Bifteki, oftewel Griekse hamburgers! Deze zomer duik ik in de Griekse keuken, een heerlijke Mediterrane keuken boordevol pure smaken en de lekkerste gerechten waar ik heel graag mee aan de slag wilde gaan. Bifteki is een traditioneel Grieks gehaktgerecht met kenmerkende Griekse smaken. Met dit recept waan je je zo in Griekenland, maar dan in jouw eigen achtertuin.
Ik zet deze burgertjes op tafel met platbrood, Griekse citroen aardappeltjes en een frisse Griekse salade. Lekker makkelijk en simpel dus, ik hou wel van dit soort eenvoudige maaltijden. Bifteki kun je vullen met feta, dat heb ik in mijn recept niet gedaan. Toch proef je door de smaakmakers en verse kruiden die typische Griekse smaken in deze gehaktballen terug!
Bifteki recept
Deze zomer neem ik je mee langs heel wat traditionele Griekse gerechten om zo lekker in de stemming van zon en zee te komen! Dit recept voor biftekia ken je ongetwijfeld als je eens in Griekenland bent geweest. Of wanneer je graag uit eten gaat bij de Griek. Het is een klassiek recept voor hamburgers van gehakt (rund of lam) met heerlijke Mediterrane smaken.
Voor dit makkelijke gerecht zijn er een paar essentiële ingrediënten die ervoor zorgen dat je de lekkerste bifteki klaar maakt. Natuurlijk heeft elke Griek zijn eigen recept, maar wat een heel belangrijk onderdeel is bij deze gehaktballen, zijn de fijngeraspte ui en tomaat die je door het gehakt mengt. Dit geeft zo lekker veel smaak!
Bifteki kruiden
Natuurlijk mogen ook de typische bifteki kruiden niet ontbreken. Denk je Griekse keuken, dan denk je natuurlijk gelijk aan kruiden zoals oregano, peterselie en munt! Heerlijk om hier het gehakt mee kruiden. Kies als je kunt voor verse kruiden, die geven nog meer smaak!
Verder is het maken van deze Griekse burgertjes net zo makkelijk als het maken van een oer-Hollandse gehaktbal! Lekker alle kruiden door het gehakt, mengen en kneden, en draaien maar. Je kunt nog feta toevoegen aan dit recept, ik heb dat zelf niet gedaan.
Meer Griekse recepten:
Wil jij Griekenland deze zomer ook naar jouw eigen keuken halen?! Heerlijk, ik heb er al helemaal zin in. Bij deze bifteki zet ik wat typische bijgerechten op tafel, zoals citroen aardappeltjes en een Griekse salade. Op zoek naar meer Griekse recepten, ga dan eens aan de slag met:
- Moussaka
- Griekse traybake met gehaktballetjes
- Griekse salade
- Tzatziki
- Gevulde paprika met rijst en feta
- Kip gyros met tzatziki
Ingrediënten
- 500 gram rundergehakt
- 1 ui
- 1 tomaat (rijp)
- 2 teentjes knoflook
- 2 sneetjes wit brood
- 150 ml melk
- 1 tl rode wijn azijn
- 1 eidooier
- 4 takjes verse peterselie
- 4 takjes verse munt
- 2 tl oregano (vers kan ook, dan 2 takjes)
- 2 tl komijn
- snuf zout
- snuf peper
- 2 el olijfolie
- klont boter (om in te bakken)
- scheutje olie (om in te bakken)
Bereiden
- Laat het rundergehakt in een schaal even op kamertemperatuur komen.
- Leg twee sneetjes wit brood te weken in de melk.
- Schil de ui, hak in grove stukken. Snij de tomaat in kwarten. Maak de knoflook schoon. Haal de blaadjes peterselie en munt van de takjes.
- Doe de ui, tomaat, knoflook en de kruiden in de foodprocessor en hak heel fijn.
- Voeg de ui, tomaat, knoflook, peterselie en munt toe aan het gehakt en doe hier nu ook de rode wijn azijn, olijfolie, oregano en komijn bij.
- Knijp de sneetjes brood uit en voeg toe aan het gehakt. Splits een ei en voeg de dooier toe aan het gehakt.
- Kneed alle ingrediënten voor de bifteki nu goed door elkaar. Verdeel het gehakt in 6 gelijke delen en maak hier balletjes van. Druk ze iets plat en laat ze een half uur rusten in de koelkast.
- Verwarm een klont boter en wat olie in een pan en bak hier de bifteki in aan. Laat rustig de ene kant mooi bruin worden voordat je de bifteki omdraait. Doe een deksel op de pan en laat de Griekse burgers in zo'n 10 - 15 minuten gaar worden.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor Italiaanse tomatensalade met burrata? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door Renske van Buren.