Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar ik kan wel weer een boost gebruiken zo na alle feestdagen…. Als je denkt dat ik het hele jaar rond hartstikke gezond eet, dan heb je het echt mis hoor. Met het woord gezond heb ik altijd een beetje een haat-liefde verhouding, want wat gezond is voor mij, hoeft dat voor jou niet te zijn. Maar over deze boekweitsalade met broccoli en zalm kan ik kort zijn. Die zit gewoon bomvol veggies en dat kan niet slecht voor je zijn. Een heerlijke lauwwarme salade, perfect als lunch of als lichte maaltijd!
Een van mijn voornemens zo na de feestdagen is om weer wat meer groenten toe te voegen aan mijn menu. Dat was ik de laatste tijd namelijk een beetje vergeten… Eigenlijk lukte het de laatste weken van vorig jaar niet meer zo goed om zelf te doen wat ik altijd zeg hier op de blog. Variatie, veel groenten, dat verhaal… ging voor mij niet op. Te druk, te veel bezig met werk en privé, recepten uitwerken, vooruit plannen. Ik koos zo vaak zelf voor een makkelijke boterham of een snelle aardappel-groente-vlees maaltijd…
Net als iedereeen – denk ik dan – dacht ik; dat komt in het nieuwe jaar wel weer. Laat ik me daar vooral nu niet druk over maken. Laat ik vooral maar zorgen dat alles klaar is, qua werk en ook thuis. Als dat op orde is, dan komt dat eten daarna wel weer. Stom eigenlijk, want als je goed eet, voel je je ook gewoon beter. Als je zorgt dat je voldoende groenten binnen krijgt, voel je je vanzelf een stukje fitter. En ook al heb ik dan toch gewacht tot het nieuwe jaar, het is dan nu echt tijd om die balans weer een beetje terug te brengen.
Boekweit staat hier al jaren in de kast. In hele korrels, in vlokken en in meel, alle varianten zijn in huis. Weet je niet goed wat je ermee zou moeten maken, dan help ik je graag! Je kunt er namelijk heerlijk mee ontbijten, wat dacht je van dit crunchy boekweitontbijtje met banaan? Of heerlijke chocolade pannenkoeken? Maar tijdens de lunch gebruik ik dit pseudograantje ook maar wat graag! Wraps, muffins, you name it! Ik maak er zelfs risotto mee! Boekweit is een alleskunner en combineert zo makkelijk! Deze salade bewijst dat maar weer eens!
Boekweitsalade met broccoli en zalm
Voor 4 personen:
- 200 gr boekweitkorrels
- 300 ml water
- 1 broccoli
- 300 gr zalmfilet (MSC)
- 100 gr bladspinazie
- 100 gr (diepvries) doperwten
- 1 courgette
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1/2 bouillonblokje
- peper
- zout
- 1 el citroensap
- olie
Voor de dressing:
- 6 el Griekse yoghurt
- 2 el citroensap
- 2 tl mosterd
- 2 tl honing
- peper
- verse dille
Nodig;
koekenpan, ovenschaal, spiraalnsijder, vergiet, schaaltjes, saladeschaal
Bereiden:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Schenk een scheutje olie in de ovenschaal, leg de zalmfilets erin en strooi hier wat peper en zout over. Druppel wat citroensap over de zalm. Als de oven warm is, schuif je de filets voor 10-12 minuten de oven in.
Schil en snipper de ui. Maak de knoflook schoon. Verwarm wat olie in de koekenpan en voeg de ui toe. Fruit deze aan tot ie glazig ziet en pers de knoflook erbij uit. Schep de ui en knoflook uit de pan en zet even apart. Je hoeft de pan niet schoon te maken!
Doe de boekweitkorrels in de koekenpan en schenk hier een 300 ml water bij en voeg het halve bouillonblokje toe. Breng aan de kook. Laat zo’n 4 minuten koken.
Snij ondertussen de broccoli in roosjes. Voeg deze toe aan de boekweitkorrels en doe ook de doperwten in de pan. Laat het vuur aanstaan en kook nog zo’n 4 minuten mee. De steel van de broccoli gooi je natuurlijk niet weg, hier kun je soep van maken!
Gebruik de spiraalsnijder om dunne slierten van de courgette te maken.
Maak de dressing voor de boekweitsalade klaar door de Griekse yoghurt in een schaaltje te mengen met de citroensap, mosterd, honing en wat peper. Knip wat verse dille erbij en roer goed door.
Giet de boekweit, broccoli en doperwten af en doe al deze ingrediënten in een saladeschaal. Schep hier de ui, knoflook, courgettelinten en spinazie doorheen.
Serveer de boekweitsalade met de gegrilde zalm en wat van de dressing. Enjoy!
Ga je aan de slag met dit recept voor boekweitsalade met broccoli en zalm? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest | Youtube
Deze blogpost bevat een affiliate-link naar Bol.com.
1 reactie
Wat een geweldig recept! Dit gat ik zeker eens proberen te maken. Zitten hier gluten in?