Deze buddha bowl met zoete aardappel is echt op en top comfort food! Alleen maar goodness in a bowl, gevuld met heerlijke vegetarische ingrediënten zoals zoete aardappel, broccoli, rijst, linzen, avocado, en zelfgemaakte hummus met geroosterde paprika. Dit recept voor een voedzame buddha bowl is ideaal als lichte vega avondmaaltijd of als uitgebreide, energierijke lunch. Natuurlijk maak je er zelf een frisse dressing bij, en daarna is het tijd om te genieten!
Een buddha bowl is een kommetje vol met pure, gezonde ingrediënten. Dit veelzijdige gerecht, dat bekendstaat om zijn kleurrijke presentatie en voedzame ingrediënten, kun je op allerlei manieren samenstellen. De basis is altijd balans, voedzaamheid, en eenvoud – en dat komt perfect terug in dit buddha bowl recept met zoete aardappel. Vul hem met jouw favoriete ingrediënten en zet zo’n schaal vol gezondheid op tafel!
Buddha bowl met zoete aardappel
Waar het idee van een buddha bowl precies vandaan komt, is wat onduidelijk, maar het verhaal gaat dat het refereert aan de bedelkom die Boeddhistische monniken bij zich dragen, waarin ze voedsel van anderen ontvangen. Door de gevarieerde ingrediënten die ze ontvangen, ontstaat er telkens een kleurrijke mix aan smaken en texturen. Er is dus geen vast recept voor een buddha bowl – en dat maakt het zo’n geweldig concept! Je doet gewoon alles wat je lekker vindt in een grote schaal en creëert jouw eigen versie.
Voor dit buddha bowl recept kies ik voor geroosterde zoete aardappel uit de oven, heerlijk gekruid met een vleugje garam masala. Deze specerijenmix – van kardemom, kruidnagel, kaneel, komijn, koriander, fenegriek, steranijs en nootmuskaat – voegt direct een warme, rijke smaak toe aan de buddha bowl. Zo ontstaat er in een handomdraai een verwarmend en smaakvol gerecht.
Buddha bowl recept
Naast zoete aardappel voeg ik ook geroosterde broccoli toe, wat zorgt voor een mooie balans en extra vitamientjes. De basis bestaat uit rijst en linzen, die zorgen voor de eiwitten én voedingsvezels. En dan het feestje bovenop: feta, zelfgemaakte hummus met geroosterde paprika, romige avocado, en een handje groentekiemen voor die frisse bite.
Je kunt eindeloos variëren met dit buddha bowl recept! Kies voor pompoen in plaats van zoete aardappel of vervang broccoli door bloemkool voor een andere twist. Ook met granen en peulvruchten kun je alle kanten op. Probeer eens quinoa of geroosterde kikkererwten voor extra crunch. Het mooie van een buddha bowl is dat je het volledig kunt aanpassen aan je eigen smaak en wat er in je voorraadkast ligt.
Meer voedzame bowl recepten:
Geïnspireerd geraakt door dit buddha bowl recept? Heerlijk, zo’n voedzame maaltijd met alle ingrediënten in een kommetje. Ik heb nog meer van dit soort heerlijke comfort food recepten voor je! Ga eens aan de slag met:
- Bowl met bloemkoolrijst en spinazie
- Burrito bowl met gegrilde kip
- Poké bowl met zalm en avocado
- Bowl met ramen noedels en gehakt
Ingrediënten
- 300 gram zoete aardappel (1 medium)
- 300 gram broccoli roosjes
- 100 gram rijst (zilvervliesrijst)
- 150 gram linzen (voorgekookt)
- 75 gram feta
- 4 el hummus met gerookte paprika
- ½ limoen
- groentekiemen
- 2 el olijfolie
- 2 tl garam masala
Voor de dressing:
- 1 tl tahin (sesampasta)
- ½ limoen
- 1 cm gember
- 1 teen knoflook
- 4 tl water
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed het rooster van de oven met bakpapier.
- Schil de zoete aardappel en snij deze in blokjes van 2 x 2 cm.
- Snij de roosjes van de broccolistronk af. Zorg dat ze van gelijke grootte zijn.
- Doe de zoete aardappel in een schaal en voeg hier 2 el olijfolie aan toe en de garam masala kruiden. Hussel goed door elkaar en spreid de zoete aardappel uit over het bakpapier. Schuif voor 15 minuten de warme oven in.
- Kook in de tussentijd de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Spoel de linzen af in een vergiet onder de kraan en laat uitlekken.
- Schil de avocado en verwijder de pit.
- Verkruimel de feta.
- Doe de broccoli roosjes in de schaal van de zoete aardappel en hussel met het restje kruiden. Voeg eventueel nog een drup olijfolie toe.
- Haal het rooster met zoete aardappel uit de oven en leg de broccoli erbij. Schuif nu nog weer voor 15 minuten de oven in.
- Maak de dressing voor deze buddha bowl met zoete aardappel klaar door de tahin te mengen met het sap van ½ limoen, pers de gember en knoflook erbij uit en verdun met water. Roer tot een gladde dressing.
- Verdeel de rijst over 2 kommen, voeg hier de linzen aan toe. Verdeel de zoete aardappel en broccoli over de kommen.
- Maak de buddha bowls af met de avocado, de verkruimelde feta, de hummus met geroosterde paprika en verse groentekiemen. Serveer met een partje limoen.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor buddha bowl met zoete aardappel? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Instagram | Pinterest
Foto’s door Renske van Buren.