Bolognesesaus, de klassieke Italiaanse pastasaus die we allemaal wel kennen. Een heerlijke goed gevulde saus met vlees, groenten en tomaten. Dit recept is een van mijn favoriete makkelijke maaltijden en staat hier regelmatig op tafel. Deze traditionele Italiaanse pastasaus maak je heel eenvoudig zelf klaar, al heb je voor het bereiden van de saus wel even geduld nodig.
De Bolognese saus mag namelijk lekker lang pruttelen, en daar wordt ie alleen maar lekkerder van! Deze saus is heerlijk bij pasta, maar ook de perfecte basis voor lasagne. En laat ik daar nou net het recept ook van uitgewerkt hebben…. dat komt er aan! Eerst deze basis saus waar je alle kanten mee op kunt!
Klassieke Bolognesesaus
Ik ben groot fan van de Italiaanse keuken en er staan al heel wat klassieke Italiaanse recepten hier op de site. En eigenlijk staat het recept voor deze Bolognesesaus ook al online… Yep! Dit gerecht heet namelijk ragù alla Bolognese en het traditionele recept heb ik ooit lang geleden van ‘mijn’ Italiaanse oma gekregen.
Zij woonde in Bologna en kon koken….zo fantastisch goed! Tijdens de lange zomervakanties in Italië aten we elke dag een bordje pasta al ragù als lunch… dat is toch echt wel la dolce vita!
Lasagne Bolognese
Toen ik aan de slag ging met mijn recept voor Lasagne Bolognese besloot ik me nog eens te verdiepen in dit traditionele gerecht. En kwam ik tot mijn verbazing verschillende varianten van de Bolognesesaus tegen.
Alhoewel, zo raar is dat niet… want elke Italiaan heeft natuurlijk zijn eigen manier waarop hij zijn gerechten klaar maakt… Dit recept dat ik vandaag met je deel is dus ook net even anders dan de ragù die al op de blog staat!
Spaghetti Bolognese
Deze Bolognesesaus is niet de saus voor bij de spaghetti… Nope! In Italië zijn ze heel strikt over welke saus bij welke pastasoort wordt gegeten en de spaghetti Bolognese zoals wij die kennen, is daar echt not done. Deze saus eet je namelijk met lint-pasta, zoals tagliatelle of pappardelle. Of met lasagne bladeren.
Om zo een heerlijke lasagne Bolognese te maken. Deze klassieke pastasaus is echt heel eenvoudig te maken, alleen heb je even de tijd nodig om de saus rustig te laten pruttelen. Doe dit het liefst minstens 2 uur, daar wordt ie alleen nog maar lekkerder van!
Ingrediënten
- 400 gram rundergehakt
- 250 gram half-om-half gehakt
- 700 ml passata di pomodoro (tomatensaus zonder toevoegingen)
- 2 witte uien
- 2 winterpeen
- 3 stengels bleekselderij
- 100 ml rode wijn
- 50 ml volle melk
- 3 eetlepels olijfolie
- 2 takjes verse rozemarijn
- 3 laurierblaadjes
- peper
- zout
Bereiden
- Schil en snipper de ui. Rasp de winterpeen, snij in de lengte in kwarten en daarna in kleine stukjes. Maak de bleekselderij schoon en snij in kleine blokjes.
- Verwarm de olijfolie in de pan en voeg hier de ui, winterpeen en bleekselderij aan toe. Deze ingrediënten bij elkaar noemen de Italianen ook wel soffrito en deze zijn de basis van veel recepten. Bak tot de ui glazig ziet, zo'n 4 minuten.
- Voeg dan het rundergehakt en het half-om-half gehakt toe en bak rul.
- Schenk de rode wijn bij de ingrediënten in de pan en laat 5 minuten zachtjes pruttelen.
- Voeg dan de passata di pomodoro (tomatensaus) toe en schenk ook de melk bij de saus.
- Leg de takjes rozemarijn en de laurierblaadjes bovenop de saus en breng aan de kook.
- Laat de Bolognesesaus zeker 2 uur op laag vuur pruttelen. Langer kan ook. Roer regelmatig.
- Breng als laatste op smaak met een snuf zout en peper. Buon appetito!
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste recepten die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor Bolognesesaus? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
16 reacties
Kan ik de rode wijn vervangen door bouillon – of iets anders?
Ja, dat kan zeker! Dan zou ik voor een volle bouillon gaan van bijv. rund.
Deze Italiaanse Ragù saus maak ik zo’n twee of drie keer per jaar in mijn grote gietijzeren braadpan.. en varieer ook wel eens met een eigen twist door er bijv. kookroom door te doen of meer/andere extra groente zoals courgette, knoflook etc.. Dan is het natuurlijk niet meer de originele ragù maar wel lekker! Ik verdeel het in porties en zet het in de vriezer zodat ik altijd heerlijke en gezonde pastasaus in huis heb. Ook erg makkelijk als je eens weinig tijd hebt of geen puf meer hebt om te koken.
Oh heerlijk hè! Zo doe ik het ook hoor, eigenlijk staat hier elke maand wel een pan ragù te pruttelen, daar eten we dan een keer van en de rest gaat de vriezer in. Voor als ik een keer geen tijd heb, of weinig inspiratie. Deze saus doet het altijd goed….!
Klinkt heerlijk! Wij eten alleen geen varkensvlees hier thuis, wat zou een goede vervanger zijn? Wellicht naar een slager om wat vetter rundergehakt te halen of iets dergelijks?
Dan zou ik inderdaad volledig rundergehakt doen, goede vraag voor de slager of hij daar ook een vettere variant van heeft!
Ziet er heerlijk uit!
Heb je met deze portie genoeg om nog in te vriezen? Of zijn het 6 porties, dus voor 6 personen?
Deze hoeveelheid is voor 6 personen. Wil je extra maken voor in de vriezer, wat ik ook vaak doe en wat echt heel goed kan, dan verdubbel ik de hoeveelheid passata (tomatensaus) en voeg ik wel ook iets meer gehakt en groenten toe.
Ik gebruik daar ossewit voor. Koop je bij de supermarkt en kan je onbeperkt lang bewaren in de trapkast, kelder of koelkast.
Lieve Reny, la Nonna zou vast trots op je zijn:)
Hai
Zou je dit recept ook met kipgehakt kunnen maken? Ik heb dat namelijk in de vriezer en wil er iets mee doen.
Uiteraard, alles kan. Alleen wordt de smaak dan wel echt anders… Je kunt van kipgehakt hele lekkere gehaktballetjes klaar maken, probeer dit recept voor broccolirijst met kipgehaktballetjes eens!
Mis toch die echte tomato.
Mijn favoriet, deze ragout!
Ik maak deze ragout wel altijd van mijn eigen verse tomaten uit mijn moestuin
Oh heerlijk, wat een rijkdom!