Dit recept voor bloemkoolburgers stond al heel lang op mijn lijstje. Zo’n superhandig lijstje waarop ik precies bij hou wat ik nog wil maken. Ze waren alleen een beetje weggezakt, want mijn to-do wordt langer en langer en soms vergeet ik gewoon hoeveel gerechten ik nog wil klaar maken. En dat zijn er nog best wat, kan ik je verklappen. Hoog in de prioriteit had ik om nog weer eens aan de slag te gaan met vegetarische burgers. Dat vind ik namelijk een hele leuke uitdaging…. ervoor zorgen dat ze smaakvol zijn, een goede bite hebben en niet zo uit elkaar vallen. Dat is bij deze bloemkoolburgers met witte bonen zeker gelukt!
Hier thuis is het nog steeds best wel gebruikelijk om vlees op tafel te zetten bij het avondeten. Voor mij hoeft dat niet altijd. Maar ergens heb ik ook geen zin om 5 pannen op het vuur te hebben om voor iedereen wat klaar te maken. En alleen aardappels en groenten is ook maar zo saai. Toch blijft het met me flirten, een dag of wat in de week een vega maaltijd. Ik ga er de komende tijd weer eens wat vaker mee aan de slag. Kijken of ik lekkere recepten kan bedenken zonder vlees.
Deze bloemkoolburgers zijn alvast goed gelukt. Ik heb even gestoeid met het recept want mijn eisen aan een vega burger zijn nogal hoog… Ze moeten ten eerste natuurlijk heerlijk smaken! Maar ten tweede ook makkelijk klaar te maken zijn. Ook nog eens niet uit elkaar vallen en het liefst nog een beetje bite hebben ook. Zo. Ga daar maar aan staan. Maar ik heb het voor mekaar gekregen! Nog een lekkere klodder mayo erbij en ik at ze achter elkaar op!
Bloemkoolburgers met witte bonen
Voor 6 kleine burgers
- 200 gr bloemkool
- 100 gr witte bonen (pot)
- 1 ei
- 50 gr panko (Japans broodkruim)
- 3 el oude kaas
- 1 a 2 el bloem
- 1/2 tl komijn
- 1/2 tl chilipoeder
- 3 takjes verse peterselie
- snuf peper
Nodig; pan om te koken, keukenmachine met foodprocessor, bakplaat, bakpapier, mengkom
Bereiden: Snij 200 gr bloemkool in kleine roosjes en doe deze in een pan met een laagje water. Zet op het vuur, breng aan de kook en kook ze beetgaar. Giet de bloemkoolroosjes af in een vergiet en laat even uitlekken en afkoelen.
Doe de bloemkoolroosjes samen met de witte bonen in de foodprocessor en blend tot een stevige massa. Er mogen nog grove stukjes in blijven zitten!
Schep de bloemkool met de witte bonen nu in een mengkom en voeg hier de panko, het ei, de oude kaas, komijn, chilipoeder en een snuf peper aan toe. Knip de verse peterselie boven de kom van de takjes.
Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden en bekleed de bakplaat met bakpapier.
Gebruik 1 hand om alle ingrediënten te mengen, hou de ander schoon om 1 a 2 el bloem toe te voegen als het mengsel voor de bloemkoolburgers te nat blijft.
Is het mengsel stevig genoeg dan ga je met 2 handen burgertjes vormen. Maak er eerst een bolletje van ter grootte van een appel en leg deze op het bakpapier. Druk ze vervolgens plat en maak ze mooi in vorm.
Schuif de bloemkoolburgers met witte bonen zo’n 20-25 minuten de warme oven in. Serveer met een klodder mayo!
Ga je aan de slag met dit recept voor bloemkoolburgers met witte bonen? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
9 reacties
Kan je ook paneermeel gebruiken i.p.v. panko?
Dat zou je kunnen proberen, maar ik weet echt niet of dat hetzelfde uitpakt…
Oeps, ei vergeten, staat wel bij de ingrediënten, maar niet bij de beschrijving hahaha – ben benieuwd hoe ze smaken zo… zonder ei..
Oeps… daar ben ik ook benieuwd naar! Ik heb het recept bijgewerkt, dank je wel voor jouw oplettendheid!
Ook lekker. Maar vast nóg lekkerder MET ei 🙂
Hoi Reny,
Ik zag dit recept vandaag in de mail n.a.v. de week zonder vlees en heb ze vanmiddag meteen gemaakt.
Wel een dubbele hoeveelheid ingrediënten gebruikt omdat het anders te weinig zou zijn.
Geen bloem hoeven te gebruiken want het ‘deeg’ was perfect om er hamburgers van de maken.
Ik heb ze als echte hamburgers gemaakt (in een vorm) en kon er precies negen maken van de dubbele hoeveelheid uit je recept.
25 min. op 180gr hetelucht gebakken en ze hadden een mooi korstje en waren perfect gaar.
We hebben ze ‘lean’ gegeten met mosterd i.p.v. mayonaise 😉
Jammer dat ik hier geen foto kan posten. Maar ik heb het recept nu ook op Pinterest bewaard onder Vegan.
Wat een superleuk receptje! Ik ben een professionele chef en werk op een plek waar omgeving, gezondheid en vooral gekke, leuke gerechtjes de boventoon voeren.
Omdat ik vind dat vegetariërs/vegans in “normale” restaurant eigenlijk het ondergeschoven kindje zijn, wil ik dat wij daar een uitzondering in gaan zijn en iedereen een heerlijke en onvergetelijke ervaring bezorgen!
Met jouw goedkeuring ga ik met jouw receptje aan de slag, het lijkt me sowieso ontzettend lekker zoals het is, maar ik ga er wel wat aan veranderen om het geschikt te maken voor ons restaurant, we kunnen onze gasten tenslotte niet zolang laten wachten, hahaha. Als je het leuk vindt, zal ik met alle liefde je naam en eventuele website laten weten aan de gasten.
Omdat ik niet aan “sluipreclame” doe, vermeld ik geen naam van ons bedrijf. Mocht je verdere informatie willen, laat me dat dan via mijn mail weten?
In ieder geval ontzettend bedankt voor de inspiratie, je hebt me heel gelukkig gemaakt!
Hallo, je schrijft over n vega maaltijd, maar ei en kaas zijn niét vegan.
Ik ga t zonder kaas, of evt vegankaas en eivervanger proberen.
Als vegan burger
Dat klopt, maar ik heb het niet over vegaN, maar vegetarisch. Als in geen vis of vlees… Laat je weten of het gelukt is met de vegan vervangers?! 🙂