Broccoli gratin, een makkelijk en feestelijk bijgerecht voor de Kerst. Al jaren geleden maakte ik een overzichtsartikel met bijgerechten voor het kerstmenu mét lekker veel groenten en jaar in jaar uit, blijft dit een van de meest gelezen blogs in deze weken. Groenten bij het kerstdiner worden vaak vergeten.
Of het wordt lastig gevonden om iets sjieks op tafel te zetten, nu we met Kerst toch altijd net even meer uit pakken. Nou ik kan je verklappen, heel ingewikkeld is deze romige broccoli gratin niet. Ik maakte er een vegetarisch gerecht van, zodat je deze schotel met lekkers ook naast de vegetarische Wellington kunt serveren. Wel ging ik een beetje los met de Parmezaanse kaas, want daar ben ik nou eenmaal echt gek op!
Broccoli gratin maken
Gratin klinkt al gelijk kerst-waardig, vind je ook niet! Een gratin is een gerecht waar je eigenlijk allerlei groenten voor kunt gebruiken. Zo maakte ik ook al eens een zoete aardappel gratin en een Provençaalse groente gratin. De groenten garen in de oven in de saus, die ik maakte van melk en Parmezaanse kaas.
Voor dit gerecht ga ik aan de slag met broccoli, daar kun je zoveel lekkers mee maken. Op zoek naar meer recepten met broccoli, die heb in dit overzicht voor je verzameld. Goed, een broccoli gratin dus, als bijgerecht voor het kerstmenu. Een romige schaal vol comfort food, dat wordt genieten!
Romige broccoli
Ik ben dit jaar ongemerkt toch voor best weer eenvoudige en makkelijke kerstrecepten gegaan… Lekker eten met de liefste mensen om mij heen is altijd fijn, maar om daar nou úren voor in de keuken te staan, zie ik eigenlijk niet zo zitten. Ik zit dan liever langer aan tafel. Voor dit recept is het wel belangrijk om de broccoli heel even kort voor te koken. Of stomen, nog lekkerder. En daarna doet de oven het werk…. ideaal!
Ingrediënten
- 500 gr broccoli (roosjes)
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 50 gram boter
- 3 eetlepels bloem
- 300 ml melk
- 150 gram Parmezaanse kaas (geraspt)
- snuf peper
- snuf nootmuskaat
Bereiden
- Snij de broccoli roosjes van de steel. Zorg dat ze allemaal enigszins van gelijke grootte zijn.
- Vul een pan met een klein laagje water. Zet hier een eventueel een stoommandje in en doe de broccoli in de pan. Breng het water aan de kook en stoom de broccoli roosjes 2 a 3 minuten.
- Schil en snipper ondertussen de ui. Maak de knoflook schoon. Verwarm de boter in de hapjespan en fruit de ui hierin aan. Pers ook de knoflook erbij uit.
- Giet de broccoli roosjes af en voeg ze toe aan de hapjespan.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Schep 3 eetlepels bloem in de hapjespan en bak 1 minuut mee. Schenk daarna de melk in de pan. Blijf roeren, zorg dat er geen klontjes ontstaan.
- Voor nu 100 gram Parmezaanse kaas, een snuf peper en een snuf nootmuskaat toe. Laat de kaas rustig iets smelten.
- Schep alle ingrediënten uit de pan in een ovenschaal. Zorg dat de broccoli roosjes gelijkmatig over de schaal zijn verdeeld.
- Strooi de resterende Parmezaanse kaas over de broccoli gratin en schuif deze 15 minuten de warme oven in. Elke oven is anders maar de gratin is klaar als er een mooi lichtbruin korstje op de schotel is gekomen.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste recepten die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor broccoli gratin met Parmezaanse kaas? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest | YouTube
Foto’s door Renske van Buren
3 reacties
Bedankt Remy, ik heb je blog pas ontdekt en ik ben er erg blij mee. Heb 2 recepten uitgeprobeerd, waaronder deze, die ik met kerst gemaakt heb en het smaakte me bijzonder goed! Broccoli op deze manier maken is heerlijk romig. Ga ook nog de kip in Italiaanse roomsaus maken. en waarschijnlijk nog veel meer recepten!
Yumm, dat klikt top! En duik lekker het recepten-archief in, er staat zoveel lekkers online! De kip in Italiaanse roomsaus is ook heel erg lekker 🙂
Kan ik dit van te voren maken en dat i het alleen nog de oven in hoef te doen?