Het is maar 1 keer Kerst per jaar, en als je het dan toch viert, dan kun je dat maar beter goed doen! Lekker uitpakken met het kerstmenu hoort daar helemaal bij, en daarom begin ik mijn kerstmaaltijd met een kleine amuse. Een amuse hapje is een klein hapje dat je voor de gerechten serveert zodat de smaakpapillen alvast een beetje wakker kunnen worden. Nou, dat lukt wel met deze blini met pompoen en geitenkaas! Je kunt er natuurlijk voor kiezen om voor elke gast 1 mini pannenkoekje klaar te maken, en deze blini aan tafel te serveren. Maar kunt ze ook al bij de borrel op tafel zetten… in dat geval zou ik er wel iets meer maken, want ze happen heerlijk weg!
Blini met pompoen en geitenkaas
Een blini is een klein Russisch pannenkoekje, gemaakt van boekweitmeel, dat vaak met gerookte zalm of kaviaar gegeten wordt. Lijkt me trouwens ook erg lekker en heel feestelijk! Maar ik had al gezegd dat ik in mijn pompoen met geitenkaas fase ben, en ik kon het niet laten om daar deze amuse mee klaar te maken. De blini’s zelf hebben wel even wat voorbereiding nodig, want het deeg moet rijzen. Daardoor heb je wel even je handen vrij om de chutney alvast te maken, of je duikt gewoon lekker op de bank om een kerstfilm te kijken. Zet de haard daar dan wel bij aan, want het deeg voor de blini’s heeft wel wat warmte nodig.
Meer feestelijke amuse recepten:
- Amuse op een lepel met garnalen en avocado
- Amuse vitello tonnato op een grote schaal
- Amuse in een glaasje met zalm en avocado
- Amuse in een glaasje met zalm en appel
- Italiaanse amuse in een glaasje
- Amuse van zalm rilette op toast
Blini met pompoen en geitenkaas
Voor 8 tot 10 blini’s:
- 100 gr boekweitmeel
- 125 ml amandelmelk
- 1 tl gist
- 75 gr pompoen (puree)
- 1 ei, gesplitst
- 15 gr boter
- Peper
- Zout
- geitenkaas
Chutney:
- 100 gr pompoen
- 1 appel
- 1 ui
- 1 cm gember
- 1 el olie
- 50 ml witte wijn azijn
- 4 el honing
- Peper
- Zout
Nodig; mengkom, steelpan, mixer
Bereiden: Eerst gaan we de blini’s maken, deze moeten straks nog even rijzen. Doe het boekweitmeel samen met de gist in een kom. Verwarm 75 ml van de melk in een steelpan, totdat het lauwwarm is. Maak een kuiltje in het meel en schenk hier de melk in. Roer goed door totdat je een deegbal kunt vormen. Zet het deeg afgedekt weg op een warme plek en laat minstens 30 minuten rijzen.
Doe 75 gr pompoen in blokken in een pan met water, zet op het vuur en breng aan de kook. Wanneer de pompoen zacht is, draai het vuur uit en giet de pompoen af. Laat even uitlekken in het vergiet en verder afkoelen en prak de pompoen dan tot puree.
Ondertussen kun je de chutney maken. Snij de appel en pompoen in kleine blokjes van circa 0,5 x 0,5 cm. Schil en snipper de ui. Verwarm een eetlepel olie in een pan en fruit hier de ui in aan, voeg de pompoen en appel toe en pers hier de gember boven uit. Doe er nu de azijn en honing bij en kook in tot een saus.
Verder met de blini’s. Splits het ei en roer de dooier door met een mespuntje zout. Verwarm de rest van de melk en smelt hier een klontje boter in. Voeg de warme melk en het eigeel toe aan het deeg, en meng goed, je zult zien dat nu een soepel beslag ontstaat. Schep de pompoenpuree door het beslag en verdeel dit goed, zorg dat er geen klontjes in zitten.
Klop het eiwit stijf – eventueel met een keukenmachine – en spatel voorzichtig door het beslag.
Nu gaan we blini’s bakken; verwarm een pan en smelt hier een klontje boter in. Leg met een eetlepel steeds een beetje beslag in de pan en laat de onderkant goudbruin bakken. Draai de blini om en bak ook de andere kant mooi bruin. Leg op elke blini een plak geitenkaas en schep er wat van de chutney op.
Wat kun je alvast voorbereiden:
- Het deeg voor de blini’s kun je al klaar maken, het mag zeker langer rijzen dan 30 minuten. De stap waarin je voor de tweede keer warme melk + het ei toevoegt, zou ik wel tot het laatste moment bewaren.
- De chutney kun je al helemaal van tevoren klaar maken. Het is wel lekker als je deze vlak voor het opdienen nog even verwarmd.
- Je zou de blini’s met pompoen en geitenkaas ook al helemaal klaar kunnen maken, dus ook alvast bakken en de geitenkaas erop leggen. Het is dan wel lekker als je ze vlak voor het opdienen nog 10 minuten in een warme oven schuift. De geitenkaas gaat dan ook heerlijk smelten… Maak tot slot af met de chutney.
Meer kerstrecepten vind je hier!
Wil je mijn recepten en tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram
2 reacties
Blini’s waren even uit het zicht verloren, maar wat een onwijs leuk idee voor kerst dit! Deze ga ik absoluut maken!
Lekker zeg! Ik krijg vandaag weer pompoen van de boer dus die pompoen chutney ga ik snel proberen!