Bloemkool pizza: een koolhydraatarme optie! Pizza is een geliefd gerecht in veel huishoudens, inclusief het onze. Traditionele pizza, vooral die heerlijke Italiaanse met een dunne bodem, is een favoriet. Het liefst geniet ik ervan in Italië zelf, een land waar ik dol op ben! Echter, sinds ik een gezondere leefstijl nastreef, is pizza niet meer hetzelfde. Ik heb geëxperimenteerd met havermout als pizzabodem, wat vooral bij de kinderen in de smaak viel. Nu is het tijd voor een nieuwe variant: de bloemkool pizza.
Waarom bloemkool pizza?
Bloemkool is een veelzijdige groente die perfect past binnen een koolhydraatarme en keto lifestyle. Een normale bloemkool kan groot zijn voor een klein gezin, waardoor je vaak met restjes blijft zitten. Dit inspireerde mij om te experimenteren met bloemkool als pizzabodem, en het resultaat was echt te gek!
Het maken van het deeg voor de bodem van de bloemkool pizza is super eenvoudig! Het is wel belangrijk dat je echt zoveel mogelijk vocht uit de bloemkool haalt, daarvoor kook je de bloemkool van tevoren even kort en gebruik je daarna een stuk keukenpapier om het vocht eruit te drukken.
Natuurlijk kun je deze pizza beleggen met jouw favoriete toppings. Doe alsof het een gewone pizza is, dus smeer er wat tomatensaus overheen, voeg nog extra groenten en kaas toe en zelf vind ik het erg lekker om er plakken prosciutto op te leggen!
Voordelen van bloemkool pizza
- Koolhydraatarm: Bloemkool bevat weinig koolhydraten, wat het een perfecte keuze maakt voor wanneer je een koolhydraat-arme leefstijl volgt.
- Gezond en Voedzaam: Bloemkool is rijk aan vitaminen en mineralen zoals vitamine C, K, en vezels.
- Licht en Lekker: Deze pizza is licht verteerbaar en veroorzaakt geen opgeblazen gevoel zoals traditionele pizzabodems kunnen doen.
Meer bloemkool recepten:
- Bloemkoolrijst met kip en spinazie
- Kip met bloemkool en roomsaus
- Bloemkool wafels met gerookte zalm en avocado
- Bloemkool uit de oven met zoetzure saus
- Bloemkoolburgers met witte bonen
Ingrediënten
- 300 gram bloemkool
- 150 gram geraspte kaas (mozzarella)
- 1 ei
- 1 teentje knoflook
- 2 tl oregano
- snuf zout
- snuf peper
Voor de topping:
- tomatensaus
- extra groenten
- salami of ham
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Was de bloemkool en snijd deze in roosjes. Gebruik een keukenmachine om de bloemkool fijn te malen tot het de textuur van rijst heeft.
- Kook de bloemkoolrijst gedurende 5 minuten in een pan met water. Laat vervolgens goed uitlekken en druk zoveel mogelijk vocht eruit met een vel keukenpapier.
- Meng de uitgelekte bloemkool met het ei, geraspte mozzarella, oregano, pers de teen knoflook hierbij uit en voeg wat zout en peper toe.
- Leg een stuk bakpapier op de bakplaat en maak van het mengsel een mooie pizzabodem (of meerdere kleine pizzabodems) en bak de bodem in de oven in ongeveer 30 minuten voor.
- Daarna haal je de bodem uit de oven en beleg je deze met ingrediënten naar wens. Doe wel voorzichtig met tomatensaus, dit voegt weer vocht toe aan de bodem en maakt dat de bodem niet heel hard wordt.
- Haal de bodem uit de oven en beleg met je favoriete toppings zoals tomatensaus, extra kaas, groenten, en vlees. Bak de pizza nog eens 10 minuten totdat de kaas gesmolten is.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerGa je aan de slag met mijn recept voor bloemkool pizza? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest