Atjar ketimoen, oftewel Indonesische zoetzure komkommer. Zoet en zuur en vol van smaak is dit een perfect bijgerecht bij een Oosterse maaltijd. Vandaag het recept om zelf atjar te maken, het is echt niet ingewikkeld, je hebt alleen even geduld nodig om de smaken goed in te laten trekken.
Zoo, de vreet feestdagen zijn weer voorbij! Heb jij net zo genoten van het lange weekend als ik? Wat een cadeautjes zijn het toch elk jaar weer, die extra vrije dagen! En nu vorige week ook officieel de lente is begonnen, vind ik het tijd voor lichte voorjaarsgerechten. Tijd voor een zonnetje op je bord! En als ik aan de lente denk, dan denk ik aan frisse groenten! Salades, salades en salades. Of als bijgerecht bijvoorbeeld deze Indonesische komkommer, ook wel Atjar Ketimoen genoemd. Ik heb dit op Bali zo vaak gegeten, ik móest het gewoon een keer zelf maken!
Zoetzure komkommer
Al voordat ik ruim 6 jaar geleden de eerste keer naar Bali vertrok, was ik helemaal fan van de Indonesische keuken. Vroeger werd mij vaak gevraagd of ik Indisch bloed heb, maar dat is niet zo. Maar ik heb wel wat Ind(ones)isch in mijn smaakgenen, want dát eten….ooh, zo lekker!
Ik heb geluk, want ik woon vlakbij Den Haag, en daar zitten echt de beste toko’s van Nederland. Afhalen doe ik niet vaak, maar als ik ervoor kies om niet zelf te koken, dan rij ik naar de toko. Laatst had ik in de middag wat tijd over en besloot ik om naar de nr. 1 toko van ons land te rijden, niet in Den Haag maar in Voorburg. Maar dat is dus ongeveer net zo ver voor mij, dus geen probleem, en voor goed eten heb ik dat natuurlijk graag over.
Atjar Ketimoen recept
Want ja hoor, ik ben ook gewoon wel eens lui. Of heb geen zin om te koken, omdat ik al de hele week in de keuken heb gestaan. En dan maak je mij heel erg blij met een Indonesische maaltijd. Indofood is voor mij comfortfood. En ik heb totaal geen moeite met pittig, doe maar juist!
Op Bali aten we elke dag, 3x per dag, een Indonesische maaltijd, een goede nasi voor het ontbijt was mijn favoriet. Als ik dan bij de toko sta, weet ik ook nooit wat ik moet kiezen, want ik vind werkelijk álles lekker! Maar als bijgerecht kies ik vaste prik voor de atjar ketimoen, de zoetzure komkommer.
Ik had al eens eerder geëxperimenteerd met het maken van zoetzure komkommer, maar het was me steeds niet gelukt om précies de juiste smaak aan het gerecht te geven. Die keer dat ik in Voorburg bij de toko stond, het was denk ik om 3 uur ’s middags, was de atjar ketimoen al op… I
k baalde eigenlijk wel een beetje, maar nam me toen gelijk voor om het zelf te maken. Voor diezelfde avond was ik toen te laat hoor, want het allerlekkerste wordt de atjar als ie een flink aantal uurtjes kan staan voordat je het eet… Maak de salade dan ook gerust een dag van tevoren klaar, wordt ie alleen maar beter van!
Waar eet je atjar ketimoen bij?
Zelf atjar ketimoen maken is echt eenvoudig! Het allerlekkerst is als je de zoetzure komkommer een nachtje laat staan, zodat de smaken goed kunnen intrekken! Waar eet je atjar ketimoen dan bij? Wat dacht je bijvoorbeeld van:
- Indonesische nasi goreng
- Vietnamees stoofvlees
- Indonesische bami goreng
- Daging smoor
- Pad Thai met kip
- Noedels met pittig gehakt
Nodig
- Glazen pot
- lepeltje
Ingrediënten
- 2 komkommers
- 1 rode peper
- 1 ui (groot)
- 2 teentjes knoflook
- 1 cm verse gember
- 1 theelepel komijn
- 2 theelepels kurkuma
- 1/2 theelepel nootmuskaat
- 4 eetlepels honing
- 125 ml azijn
- 2 eetlepels olie
- sesamzaadjes
Bereiden
- Was de komkommer en snij deze over de lange kant doormidden. Verwijder met een lepeltje de zaadjes, deze gebruiken we niet. Snij de halve komkommers nu nog een keer over de lengte doormidden, zodat je van de komkommer 4 kwarten hebt. Snij in dunne schijfjes.
- Schil en snipper de ui, dit mag heel fijn. Snij de peper open, verwijder eventueel de zaadjes als je niet van al te pittig houd, en snij heel fijn. Haal de schil van de gember af en snij in mini blokjes. Maak de knoflook schoon.
