Andijviestamppot! Zeg je herfst, dan zeg je stamppot. Oer-Hollandse kost, ik ben dol op stamppotten en zet ze dan ook regelmatig op tafel. Vandaag het recept voor een klassieke andijvie stamppot met spekjes, maar dan toch met een kleine twist. Ik heb er een koolhydraatarme andijviestamppot van gemaakt door de aardappels te vervangen… Natuurlijk horen hier gehaktballen bij, die maken we ook helemaal zelf.
Andijviestamppot, stamppot rauwe andijvie zoals mijn moeder vroeger zei, is zo’n klassieker op het stamppotten menu. Echt Hollandse kost en zeker nu het kouder en donkerder wordt, hou ik er wel van om weer te gaan stampen. Deze traditionele stamp maak ik vaak met aardappels klaar, maar die heb ik in dit recept grotendeels vervangen door knolselderij. Hierdoor wordt het een lekker licht en koolhydraatarm gerecht, maar uiteraard serveer ik de andijviestamppot met spekjes, want die horen erbij!
Andijviestamppot met spekjes
Andijviestamppot, ook weer zo’n heerlijke klassieker uit de Hollandse keuken. Mijn moeder maakte vroeger al de lekkerste stamppotten klaar en hoewel ik niet zoveel heb met een standaard AVG’tje, kan ik stamppotten altijd wel waarderen. Eigenlijk bijzonder, want bij aardappels, vlees en groenten prak ik ook altijd alles door elkaar.
In deze stamppot andijvie vervang ik de aardappels door knolselderij. Knolselderij is de knol van de selderijplant en ik gebruik deze groente graag als ik even geen zin heb in aardappelen. De smaak is redelijk zacht en lichtzoet, en je kunt er een heerlijke knolselderijpuree van maken. Omdat deze groente wel iets meer vocht bevat en weinig zetmelen, voeg ik aan mijn recept voor andijviestamppot met spekjes nog wel een pieper toe. Voor de binding, de structuur en de zachtheid van de puree.
Stamppot andijvie met spekjes
Alleen knolselderij en andijvie door elkaar stampen is natuurlijk niet heel spannend… Daarom voeg ik aan mijn stamppot andijvie altijd krokant gebakken spekjes toe. Voor een knapperige bite, net een beetje zout en een lichte crunch. De spekreepjes bak ik apart uit en voeg ik pas op het laatst toe aan de stamppot.
Ook gebruik ik altijd bouillon om mijn aardappelen – of in dit geval de knolselderij – te koken. Hierdoor krijgen de aardappelen zoveel meer smaak! Een andere tip voor een stamppotje met lekker veel smaak is om na het stampen wat kruiden als peterselie, nootmuskaat, komijn en gerookt paprikapoeder toe te voegen. Misschien niet heel standaard maar wel zo lekker!
Natuurlijk mag bij een andijviestamppot met spekjes een Oer-Hollandse gehaktbal niet ontbreken… Daar deelde ik eerder al een ontzettend makkelijk maar oh zo lekker recept voor! De allerlekkerste gehaktballen maak je zelf en met mijn tips (zie het recept voor gehaktballen!) voor de beste ballen kunnen ze niet mislukken!
Meer stamppot recepten:
Ik heb inmiddels heel wat lekkere stamppot recepten verzameld. Van echte klassiekers tot stamppotten met een twist. Ben je enthousiast geworden van deze stamppot andijvie, ga dan zeker eens aan de slag met een van de volgende recepten:
- Spinazie stamppot met gebakken rookworst
- Oosterse andijviestamppot met pittige spek
- Rode kool stamppot
- Oosterse boerenkool stamppot met pittige kip
- Prei stamppot met broccoli en gehakt
- Oosterse hutspot met knoflook
Ingrediënten
- 400 gram andijvie
- 800 gram knolselderij
- 2 aardappels (klein)
- 250 gram spekreepjes
- 50 gram geraspte kaas (Belegen)
- 1 bouillonblokje groenten
- klontje boter
- snuf zout
- snuf peper
- ½ theelepel nootmuskaat
- 1 theelepel komijn
- ½ theelepel gerookt paprikapoeder
- verse peterselie
Bereiden
- Schil de knolselderij en snij in blokjes van zo'n 2 x 2 cm. Schil de aardappel en snij deze in gelijke stukken.
- Doe de knolselderij samen met de aardappel stukken in een pan, voeg hier water en een bouillonblokje aan toe en breng dit aan de kook.
- Verwarm ondertussen een koekenpan op het vuur en bak hier de spekreepjes krokant in uit. Je hoeft geen olie of boter toe te voegen, eerder zelfs het overtollige vocht een keer af te gieten.
- Hak de verse peterselie fijn.
- Wanneer de knolselderij gaar is, giet je het kookvocht af, vang dit wel op.
- Gebruik een pureestamper om de knolselderij en aardappels tot een gladde puree te stampen. Voeg hier een klontje boter, de geraspte kaas, een snuf peper en zout, nootmuskaat, komijn en gerookt paprikapoeder en de fijngehakte peterselie aan toe en roer tot een zachte puree.
- Roer dan de andijvie rauw door de knolselderij puree en serveer de andijviestamppot met spekjes.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor andijviestamppot met spekjes? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door Renske van Buren.