Aspergesoep, een heerlijke romige gebonden soep gemaakt van het witte goud…. Oh, deze tijd van het jaar, waarop de asperges weer verkrijgbaar zijn, daar kijk ik toch iedere keer weer naar uit…. Vorige week aten we de eerste asperges weer, en van de schillen maakte ik deze aspergesoep klaar.
Het aspergeseizoen is weer aangebroken en dat betekent weer genieten van witte asperges uit eigen land. Mijn vader was toevallig vorige week in Limburg en nam een bundel verse asperges mee. Ik weet daar wel raad mee hoor, ik ben echt gek op asperges en in het kader van no waste, gebruik ik zelfs de schillen voor een eenvoudig soepje!
Aspergesoep
Asperges, je bent er gek op of niet en ik behoor absoluut tot die eerste groep! Meestal ga ik voor een hele traditionele manier van serveren, met een gekookt eitje, gerookte zalm of snippers beenham en natuurlijk een romige Hollandaisesaus. Gekookte aardappeltjes erbij, smullen maar!
Maar met asperges kun je zoveel kanten op…. Ik maak er bijvoorbeeld een heerlijke quiche met asperges en zalm van, die is echt te gek! Ook mijn recept voor gegrilde asperges met spek en rucola stamppot is een lekkere manier om asperges eens op een andere wijze te bereiden.
Omdat het aspergeseizoen uiteindelijk niet heel lang duurt, tot eind juni, geniet ik er in deze weken volop van dat er weer asperges te krijgen zijn. En natuurlijk maak ik daar optimaal gebruik van en gaat er niets van dit kostbare witte goud verloren….
Want wist je dat je van de schillen en van de kontjes van de asperges een heerlijke crème soep kunt klaar maken. De smaak van asperges is daar zo puur in te herkennen, je hebt echt heel weinig nodig om deze eenvoudige maar heerlijke aspergecrèmesoep klaar te maken!
Aspergesoep maken
Wanneer je dus asperges gaat eten, zijn er 2 dingen belangrijk…. Bewaar de schillen en kontjes van de asperges. En…. bewaar het kookvocht van de asperges. Want die twee samen, maken dus een super lekkere en oh zo eenvoudige aspergesoep.
Heb je het kookvocht nou niet bewaard, dan heb je geen probleem hoor! Je kunt ook vers water gebruiken en daar nog een bouillonblokje aan toevoegen. Je zult iets minder smaak hebben, maar dan zul je de volgende keer ook niet zomaar het kookvocht weggieten…
Heb je nog wat gekookte asperges over? Dan kun je die mooi gebruiken als vulling van deze gebonden aspergesoep. Heb je ze toch lekker allemaal opgegeten, dan is het heerlijk om de aspergesoep nog een kleine bite te geven met gerookte zalmsnippers en verse kruiden. En een klein beetje crème fraiche voor extra romigheid.
Voor deze aspergesoep blend ik de schillen en kontjes gewoon mee, mijn blender is daar sterk genoeg voor. Heb je een iets minder sterke blender of staafmixer, dan kun je ervoor kiezen om de stukjes schil die wat harder blijven er even uit te zeven.
De soep bind ik in dit recept door een roux te maken, een papje van boter en bloem dat zorgt voor een gebonden aspergesoep. Niet zo’n fan van asperges maar wel van de groene asperges? Maak dan eens een groene aspergesoep klaar, ook lekker!
Nodig
- Staafmixer of warmtebestendige blender
Ingrediënten
- Aspergeschillen en kontjes (van 750 gram asperges)
- 800 ml kookvocht (van 750 gram asperges)
- 100 gram gerookte zalm
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- scheutje witte wijn
- 2 takjes verse peterselie
- 2 takjes verse dille
- snuf peper
- snuf zout
- 30 gram roomboter
- 30 gram bloem
- 4 theelepels crème fraiche
- olijfolie
Bereiden
- Deze romige aspergesoep ga je maken van de schillen en de kontjes van 750 gram asperges. Bewaar dus na het bereiden van de asperges de schillen, kontjes én het kookvocht.
- Schil en snipper de ui. Maak de knoflook schoon. Verwarm een druppel olie in de pan en fruit hier de ui in aan. Pers de knoflook uit boven de pan.
- Voeg de aspergeschillen en kontjes toe aan de pan en blus af met een scheutje witte wijn. Voeg na 2 a 3 minuten het kookvocht van de asperges toe.
- Heb je het kookvocht niet kunnen bewaren, voeg dan 800 ml bouillon toe.
- Breng de schillen en kontjes aan de kook en laat zo'n 30 minuten zachtjes pruttelen. Draai dan het vuur uit.
- Het lekkerst is om de schillen nu een nachtje te laten staan en de volgende dag verder te gaan met de aspergesoep. Heb je die tijd niet, ga dan direct verder met de volgende stap.
- Gebruik een (warmtebestendige) blender om de soep glad te blenden. Een staafmixer werkt niet ideaal maar kan wel. Giet dan de aspergesoep door een fijne zeef om de laatste grove stukjes eruit te filteren.
- Hak de peterselie en dille fijn en snij de gerookte zalm in snippers.
- Verwarm in de pan een klontje boter en voeg dan beetje bij beetje de bloem toe. Bak deze even kort mee tot de bloem mooi goudbruin is. Dit is de roux.
- Schenk de aspergesoep beetje bij beetje bij de roux en blijf roeren, je wilt geen klontjes.
- Breng de gebonden aspergesoep op smaak met peper en zout, verse peterselie, crème fraiche en gerookte zalmsnippers. Je kunt nog wat tuinkers toevoegen ter garnering.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor aspergesoep met zalm? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door: Renske van Buren. Dit artikel kan affiliate links bevatten.