- Verwarm wat olie in de steelpan en fruit hier de ui in aan. Voeg de peper en gember toe, pers de knoflook erbij uit en voeg de komijn, kurkuma en nootmuskaat toe. Blus af met de azijn en schenk de honing erbij. Laat nu 5 minuten zachtjes pruttelen, er ontstaan belletjes en de saus verkleurt iets.
- Schep de komkommers door het warme azijn mengsel en laat afkoelen. Schep de atjar ketimoen in een glazen pot en bewaar in de koelkast. Of eet gelijk op natuurlijk, maar dan heb je die glazen pot ook niet nodig…. Ik maakte deze Indonesische komkommer salade af met wat sesamzaadjes.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste recepten die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij atjar ketimoen maken? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
29 reacties
Hmmm, ik ben dus helemaal nog niet zo bekend met de Indonesische keuken maar je hebt me wel aan het denken gezet. Als ik je verhalen zo hoor mis ik aardig wat!
Lijkt me leuk om eens te proberen, bedankt voor het recept!
Bedoel je met azijn: witte wijnazijn?
Kan! Ik gebruikte appelazijn, maar het maakt niet zo veel uit…
Hoe lang je dit (ik neem aan in de koelkast) bewaren?
Zeker wel een dag of 3, door de azijn blijft het wel goed.
Erg lekker!
Ik was op zoek naar een dergelijk recept en kwam hier terecht, Morgen maak ik een rijsttafel en heb dus net deze Atjar bereid. Makkelijk recept en ziet er smakelijk uit, Morgen zullen alle kruiden wel familie met elkaar zijn geworden en dan kan ik wat zeggen over de smaak. Ik denk dat dat wel goed zit. In het recept staat niets verder over de sesamzaadjes maar ik denk dat ik ze even licht rooster. Dank voor het recept. Met vriendelijke groet, Peter
Superlekker! Twee maanden geleden gemaakt. Had een deel in de vriezer bewaard, ging ook prima maar nu is het op dus vandaag maak ik een nieuwe portie voor bij de rendang van vanavond. Heerlijk, nu al zin in
Wat goed dat je even deelt dat het ook ingevroren kan worden. Zeker met komkommer, dat wordt misschien te nat. Oooh, nu krijg ik ook zin in Rendang!
Héérlijk ! Dank voor deze inspiratie
Heerlijk lijkt me. Wat voor olie heb je gebruikt?
Gewoon olijfolie!
Hallo Reny,
Vanwege het weer afgelopen weekend geen bbq voor onze vrienden maar een Indonesische rijsttafel. Ik had nog een mooie komkommer uit de moestuin en zocht & vond op internet een Indonesisch recept: gesmuld van JOUW atjar ketimoen!
Onze vrienden namen beleefdheidshalve een hapje van deze atjar want eigenlijk lusten ze geen komkommer. Nu zijn ze om! Of ik een kopie van jouw recept voor ze wilde maken. Ik had geen dunne schijfjes gesneden, eerder blokjes, en op deze manier zagen zij de komkommer ook als lekkere variant in hun assortiment borrelhapjes.
Onze complimenten!
Ik heb de atjar ketimoen gemaakt voor bij een Aziatische runderstoofpot uit de slowcooker. Erg lekkere combinatie. Recept was prima te volgen.
Hey Annemarie,
Wil je het recept van Arie Aziatische stoofpot met ons delen. Ik zoek nog een goed recept.
De vorige keer gemuld! Ik hou NIET van komkommer, maar dit is een fantastische combi en zo vind ik komkommers heerlijk. Staat vanavond weer op tafel
Hallo,ik heb precies je recept gevolgd, maar het ziet er heel anders uit. Troebel, niet mooi helder zoals op jouw foto. Ik laat het een nachtje in de koelkast. Zal best smaken.
“De saus verkleurt iets”. Me dunkt… geelwortel
Haha, yep 🙂
Tenzij hij blauw kleurt, dan moet je oppassen!
Hoi, bedankt voor dit recept. Ik woon ook in Voorburg en nu ben ik dus wel heel benieuwd welke toko de beste is.
Dat was destijds – het recept is wat ouder al – Toko Menteng op de Franse Kerkstraat. Een paar jaar terug werd er elk jaar een top 50 met beste toko’s in NL samengesteld en daaruit kwam deze toko toen op plaats 1 naar voren. Die lijst kan ik niet meer vinden, wel weet ik dat er in Den Haag/Voorburg heel veel goede toko’s zitten! Toko Sawa op de Fred schijnt ook top te zijn!
Ontzettend lekker
Heerlijk! En nog lekkerder de volgende dag!
Ennuh: Toko Eddo?
Gr Ellen
Ik bedoelde toko Menteng 😉
Geweldig recept heerlijk bij mijn indonesische rijsttafel, ziet er smakelijk uit.
Bedankt voor het delen van dit heerlijke recept!
Zou je dit ook kunnen wecken?
Zeer bedankt voor dit uitstekende recept. Het was een groot succes!
Klopt de hoeveelheid azijn? 125 ml=12,5 cl= 1,25 dl =0,125l dat lijkt me erg weinig?