Bloemkool, gekookt en geprakt. Aardappels ernaast en een balletje gehakt. Zo eten mijn meiden deze groente het liefst en volgens mij ik ook, toen ik nog kleiner was. Gewoon simpel en op z’n Hollands klaar gemaakt. Op zich niets mis mee natuurlijk en ik vind het nog steeds lekker op zijn tijd. Maar vandaag geef ik een hele andere twist aan de bloemkool. Ik deel namelijk een recept voor bloemkool uit de oven met je, met een heerlijke sticky zoetzure saus. Een beetje een Oosterse bereiding dus en een perfect bijgerecht naast de Oosterse rijstsalade die ik afgelopen week al met je deelde. Ik maak de bloemkool uit de oven af met wat cashewnoten en koriander en smullen maar!
Ik vond bloemkool dus altijd maar wat saai. Gewoon als AVG’tje is het best lekker natuurlijk, maar je kunt bloemkool op zoveel meer manieren bereiden. Eigenlijk ben ik daar ook pas later mee gaan experimenteren hoor. Tegenwoordig gebruik ik bloemkool graag als vervanger voor vlees in mijn recepten, of zet ik het op tafel in plaats van koolhydraten, zoals aardappelen en rijst. Wist je dat je met bloemkool heerlijke pittige rijst kunt maken. Echt ideaal!
Ik riep natuurlijk al langer dat ik meer vegetarische recepten met je wilde gaan delen. En hoewel ik zelf echt wel kan genieten van vlees en vis, vind ik ook dat ik vaker vegetarisch op tafel mag zetten. Ik geloof echt dat elke dag vlees of vis gewoon niet nodig is voor je lijf. Om daarna nog na te denken wat voor impact dit eetgedrag heeft op het milieu. Dus, daarom vaker vega op het menu en met deze bloemkool uit de oven in een zoetzuur sausje is dat echt geen straf kan ik je vertellen!
Nodig
Ingrediënten
- 1 bloemkool
- 50 gram maizena
- 100 ml water
- 2 teentjes knoflook
- 1 theelepel gemberpoeder
- 1 theelepel cayennepeper
- 4 eetlepels ketchup
- 3 eetlepels sojasaus
- 2 handjes cashewnoten
- verse koriander
- gebakken uitjes
- olie om in te vetten
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Snij de bloemkoolroosjes van de stronk en snij klein. Doe deze in de schaal en voeg hier de maizena aan toe. Hussel door elkaar.
- Vet een ovenschaal in met wat olie. Schep de bloemkoolroosjes uit de schaal - de maizena bewaar je! - en leg in de ovenschaal. Zet voor 10 minuten in de warme oven.
- Voeg 100 ml water, 2 uitgeperste teentjes knoflook, 1 tl gemberpoeder, 1 tl cayennepeper, 4 el ketchup, 2 el sojasaus toe aan de overgebleven maizena. Roer met een garde tot een glad sausje.
- Haal de bloemkool uit de oven en schenk de saus over de roosjes heen. Schep wat om en zorg dat de bloemkool bedekt is. Schuif nu de ovenschaal weer voor 5 minuten terug.
- Hak de cashewnoten grof. Haal de schaal met bloemkool uit de oven, voeg de cashewnoten toe, schep alles nog een keer goed om en schuif nog weer voor 5 minuten terug.
- Serveer de bloemkool uit de oven met zoetzure saus nog met wat verse koriander naar smaak en maak het gerecht af met gebakken uitjes.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste recepten die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor bloemkool uit de oven met zoetzure saus? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest | YouTube
Foto’s door Renske van Buren
14 reacties
Heerlijk! Met gele peen nasi en ei. Zeker kidsproof! Een blijvertje.
Oeh dat klinkt als een super combinatie, wat een heerlijke maaltijd!
50 gram maizena?
Is het echt met ketchup of word er ketjap bedoelt? Het lijkt mij zo’n gekke combinatie..
Het is echt met ketchup!
Bloemkool is op deze manier nog keihard. Krijgt geen tijd om te garen. Voortaan kook ik het kort
Wat jammer dat het niet gelukt is om de bloemkool gaar te krijgen, het zou wel moeten lukken!
Lekkere combi met de geadviseerde salade. Dat de bloemkool nog wat hard blijft, is voor ons geen issue. Hierdoor is hij nog prima te eten.
Wij gaan op herhaling!
Wat een lekker recept. Weer eens een andere manier om bloemkool te eten. Heel verrassend.
Stelde eerst vraagtekens bij gebruik van 50 gram maizena leek me best wel veel en heb uit “veiligheidsoverweging“ maar 40 gram gebruikt. Was prima. Als sojasaus heb ik de zoute variant van Kikkoman gebruikt. De bloemkool roosjes zo klein mogelijk gemaakt en daardoor waren ze beetgaar. De noten kunnen wat mij betreft achterwege gelaten worden, maar overigens niet verkeerd.
Door de verse koriander krijgt het gerecht nog meer een Aziatische smaak, heerlijk.
Kortom een recept om aan te bevelen.
Kan dit ook met ketjap ipv ketchup?
De ketchup in dit recept is om een zoetje toe te voegen en voor de ‘stickyness’. Wanneer je dit vervangt door ketjap weet ik niet of het hetzelfde wordt, misschien nog wel lekkerder 🙂
Hi,
Bij de ingrediënten staan 3 eetlepels sojasaus saus maar in het recept zelf noem je 2 eetlepels. Hoeveel voeg ik toe? ☺️
Bij mij is de bloemkool.nog lang niet gaar en de saus veel lichter. Heb het recept precies gevolgd, snap niet wat er mis is gegaan…
Dat is jammer, de bloemkool zou in deze tijd ‘moeten’ garen in de oven. Hier blijkt maar weer dat elke oven verschillend is, wellicht de volgende keer toch de bloemkool even voorkoken?