Aardappelpuree uit de oven. Met zo’n heerlijk knapperig mooi goudbruin korstje erop. Het is een klassiek bijgerecht en ik vind dat het deze Kerst niet mag ontbreken…. Nu ben je natuurlijk ontzettend benieuwd welk hoofdgerecht ik daar dit jaar naast ga zetten….
Nog even geduld, dat komt zondag online! Ik kan je al wel vast vertellen dat deze heerlijke romige aardappelpuree daar perfect bij past. Denk richting stoofvlees en dan heel feestelijk!
Het recept is uiteraard weer eenvoudig – aardappelpuree kun je niet moeilijk maken – dus dit is weer een makkelijk recept voor op het lijstje! Ben je trouwens nog op zoek naar meer bijgerechten voor het kerstmenu? Ik heb ze in dit overzicht met ‘bijgerechten voor Kerst – lekker veel groenten’ gezet!
Aardappelpuree recept
De lekkerste aardappelpuree maak je natuurlijk zelf klaar van verse aardappels. En niet uit een pakje… Yes, natuurlijk schil je hier zelf de aardappels voor en gebruik je een pureestamper of pureeknijper om er heerlijke romige puree van te maken.
Hoe je de puree echt superzacht krijgt? Daar gebruik ik altijd wat melk én een flinke klont boter voor. Echt, dat is het geheim van een goede aardappelpuree.
Je kunt nog lekker los gaan met kruiden, passend bij het gerecht dat op tafel komt, maar dit is echt een basisrecept voor aardappelpuree. Wil je meer bijgerechten op tafel zetten? Dan is de broccoli gratin met Parmezaanse kaas ook een goed idee. Alle bijgerechten recepten voor Kerst vind je hier!
Aardappelpuree uit de oven
Dat krokante mooie lichtbruine korstje op deze aardappelpuree uit de oven krijg je trouwens ook voor elkaar met nog nét een klein klontje boter op de aardappelpuree te doen voordat het bakje de oven in gaat. Je kunt natuurlijk allemaal kleine bakjes maken, maar dit recept zou je ook in 1 grote ovenschaal kunnen bereiden. Dan schep je er gewoon per persoon een portie uit. Deze aardappelpuree uit de oven smaakt heerlijk bij klassieke Hongaarse goulash of Italiaans stoofvlees.

Nodig
- Ovenschaal / kleine ovenschaaltjes
Ingrediënten
- 1 kilo aardappelen (kruimig)
- 2 teentjes knoflook
- 2 takjes verse tijm
- 1/2 bouillonblokje (groente)
- 100 ml melk
- snuf peper
- snuf zout
- 50 gram roomboter
Bereiden
- Schil de aardappel en snij deze in grove stukken. Maak de knoflook schoon. Doe samen in een pan, vul met een laag water, voeg het bouillonblokje toe en breng aan de kook.
- Kook de aardappels in zo'n 12 minuten gaar. Prik met een vork om dit te controleren.
- Giet de aardappels en knoflook af en vang het kookvocht op. Gebruik een pureestamper om een gladde puree te maken.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Ris de blaadjes van de takjes tijm en voeg deze toe aan de aardappelpuree. Schenk 100 ml warme melk bij de puree en voeg ongeveer 40 gram boter toe. Breng de aardappelpuree op smaak met peper en zout.
- Verdeel de aardappelpuree over een ovenschaal of over kleine schaaltjes. Leg bovenop nog wat klontjes boter en schuif de puree nog 10 minuten de warme oven in, tot er een mooi goudbruin korstje is ontstaan.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerALLE KERSTRECEPTEN VIND JE HIER!
Volg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga je aan de slag met dit recept voor aardappelpuree uit de oven met knoflook en tijm? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest | YouTube
Foto’s door Renske van Buren