Bloemkoolpuree is een heerlijk romig en koolhydraatarm bijgerecht, perfect voor iedereen die op zoek is naar een gezonde vervanger voor aardappelpuree. Met deze puree van bloemkool breng je niet alleen extra groenten op tafel, maar ook een volle, smaakvolle textuur die goed past bij allerlei gerechten. Staat er vlees, vis of een vegetarisch gerecht op het menu? Deze romige bloemkoolpuree past er zeker bij!
Het geheim? Een vleugje Parmezaanse kaas voor extra romigheid en een rijke smaak die de bloemkoolpuree helemaal af maakt! Uiteraard voeg ik ook wat verse kruiden en smaakmakers toe, zo kun je volop variëren met dit makkelijke recept!
Bloemkoolpuree
Bloemkool is ontzettend veelzijdig; je kunt er zoveel meer mee doen dan koken en opeten. Denk aan bloemkoolrijst, maar deze bloemkoolpuree is waarschijnlijk nóg geliefder als koolhydraatarm bijgerecht. Door de gekookte bloemkoolroosjes te pureren en te mengen met kruiden zoals nootmuskaat, een snufje peper, en Parmezaanse kaas, zet je de ideale romige en smaakvolle bloemkoolpuree op tafel.
Deze puree is niet alleen heerlijk als vervanger van aardappelpuree, maar geeft je maaltijd ook direct een extra portie groenten. Zo wordt voldoende groente eten wel heel makkelijk!
Bloemkool puree recept
Het recept voor bloemkoolpuree is eenvoudig en snel te maken. Kook de bloemkoolroosjes beetgaar en laat ze daarna goed uitlekken om overtollig vocht te vermijden. Zo krijg je een gladde, romige structuur zonder waterigheid. Voeg voor de beste smaak een klontje boter en wat Parmezaanse kaas toe aan je bloemkoolpuree. Het resultaat? Een rijke, koolhydraatarme puree die je keer op keer wilt maken!
Deze bloemkoolpuree is veelzijdig en past perfect bij bijvoorbeeld kabeljauw met pesto en krokante ham kruimels, of naast kip in Italiaanse roomsaus. Ook in ovenschotels doet bloemkoolpuree het goed – vervang bijvoorbeeld de aardappelpuree in je favoriete ovenschotelrecept door bloemkoolpuree voor een koolhydraatarme twist.
Meer puree recepten:
Heb je de smaak te pakken en wil je na het maken van deze bloemkoolpuree aan de slag met meer puree recepten? Ik heb nog meer lekkere gerechten voor je verzameld, wat dacht je bijvoorbeeld van:
- Pompoen puree met verse tijm
- Knolselderij puree met oude kaas
- Bloemkool puree met geroosterde hazelnoten
- Wortelpuree met knolselderij en courgette
Nodig
Ingrediënten
- 1 bloemkool
- 1 bouillonblokje (groente)
- 75 gram Parmezaanse kaas
- 25 gram roomboter
- 2 takjes verse peterselie
- 1 tl nootmuskaat
- snuf peper
Bereiden
- Snij de bloemkool roosjes van de stronk en snij in gelijke stukken. Vul een pan met water, voeg de bloemkool en het bouillonblokje toe en kook de bloemkool in zo'n 8 minuten gaar.
- Laat de gekookte bloemkoolroosjes even goed uitlekken en uitdampen in een vergiet. Ga pas verder met het maken van de puree als de eerst stoom van de roosjes is.
- Doe de bloemkool in de foodprocessor en voeg de Parmezaanse kaas, een klontje boter, de verse peterselie en nootmuskaat en een snuf peper toe. Draai tot een fluweelzachte romige puree. Is de puree nog te waterig? Voeg dan nog een beetje boter toe.
- Wil je de puree nog weer opwarmen? Doe deze dan even in een kleine pan en zet op een laag vuurtje. Roer regelmatig door!
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor bloemkoolpuree? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Instagram | Pinterest
Foto’s door Renske van Buren.