Aardappels. Ik had er lange tijd een soort haat-liefde verhouding mee. Ze zijn redelijk saai als je ze gewoon kookt en naast de groenten en een stukje vlees op tafel zet. Nou gebeurt dat hier in huis best regelmatig, een AGV’tje, want dat eten ook mijn meiden nog steeds het beste mee. Maar op een andere manier komen aardappels hier niet heel vaak op tafel. Of ja, toch wel! Een zelfgemaakte aardappelpuree. Ik gaf er weer eens een twist aan en maakte een aardappelpuree met prei en champignons. En oude kaas. Te lekker!
Ik loop nog steeds vol verbazing door de supermarkt af en toe… En als ik dan die pakjes zie staan waarmee je aardappelpuree zou maken, dan krijg ik nekharen die rechtop gaan staan. Hoe – in wie zijn naam dan ook – kan aardappelpuree uit een pakje komen? Aardappelpuree is toch gewoon niks anders dan aardappels die tot puree gestampt zijn? Pakjes, zakjes, waarom??!
In de afgelopen jaren heb ik mijn eigen manier gevonden om de allerlekkerste aardappelpuree klaar te maken. Wij eten dit bijvoorbeeld bij een stoofpotje van rundvlees en rode wijn. Echt zo’n herfstmaaltijd, waarbij je met alle liefde de aardappels nog even tot puree stampt. Omdat dat gewoon net wat lekkerder is. Zeker met nog wat extra veggies en natuurlijk een flinke portie kaas er door heen Deze aardappelpuree met prei en champignons is dé manier om eens aardappel anders op het menu te zetten!
Aardappelpuree met prei en champignons
Bijgerecht voor 4 personen:
- 1 kg kruimige aardappels
- 1 prei
- 4 a 5 kastanje champignons
- 500 ml water
- 1/2 bouillonblokje (groente)
- 25 gr roomboter
- 2 a 3 el oude kaas
- olie om in te bakken
Nodig: pan om te koken, vergiet, koekenpan, pureestamper
Bereiden:
Schil de aardappels. Snij ze in grove stukken. Doe de aardappels in een pan en vul deze met een laag water, ongeveer 500 ml. Voeg hier 1/2 bouillonblokje aan toe. Breng de aardappels aan de kook en kook ze in 10-12 minuten gaar.
Snij intussen de prei in fijne ringen. Was de prei in een vergiet. Borstel de champignons schoon en snij in plakjes.
Verwarm wat olie in de koekenpan en voeg hier de prei aan toe. Roerbak deze even en doe dan de champignons in de pan. Bak nog even kort mee.
Giet de aardappels af maar vang het kookvocht op. Gebruik de pureestamper om de aardappels tot puree te maken. Voeg hier een flinke klont roomboter en wat oude kaas aan toe. Roer goed door. Is de puree te droog? Voeg dan wat van het kookvocht toe.
Schep daarna de prei en champignons door de aardappelpuree. Roer goed door en klaar is je aardappelpuree zonder pakje of zakje!
Ga jij aan de slag met dit recept voor aardappelpuree met prei en champignons? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest | Youtube
3 reacties
Hoi Reny, moet de schotel niet even in de oven voordat je hem gaat eten?
Ziet er echt heerlijk uit, ga het beslist maken.
Groetjes, Marianne
Hoi remi ik denk ook in de oven krokant korstje en mischien ook nog wat k olselderij er bij???
Hoi remi, ik bedoelde de knolselderijin stukken mee gekookt met de aardappels,en dan met wat extra geraspte kaas er over en dan even in de oven.