Vandaag is het tijd voor een klassieker! Witte asperges met ham, ei, krieltjes uit de oven en een heerlijke kruiden vinaigrette. Nu het witte goud volop verkrijgbaar is en we midden in het aspergeseizoen zitten, deel ik graag mijn recept voor asperges met ham met je. Een klassiek gerecht waar ik uiteraard een draai aan geef door bij de asperges een frisse kruidendressing te serveren.
Asperges, zo vers uit de Hollandse grond zijn pure verwennerij wat mij betreft. Wanneer de asperges in het seizoen zijn – en dit is maar kort, ongeveer van april tot juni, vind ik het heerlijk om er mee aan de slag te gaan. Ik heb dan ook al heel wat lekkere asperge recepten met je gedeeld en deze klassieke bereiding van asperges met ham en ei, krieltjes uit de oven en frisse kruiden vinaigrette is absoluut een mooie toevoeging!
Witte asperges met ham
Vroeger dacht ik dat het heel ingewikkeld was om asperges te koken en dat je daar een speciale aspergepan voor nodig hebt… Nou, niets is minder waar! Voor het koken van asperges is het belangrijk dat je de harde kontjes van de asperges weg snijdt en dat je de asperges schilt. Gooi de schillen en kontjes niet weg, daar maak je namelijk een heerlijke aspergesoep van.
Voor het koken van asperges gebruik ik een hapjespan of een vierkante grillpan. Deze vul ik met een laagje water zodat de asperges net aan onder water staan. Vervolgens kook ik de asperges slechts zo’n vier minuten en laat ik ze daarna verder garen in het warme water. Ook dit water gooi ik niet weg, want dit kun je weer als bouillon voor de aspergesoep gebruiken!
Asperges met rauwe ham en ei
Dit is natuurlijk zo’n klassieker, witte asperges met ham en ei. Nu ben ik zelf vooral dol op rauwe gedroogde ham en dus ga ik in dit recept aan de slag met Coburger ham. Je zou ook kunnen kiezen voor bijvoorbeeld Parmaham of Iberico ham. Een gekookt eitje mag natuurlijk ook niet ontbreken.
De krieltjes rooster ik even in de oven, daar worden ze lekker knapperig van. En in plaats van een Hollandaisesaus ga ik in dit recept aan de slag met een kruiden vinaigrette. Lekker fris en deze dressing is super makkelijk klaar te maken. De kruiden geven een nog intensere smaak aan de witte asperges en maken dit feestmaal compleet!
Meer asperge recepten:
Ook zo gek op witte asperges en kun je er niet genoeg van krijgen? Dat snap ik, ik deel jouw liefde voor het witte goud. Daarom heb ik nog veel meer lekkere asperge recepten voor je klaar staan! Ga dus zeker eens aan de slag met de volgende gerechten:
- Quiche met witte asperges en ham
- Risotto met asperges en zalm
- Quiche met witte asperges en zalm
- Gegrilde asperges met spek en rucola stamppot
- Klassieke witte asperges met gerookte zalm en ei
- Aspergesoep met zalm
Nodig
- Staafmixer (of blender)
Ingrediënten
- 500 gram witte asperges
- 500 gram krieltjes
- 8 plakken Coburger ham
- 4 eieren
- olie
- peper
- zout
Voor de kruiden vinaigrette:
- 2 el olijfolie
- 2 el yoghurt
- 1 el witte wijn azijn
- 1 tl mosterd
- 4 takjes verse peterselie
- 4 takjes verse dille
- 10 sprietjes verse bieslook
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een ovenrooster met een vel bakpapier.
- Snij de krieltjes doormidden en leg deze op het bakpapier. Besprenkel met een beetje olijfolie en een snuf peper & zout en schuif voor 20 – 25 minuten in de oven.
- Schil de asperges en snij de harde onderkant er vanaf. Breng in een lage (hapjes)pan een laag water aan de kook en doe de asperges in de pan. Kook ze zo’n 4 minuten en draai dan het vuur uit en laat de asperges na garen.
- Vul een kleine (steel)pan met water en kook hier de eieren zo'n 6 minuten in.
- Maak de kruiden vinaigrette klaar door de olijfolie, yoghurt en witte wijn azijn te mengen met de mosterd, de verse peterselie, dille en bieslook. Gebruik een staafmixer of een blender om tot een romige vinaigrette te blenden.
- Laat de asperges uitlekken en schil de eieren.
- Leg de asperges op een mooie schaal, serveer met de geroosterde krieltjes, de eieren, de plakken Coburger ham en de kruidenvinaigrette.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor witte asperges met ham en ei? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door: Renske van Buren.