Bloemkool ovenschotel met gehakt, een makkelijk recept voor een heerlijke ovenschotel die op doordeweekse dagen zeker op tafel mag komen. Met de drukke volle decembermaand achter de rug wordt het wat mij betreft tijd voor wat lichtere maaltijden en daar hoort deze bloemkoolschotel uit de oven helemaal bij! Bij de meeste ovenschotels wordt het knapperige dakje gemaakt door aardappelpuree en in dit recept vervang ik die door een zachte, romige bloemkoolpuree!
Een ovenschotel met een laag gekruid gehakt, lekker op smaak gebracht met komijn, nootmuskaat en gerookte paprikapoeder, dit recept is echt zo’n allemansvriend. En ook een geweldig recept als je na al het kookgeweld van de feestmaand even zin hebt in niet al te ingewikkeld en een beetje back to normal. Met deze bloemkoolschotel uit de oven krijg je bovendien nog eens lekker wat veggies binnen, daar ben ik wel weer aan toe!
Bloemkool ovenschotel met gehakt
Ovenschotel recepten, ik blijf ze een geweldige uitvinding vinden voor doordeweekse dagen. Vaak gebruik ik een ovenschaal die zo groot is, dat we er met het gezin wel twee keer van kunnen eten. Super handig als je na een drukke dag niet te lang in de keuken wilt staan. Ik heb vandaag een makkelijk bloemkool ovenschotel met gehakt voor je. Waar verder geen aardappel aan te pas komt!
Niets mis met een gewone Hollandse aardappel hoor, je kunt er een heerlijke romige aardappelpuree van maken… Maar, zo zeker na een periode van lekker maar vooral veel eten, ben ik wel toe aan wat lichtere maaltijden. Als vervanger voor de aardappel gebruik ik dan graag bloemkool, een lekkere neutrale groente waar je alle kanten mee op kunt!
Bloemkool recepten
Bloemkool is dan ook een van de favoriete groenten hier in huis. Er staan inmiddels al heel wat bloemkool recepten ook online en deze ovenschotel voeg ik graag aan dat lijstje toe. Benieuwd wat je nog meer met bloemkool kunt maken? Wat dacht je van romige bloemkoolsoep? Of pittige bloemkoolrijst? Ik bak er zelfs wafels van bloemkool mee, of schuif de bloemkoolroosjes in de oven met een zoetzure saus.
Voor deze ovenschotel rul je wat rundergehakt in de pan en daar voegen we wat paprika, courgette, ui en knoflook aan toe. Dat pakketje groenten geeft al een heleboel smaak aan het gehakt en voor extra verfijning voeg ik nog wat kruiden en tomatenpuree toe. De laag gehakt gaat in de ovenschaal met daar overheen een laag romige bloemkoolpuree. Uiteraard met kaas! Dit gaat je nieuwe favoriete ovenschotel worden!
Meer ovenschotel recepten:
- Ovenschotel met prei en pittig gehakt
- Ovenschotel met broccoli en kip
- Italiaanse ovenschotel met krieltjes en worst
- Mexicaanse ovenschotel met gehakt
- Gnocchi ovenschotel met spinazie
Nodig
- Puree stamper
Ingrediënten
- 1 middelgrote bloemkool (800 gram)
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- 1 rode paprika
- 1 courgette
- 300 gram rundergehakt
- 1 bouillonblokje groenten
- 2 ei dooiers
- 100 gram geraspte kaas (oud)
- 1 blikje tomatenpuree (klein)
- 1 theelepel gerookte paprikapoeder
- 1 theelepel komijn
- 1 theelepel nootmuskaat
- 1 theelepel cayennepeper
- 1 theelepel worcestersauce
- snuf zout
- snuf peper
Bereiden
- Snij de bloemkoolroosjes van de steel en zorg dat ze allemaal ongeveer even groot zijn. Breng in een pan een ruime laag water aan de kook, voeg een bouillonblokje toe en doe de bloemkoolroosjes in de pan. Kook de bloemkool in zo'n 8 a 10 minuten gaar. Giet af en stamp tot een zachte puree. Je kunt eventueel ook de staafmixer hiervoor gebruiken.
- Roer 2 ei dooiers door de bloemkoolpuree, voeg de geraspte kaas toe en breng verder op smaak met peper en zout. Zet de puree even apart.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Schil en snipper de ui, maak de knoflook schoon. Snij de paprike en courgette in fijne blokjes.
- Zet de koekenpan op het vuur, je hoeft geen olie toe te voegen en rul hier het gehakt in aan. Schep het gehakt uit de pan en gebruik het vocht van het gehakt om de ui in te fruiten. Pers de knoflook uit boven de pan en voeg de paprika en courgette toe. Bak tot de groenten zacht worden.
- Voeg dan het gehakt weer toe aan de pan en schep hier de tomatenpuree bij. Breng op smaak met de gerookte paprikapoeder, komijn, nootmuskaat, cayennepeper, een snuf zout en een beetje worchestersauce. Schep goed door.
- Schep dan het gehakt-mengsel in de ovenschaal en spreid uit over de bodem. Schep de bloemkoolpuree over het gehakt en maak hier een mooi dakje van. Eventueel kun je er met een vork nog een mooi patroontje in maken. Strooi dan de rest van de geraspte kaas over de puree en schuif de ovenschotel met bloemkool voor 20 minuten in de warme oven.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor bloemkool ovenschotel met gehakt? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door: Renske van Buren. Dit artikel kan affiliate links bevatten.
2 reacties
Heb ‘m vega gemaakt met vers vega gehakt van Jumbo 😉
Alleen is de bloemkoolkorst niet bruin geworden ondanks de kaas. Maar de smaak is super!
Vanavond gemaakt. Het was heel lekker.