Asperges met zalm en ei, knapperige krieltjes uit de oven en zelfgemaakte Hollandaisesaus. Wat een heerlijk voorjaarsfeestje op een prachtige schaal. Het witte goud is weer volop verkrijgbaar en natuurlijk deel ik mijn favoriete, klassieke recept voor asperges met gerookte zalm met je. Zet het zonnetje maar aan en cheers op een mooi aspergeseizoen!
Asperges, zo uit de Hollandse grond, ik bracht ze vorige week nog mee van onze vakantie in Limburg. Natuurlijk zijn deze Hollandse asperges ook gewoon bij mijn groenteboer en supermarkt te koop, maar helemaal vers uit de grond vind ik ze echt het allerlekkerste!… Ik maak ze op klassieke wijze klaar met gerookte zalm, krokante krieltjes en zelfgemaakte Hollandaise saus, mijn favoriet. En omdat ik mijn asperges graag op deze manier eet, deel ik uiteraard het makkelijke recept met je!
Asperges met gerookte zalm
Asperges met zalm, dat is zo’n traditionele combinatie en niet voor niets vormen deze twee ingrediënten een heel gelukkig smaak-huwelijk! Het lichtzoete van verse Hollandse asperges gaat heel goed samen met het ziltige van de gerookte zalm en zoals wel vaker met klassiekers… die combinatie is dus perfect! Ik hou van deze klassieke bereidingswijze van asperges, lekker met een gekookt eitje en knapperige oven krieltjes.
Een andere klassieker is natuurlijk met gekookte aardappeltjes en ham, ook erg lekker! Maar deze asperges met zalm zijn nog meer favoriet. Ik gebruik in dit recept trouwens plakken gerookte zalm, maar je zou ook zelf een stukje zalmfilet kunnen bakken!
Hollandse asperges met zalm
Vorige week vierde ik met mijn meiden een klein weekje vakantie in Limburg, heerlijk even in een andere omgeving en genieten van het vakantietempo. Vaste prik als wij – of familie – naar Limburg gaan en het aspergeseizoen is geopend, is dat we verse Hollandse asperges mee nemen. Zo leuk om deze direct bij de kweker te kopen, kakelvers nog en zo lekker!
Dus toen we vorige week door het Limburgse landschap toerden en een aspergekweker tegen kwamen, moést ik natuurlijk verse asperges meenemen. Tot mijn eigen grote verbazing stond mijn favoriete recept met asperges – dít recept voor asperges met gerookte zalm – nog helemaal niet op de blog. Dat kan natuurlijk niet!
Zoals wel vaker met mijn recepten, geef ik aan deze klassieker met asperges wel een kleine twist. Ik hou namelijk niet zo van gekookte aardappeltjes bij de asperges, maar wel van knapperige krieltjes uit de oven. Heerlijk met wat goede olijfolie en een snuf peper en zout.
Ook een gekookt eitje mag niet ontbreken bij deze asperges met zalm. Wanneer wij asperges eten, zet ik vaak verschillende schaaltjes op tafel, zodat iedereen zijn favoriete side gerechtjes kan pakken. De krieltjes, gekookte eitjes en de zalm gaan dan allemaal apart, zo kan iedereen zelf kiezen hoe ze de asperges graag eten!
Asperges met Hollandaisesaus
Ook klassiek is om de asperges met Hollandaisesaus te eten…. een romige botersaus die heerlijk samen gaat met groenten zoals asperges, maar ook heerlijk is bij bloemkool of broccoli. De saus gaat ook heel goed met visgerechten en maak je redelijk eenvoudig zelf.
Het is even een secuur werkje om zelf Hollandaisesaus te maken, maar met mijn tips lukt het je zeker. Het is een kwestie van geduld, de boter ga je eerst klaren, waarbij je het melk deel scheidt van het vettige deel. Met het vettige deel, verse eidooiers en een scheutje citroensap maak je een heerlijke Hollandaise saus. Wil je echt voor makkelijk gaan, koop dan de saus in de winkel, dan hoef je deze alleen even op te warmen.
Meer asperge recepten:
Ben je net als ik gek op asperges? Dan heb ik de lekkerste recepten met zowel witte als groene asperges voor je verzameld:
- Gegrilde asperges met spek en rucola stamppot
- Aspergesoep met gerookte zalm
- Spaghetti Carbonara met groene asperges
- Quiche met witte asperges en zalm
- Groene asperges met balsamico dressing
Nodig
- 2x Pan
- Blender (of garde)
Ingrediënten
- 500 gram witte asperges
- 500 gram krieltjes
- 4 eieren
- 400 gram gerookte zalm
- verse peterselie
- olie (om te bakken)
- snuf peper
- snuf zout
Hollandaise saus:
- 200 gram roomboter
- 3 eidooiers
- 1 eetlepel citroensap
- 1 theelepel water
- snuf zout
- snuf peper
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Boen de krieltjes schoon, dep ze droog en snij ze doormidden. Doe de krieltjes in een ovenschaal, besprenkel met wat olie en bestrooi met een snuf peper en zout. Schuif de krieltjes voor 20 minuten in de warme oven.
- Schil de asperges en snij de harde uiteinden weg. Gooi de schillen niet weg, daar kun je een heerlijke aspergesoep mee maken!
- Breng een pan met water aan de kook, voeg hier de asperges en de eieren aan toe en kook deze in zo'n 6 - 8 minuten gaar. Prik met een vork om te controleren of de asperges gaar zijn. De eieren zijn met 6 - 8 minuten net mooi hard. Wil je een zacht gekookt eitje, haal de eieren er dan eerder uit.
- Hak de peterselie fijn. Snij de plakken gerookte zalm in flinters.
- Smelt ondertussen de roomboter voor de Hollandaisesaus. Doe dit in een pannetje op erg laag vuur, de boter mag niet pruttelen en spetteren. Schep het 'witte melkdeel' uit de boter zodat alleen het vet overblijft.
- Gebruik een blender (of een mengkom en garde) om de eidooiers luchtig te kloppen, voeg hier de citroensap en een drup water aan toe en schenk dan beetje bij beetje de geklaarde boter bij de eidooiers. Je zult zien dat een mooie gladde Hollandaisesaus ontstaat. Breng nog verder op smaak met een snuf zout en peper.
- Leg de asperges op een grote schaal, schenk hier de Hollandaisesaus over heen en bestrooi met de verse peterselie. Serveer de klassieke witte asperges met de krieltjes uit de oven, gekookte eieren en gerookte zalm.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor asperges met gerookte zalm? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door Renske van Buren. Dit artikel kan affiliate links bevatten.