 minuten zachtjes stoven tot de groenten zacht en gaar zijn. Roer wel regelmatig even door.
- Serveer de champignon stoofpot met zelfgemaakte pompoen puree.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor champignon Bourguignon? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door Renske van Buren. Dit artikel kan affiliate links bevatten.
2 reacties
Hoe maak je pompenpuree?
Dat recept vind je hier: Pompoen puree met verse tijm