Boeuf Bourguignon, een klassieker uit de Franse keuken. Heerlijk zacht rundvlees, gestoofd in volle rode wijn en stevige bouillon, met paddenstoelen en zilveruitjes. Laat het maar lekker lang koud blijven buiten, want van dit recept krijg je het gegarandeerd heerlijk warm. Wil je tijdens een feestelijk diner voor een groot gezelschap uit pakken met de lekkerste smaken van het seizoen, ga dan zeker aan de slag met deze boeuf Bourguignon!
Het liefst gebruik je voor deze klassieke boeuf Bourguignon een wijn uit de Bourgogne, de streek in het Zuid-Westen van Frankrijk. Daar komt de term Bourguignon vandaan, dit is zo’n typisch gerecht uit die streek en het betekent letterlijk ‘rund op z’n Bourgondisch. Serveer dit zachte stoofvlees met een romige aardappelpuree en een broccoli gratin en je hebt een feestelijke maaltijd!
Boeuf Bourguignon recept
Boeuf Bourguignon, heerlijk zacht rundvlees op Bourgondische wijze dus. Bij Bourgondisch denk ik vooral aan genieten van het leven en dus ook genieten van lekker eten… Nou, dat lukt met dit stoofpotje met rund wel. Van oorsprong is dit echt zo’n boeren gerecht, lekker stevige kost en vol van smaak.
Dit Franse stoofvlees laat je trouwens gerust de hele middag sudderen, geen last minute stress met dit recept. Ook erg fijn als je dit gerecht met Kerst op tafel wilt zetten! Gebruik wel liefst runder sukadelappen voor dit stoofvlees recept, juist dát vlees wordt boterzacht en zo eet je boeuf Bourguignon het liefst!
Klassiek stoofvlees recept
Een klassieker dus, dit Franse stoofvlees en echte winterse kost als je het mij vraagt. Ik hou van stoofvlees en er staat dan ook regelmatig een pan met rundvlees de hele middag te pruttelen. Hoe je het vlees nou echt botermals en superzacht krijgt? Daar heb ik wel wat trucjes voor!
Als eerste is het belangrijk dat het vlees dat je gaat gebruiken op kamertemperatuur is voordat je ermee aan de slag gaat. Haal de runder sukadelappen dus al ruim een uur voordat je het stoofvlees gaat bereiden uit de koelkast. Ook gebruik ik altijd roomboter om het vlees in aan te bakken, dit geeft veel smaak! En goed zacht stoofvlees maak je klaar door aan de bouillon ook een zuurtje toe te voegen dat de structuur van het vlees mals maakt… bijvoorbeeld rode wijn, een azijn, of tomatenpuree!
Meer stoofvlees recepten:
Stoofvlees, ik krijg er niet genoeg van hoor… steeds bedenk ik weer een andere variant en zo staan er inmiddels dus al heel wat stoofvlees recepten op de site. Wil je na deze boeuf Bourguignon meer smaken proberen? Ga dan eens aan de slag met een van de volgende stoofvlees recepten:
- Italiaans stoofvlees met rode wijn
- Vietnamees stoofvlees
- Indonesische Daging Smoor
- Limburgs zuurvlees
- Hachee
- Draadjesvlees
Ingrediënten
- 600 gram runder sukadelappen
- 150 gram spekreepjes
- 2 uien
- 1 winterpeen
- 3 teentjes knoflook
- 250 gram kastanjechampignons
- 1 blikje tomatenpuree
- 150 ml rode wijn (uit de Bourgogne)
- 500 ml runderbouillon
- 4 laurierblaadjes
- 4 takjes verse tijm
- 4 takjes verse peterselie
- 4 kruidnagels
- 50 gram boter
- 4 eetlepels bloem
- zilveruitjes (optioneel)
- peper
- zout
Bereiden
- Zorg ervoor dat het vlees op kamertemperatuur is! Snij de sukadelappen in fijne blokjes van ongeveer 2 x 2 cm. Doe het vlees in de schaal en voeg hier peper, zout en de bloem aan toe. Schep even goed door!
- Schil en snipper de ui. Maak de knoflook schoon. Snij de uiteinden van de winterpeen en schil ze met een dunschiller. Snij daarna in fijne plakjes van 0,5 cm.
- Borstel de kastanjechampignons voorzichtig schoon en snij ze daarna in plakjes. Snij daarna in fijne reepjes.
- Zet de stoofpan op het vuur en bak hier de spekreepjes in uit zonder verder olie of boter toe te voegen. Fruit in het vet van de spekreepjes de ui, wortel, kastanjechampignons en knoflook aan en bak mee tot de uien glazig zien.
- Schep dan het mengsel met spek, ui, wortel, champignons en knoflook uit de pan en verwarm in dezelfde pan een flinke klont boter.
- Wacht tot de boter lichtbruin geworden is en bak dan het stoofvlees (met de bloem) hier in aan tot het vlees mooi rondom bruin in.
- Voeg de tomatenpuree toe en blus het vlees af met de rode wijn. Laat even 5 minuten zachtjes pruttelen.
- Schenk de bouillon bij het vlees en voeg de laurierblaadjes, tijm (tip: bind met een keukentouw tot een bosje) en kruidnagelen toe.
- Laat de Boeuf Bourguignon nu zo'n 2½ tot 3 uur stoven. Hou je van zilveruitjes, laat deze dan de laatste 30 minuten zachtjes meepruttelen.
- Maak de Boeuf Bourguignon eventueel nog af met wat verse peterselie. Serveer met zelfgemaakte aardappelpuree.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor Boeuf Bourguignon? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door Renske van Buren.