Caponata, een Italiaans gerecht van gestoofde groenten met aubergines in de hoofdrol. Zo’n klassiek recept uit de Italiaanse keuken met typische Mediterrane smaken, heerlijk als bijgerecht of als hapje voor bij de borrel. Dit is zo’n geweldig lekkere manier om aubergines te eten. Was je nog op zoek naar een makkelijk recept om eens met aubergine aan de slag te gaan, dan kan ik je deze caponata zeker aanraden!
Caponata is een bekende zoet-zure aubergine salade uit de Siciliaanse keuken. Je kunt deze aubergine stoof warm serveren, maar lauwwarm of koud met een stukje brood is het ook een heerlijk gerechtje. De aubergines hoeven niet lang te pruttelen en door smaakmakers als olijven, kappertjes en frisse zoete tomaten zet je een heerlijke salade op tafel. Die de dag erna alleen nog maar lekkerder is…. just saying!
Caponata
Caponata dus… nu we nog wat heerlijke nazomerdagen hebben, leek me dit een mooi moment om dit zonnige recept met je te delen. Want zomers en zonnig vind ik dit zeker, ideaal voor een Italiaanse bbq bijvoorbeeld. Maar ook als Italiaans bijgerecht kun je deze aubergine stoofschotel op tafel zetten.
Dit gerecht heeft wel wat weg van de Italiaanse peperonata, een friszoete salade van gestoofde paprika. Ook zo’n klassieker uit de Italiaanse keuken, het recept kreeg ik ooit van mijn Italiaanse oma. En die kon koken hoor…. De aubergines in dit gerecht hoeven niet heel lang te stoven, ze zijn natuurlijk al redelijk zacht van zichzelf. Even zachtjes laten pruttelen in het vocht van de tomaten en de azijn en je weet niet wat je proeft!
Nou heeft de aubergine van zichzelf niet een hele uitgesproken smaak, maar dit gerecht zít wel boordevol heerlijke Italiaanse smaken. Door zoals in veel Italiaanse gerechten te starten met een kleine soffritto, een basis van uien en bleekselderij, maak je al een hele goede start. In dit van oorsprong Siciliaanse recept voeg je daar ook nog knoflook, olijven en kappertjes aan toe.
En dan blijkt maar weer de magie van de Italiaanse keuken…. heel veel meer smaakmakers zijn namelijk niet nodig. Een beetje amore en even geduld doen de rest. Serveer deze caponata met stukjes ciabatta brood om lekker in de saus te dippen. Ik voegde ook nog bolletje mozzarella en verse basilicum toe, gewoon voor de lekker!
Meer aubergine recepten:
Het recept voor deze caponata geprobeerd en wil je meer aubergine recepten? Wist je dat je aubergines goed als vleesvervanger op tafel kunt zetten. Je kunt er allerlei kanten mee op, probeer bijvoorbeeld ook eens de volgende gerechten met aubergines:
- Gegrilde aubergines met mozzarella en basilicum
- Open lasagne met gegrilde aubergines
- Aubergine pizza hapjes
- Zoete aardappel lasagne met aubergine
- Italiaanse groenten uit de oven
Ingrediënten
- 1 kilo aubergine
- 1 rode ui
- 2 stengels bleekselderij
- 1 teen knoflook
- 10 groene olijven
- 2 eetlepels kappertjes
- 100 gram tomaten
- 75 ml witte wijn azijn
- 1 blikje tomatenpuree
- 1 theelepel suiker
- 50 ml water
- 10 mini mozzarella bolletjes
- verse basilicum
- brood (naar keuze)
- olie (om in te bakken)
Bereiden
- Schil en snipper de ui. Maak de bleekselderij schoon en snij in fijne blokjes van 2 x 2 mm. Maak de knoflook schoon. Snij de olijven en kappertjes heel fijn.
- Snij de aubergines in plakken van 1,5 cm en daarna in blokjes van 1,5 x 1,5 cm.
- Snij de tomaatjes in fijne blokjes.
- Verwarm een flinke scheut olie in een stoofpan met dikke bodem. Fruit hier de ui in aan en voeg dan de bleekselderij toe. Pers de knoflook uit boven de pan en voeg de olijven en kappertjes toe. Bak zo'n 5 minuten tot de ui glazig ziet.
- Voeg dan de aubergine toe aan de pan en bak deze zo'n 5 minuten mee tot het meeste vocht eruit is gebakken en de aubergine zacht begint te worden.
- Doe de tomaatjes in de stoofpan en laat zo'n 2 minuten meebakken.
- Schenk de witte wijn azijn in de stoofpan en lepel een blikje tomatenpuree leeg. Voeg een schepje suiker toe en breng zachtjes aan de kook.
- Laat de caponata zo'n 10 minuten zachtjes pruttelen. Voeg dan nog 50 ml water toe en laat nog weer 10 minuten zachtjes stoven.
- Serveer de caponata met wat verse basilicum, mozzarella bolletjes en lekker brood naar keuze.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor pastasalade met kip en pesto? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door Renske van Buren.