Ook met de kerstdagen zet ik graag wat extra groenten op tafel. Afgelopen week deelde ik al een bijgerecht met prachtige paarse spruiten en pompoen met je, maar ik zet er graag nog een mooi groentegerecht bij. Een heerlijke romige bloemkoolpuree met geroosterde hazelnoten. Past helemaal bij het hoofdgerecht van mijn kerstmenu, en ook aan dit recept gaf ik weer een kleine Italiaanse touch. Ben jij al in de kerststemming? Bereid je alvast maar voor op nog heel wat lekkere recepten in de komende dagen…
Ik ben namelijk nog lang niet klaar met het delen van inspiratie voor de feestdagen. Er staat nog heel veel op mijn planning, van hoofgerechten tot nagerechten en van hapjes tot ontbijtjes. En dus ook wat makkelijke bijgerechten. Die niet al te zwaar op de maag liggen. Want ik weet niet hoe het bij jou zit, maar bij ons wordt er met Kerst genoeg gegeten…. Groenten dus. Maar wel met een twist. Het is tenslotte Kerst!
Romige bloemkoolpuree
Bloemkoolpuree maak ik regelmatig klaar, dat is ook erg lekker als basis voor een stamppot. Maar dat gaan we vandaag niet doen, al zou ik ook zo wat kerst-waardige stamppot recepten kunnen bedenken. Maar dat is dan voor volgend jaar ofzo…
Als je deze bloemkoopuree met geroosterde hazelnoten gaat klaar maken, is het wel belangrijk dat je de bloemkool van te voren kookt en even goed laat uitlekken. Anders wordt het te nattig…. niet de bedoeling. Daarna breng je de puree op smaak met truffelolie, verse oregano en Parmezaanse kaas. Nog even opwarmen en klaar ben je!
Menu suggestie
***
**
Bloemkoolpuree met geroosterde hazelnoten
Zoete aardappelgratin met Parmezaanse kaas
Gevulde lamsbout met rozemarijn en pijnboompitten
**
Ingrediënten
- 1 bloemkool
- 75 gram Parmezaanse kaas
- 4 eetlepels truffelolie
- 40 gram hazelnoten
- 4 takjes verse oregano
- 1/2 bouillonblokje
- snuf peper
Bereiden
- Snij de bloemkoolroosjes van de steel en doe ze in de pan. Vul de pan met een laagje water en verkruimel het blokje bouillon hierbij. Breng aan de kook en kook de bloemkool beetgaar.
- Giet de roosjes af en laat even goed uitlekken in een vergiet. Vang het kookvocht op! Stamp de bloemkool met een pureestamper tot bloemkoolpuree. Schep de puree nog weer terug in het vergiet om het laatste beetje vocht eruit te laten druppelen.
- Rooster intussen de hazelnoten in een droge koekenpan.
- Doe de bloemkoolpuree terug in de pan en zet het vuur zachtjes aan. Voeg de Parmezaanse kaas, truffelolie en oregano toe en roer goed door. Wil je de puree nog iets romiger maken, schep dan nog wat van het kookvocht erbij. Breng verder op smaak met peper.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerGa jij aan de slag met dit recept voor bloemkoolpuree met geroosterde hazelnoten? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
2 reacties
Hi,
Deze bloemkoolpuree lijkt mij super. Heb je ook een tip als alternatief voor de truffelolie? Ivm allergie….
Ik ga het zeker eens proberen! Bedankt! Groetjes Romy.
Er zijn heel veel verschillende oliën met een ‘smaakje’. Varierend van basilicum tot truffel tot walnoot of pittige peper. Ik denk dat ze allemaal lekker zijn in dit gerecht!