Blini’s met zalm zijn een echte klassieker en mogen niet ontbreken tijdens de feestdagen. Of je ze nu serveert als amusehapje of als voorgerecht, ze maken elke tafel een stukje feestelijker. Deze keer geef ik er een eigen draai aan met een koolhydraatarme blini’s recept, gemaakt van amandelmeel en slagroom. Het resultaat? Luchtige, kleine pannenkoekjes die perfect combineren met gerookte zalm, frisse crème fraîche en een vleugje dille. Ideaal voor kerst, maar eerlijk gezegd lust ik ze het hele jaar door!
Voor deze koolhydraatarme amuse gebruik ik amandelmeel als vervanger van het traditionele boekweitmeel. Samen met slagroom zorgt dit voor een heerlijk lichte en luchtige textuur. Het deeg is snel gemaakt en de blini’s bak je in een mum van tijd goudbruin. Het mooie is dat de blini’s niet alleen koolhydraatarm zijn, maar ook glutenvrij, waardoor ze geschikt zijn voor verschillende dieetwensen. Maak ze van tevoren klaar en je hebt meer tijd om te genieten van het diner!
Blini’s met zalm
De combinatie van blini’s met gerookte zalm is een match made in heaven. Ik beleg ze met een lepel crème fraîche, een plakje zalm en maak ze af met een beetje bieslook en versgemalen peper. Wil je het iets luxer maken? Voeg dan een klein lepeltje zalmeitjes of kaviaar toe voor een extra feestelijke touch. Deze blini’s met zalm en roomkaas zijn perfect voor een koolhydraatarm voorgerecht voor kerst of een elegant hapje bij de borrel.
Wat ik zo fijn vind aan deze amandelmeel blini’s, is dat ze simpel te maken zijn en er toch super feestelijk uitzien. Je kunt de blini’s makkelijk van tevoren bakken en de topping pas op het laatste moment toevoegen. Zo sta je niet de hele avond in de keuken, maar kun je genieten van de gezelligheid. Dit gerechtje past perfect naast andere feestelijke koolhydraatarme hapjes, zoals een amuse lepel met garnalen en avocado mousse of carpaccio rolletjes.
Blini met zalm recept
Deze blini’s met zalm en bieslook bewijzen dat feestelijk en gezond prima samen kunnen gaan. Of je ze nu serveert als voorgerecht, amuse of onderdeel van een kerstbrunch, ze zijn altijd een succes. De luchtige blini’s, gecombineerd met de romige crème fraîche en de frisse smaak van zalm, zorgen voor een smaaksensatie waar iedereen van zal genieten. Zet ze op tafel en laat je gasten verrassen door deze heerlijke en makkelijke traktatie!
Meer feestelijke amuse recepten voor Kerst:
Ben je druk bezig met het bedenken van wat je met Kerst op tafel gaat zetten?! De komende dagen ga ik je nog volop inspireren met lekkere amuses, voorgerechten, hoofdgerechten en nagerechten voor Kerst! Voor meer amuse recepten en feestelijke hapjes voor Kerst zou je ook de volgende gerechtjes op tafel kunnen zetten:
- Amuse op een lepel met garnalen en avocado mousse
- Blini met pompoen en geitenkaas
- Italiaanse amuse in een glaasje
- Carpaccio amuse in een glaasje
- Amuse van zalm en appel
- Amuse in een glaasje met zalm en avocado
- Carpaccio rolletjes
Ingrediënten
- 50 gram amandelmeel
- 50 ml slagroom
- 1 ei
- 10 gram roomboter (gesmolten)
- ½ tl bakpoeder
- ½ tl suiker
- snuf zout
- boter (om in te bakken)
Topping blini's met zalm:
- 100 gram creme fraiche
- 100 gram gerookte zalm
- verse bieslook
- peper
Bereiden
- Deze hoeveelheid ingrediënten is genoeg voor 10 - 12 blini's. Begin met het maken van het beslag.
- Smelt 10 gram boter in een steelpannetje.
- Doe het amandelmeel samen met de slagroom, een ei, het bakpoeder, een klein beetje suiker en een snuf zout in een mengkom. Schenk de boter erbij en gebruik een garde of mixer om een luchtig beslag te maken.
- Zet het beslag voor de blini's met zalm 15 minuten apart om te rusten.
- Verwarm een beetje boter in een pan en smeer dit uit met een kwastje.
- Gebruik een sauslepel om kleine beetjes van het beslag voor de blini's in de pan te scheppen. Je wilt het formaat van een poffertje aanhouden. Heb je een poffertjespan dan kun je die ook perfect gebruiken!
- Bak de blini's ongeveer 2 minuten per kant, tot ze mooi goudbruin zijn.
- Schep de creme fraiche in een boterhamzakje en spuit mooie toefjes op de blini's. Beleg daarna met wat snippers gerookte zalm en maak de blini's met zalm verder af met verse bieslook en peper.
- Tip: voor extra aankleding kun je kappertjes, zalmeitjes of kaviaar toevoegen!
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor blini’s met zalm? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door Renske van Buren.