Eat your greens! Nou, met deze boerenkool salade met geroosterde pistachenoten lukt dat wel… Ik spotte deze week de eerste boerenkool in de winkel, en dan begrijp je het wel. Die moest mee naar huis! Na het eerste herfstrecept met pompoen eerder deze week, is nu de boerenkool aan de beurt.
Het liefst heb ik echt van die grote bladeren boerenkool, zo vers van het land. Maar die kon ik nog niet vinden, de groenteboer had wel al de zelf-voorgesneden variant. Prima, ik kreeg helemaal de kriebels om aan de slag te gaan.
Boerenkool salade
Ik heb graag een extra portie groenten op tafel, en met deze boerenkool salade lukt dat ook als een frisse salade niet meer zo voor de hand ligt. En nu de kolen weer verkrijgbaar zijn, ga ik gewoon door met het maken van salades. Maar dan dus in een wat warmere variant. Boerenkool gebruikte ik vroeger alleen om stamppot van te maken – ook lekker! – maar je kunt er zoveel meer mee doen. Deze groene bladgroente smaakt namelijk stiekem nog beter als je deze even roerbakt, met een ui en wat knoflook. Oeh, love it!
Vorig jaar maakte ik al een maaltijdsalade met boerenkool, couscous en pompoen. Ook lekker! Maar we eten vandaag gebakken aardappeltjes en een stukje vis, en daar wilde ik nog een eenvoudig bijgerecht naast zetten. Wij eten namelijk heus niet altijd zo uitgebreid, juist hele pure ingrediënten maken voor mij de perfecte avondmaaltijd. Met deze boerenkool salade kun je nog alle kanten op. Wat dacht je van een combi met broccoli en geroosterde hazelnoten? Ik gebruikte trouwens gewoon een goede olijfolie (met een pepertje erin) als dressing. Easy does it, toch?
Meer boerenkool recepten:
Zin in boerenkool gekregen en op zoek naar meer inspiratie? Ga dan eens aan de slag met een van deze boerenkool recepten:
- Oosterse boerenkool stamppot met kip
- Ovenschotel boerenkool met pittig gehakt
- Boerenkool salade met zoete aardappel en kikkererwten
- Frittata met boerenkool en zwarte bonen
- Boerenkool met kip, pastinaak en witte bonen
- Couscous met pompoen en boerenkool
Nodig
- Keukenpapier
Ingrediënten
- 250 gram boerenkool
- 150 gram sperziebonen
- 75 gram rucola
- 1 rode ui
- 2 teentjes knoflook
- verse basilicum
- 25 gram pistachenoten
- olijfolie (extra vierge)
Bereiden
- Verwijder de kontjes van de sperziebonen, de kopjes kun je laten zitten. Doe de boontjes in een pan, laagje water erbij, en zet op het vuur. Een stoommandje zou nog beter zijn, als je die hebt dus zeker gebruiken! Kook de sperziebonen in een minuut of 7 beetgaar. Giet de boontjes af en laat ze even staan.
- Schil en snipper de ui en maak de knoflook schoon. Verwarm wat olie in een wokpan en fruit hier de ui in aan. Pers de knoflook erbij uit en bak even mee.
- Doe dan de boerenkool in de pan en roerbak zo’n 5 minuten. Blijf regelmatig omscheppen. Schep daarna de boerenkool mét ui en knoflook alvast in de grote schaal en maak de pan even schoon met wat keukenpapier.
- Wanneer de pan weer schoon is – je kunt natuurlijk ook een nieuwe pakken – zet je het vuur weer aan. Geen olie deze keer! Rooster de pistachenoten in een minuut of 3 lichtbruin.
- Tijd om de boerenkool salade te gaan samenstellen. Het is zo eenvoudig; doe de sperziebonen en de rucola bij de boerenkool in de grote schaal. Schep goed om, voeg wat blaadjes verse basilicum en de geroosterde pistachenoten toe en maak de salade af met een goede extra vierge olijfolie.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerGa je aan de slag met dit recept voor boerenkool salade met geroosterde pistachenoten? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
2 reacties
Het ziet er heerlijk uit! Ik ben dol op boerenkool. Heb er eigenlijk nog nooit aan gedacht om er een salade van te maken. Ga ik eens proberen!!
goed dat je de boerenkool in de wok 5 minuten roerbakt. Ik heb ooit een salade met rauwe boerenkool gegeten. Was echt niet lekker! Ga zeker je recept uitproberen, maar dan als hoofdgerecht!
Dankjewel!