Aardappelpuree, fluweelzacht en romig, het perfecte bijgerecht voor een feestelijk diner! Vandaag deel ik het recept voor de aller lekkerste aardappel puree met je en ja dat durf ik te zeggen! Want deze aardappelpuree is zo vol van smaak, zo zacht en luchtig! En dat voor een aardappelpuree…. Zelf aardappelpuree maken is ook nog eens ontzettend eenvoudig en zoveel lekkerder dan een kant-en-klare variant uit de winkel.
Deze kerst zet ik makkelijke gerechten op tafel waarbij ik ook een beetje met het budget rekening hou… Feestelijke gerechten hoeven helemaal niet prijzig te zijn en zeker als je zelf de keuken in duikt maak je voor niet al te veel al heerlijke gerechten klaar. Dat blijkt dus ook bij deze romige aardappelpuree uit de oven! Heerlijk met tijm, Parmezaanse kaas, nootmuskaat én een geheim ingrediënt waarmee de puree zo zacht wordt! Serveer de puree met het gehaktbrood met cranberry en de geroosterde broccoli en er staat een Kerst-waardig menu op tafel!
Aardappelpuree
Aardappelpuree, echt een klassieker onder de bijgerechten en eigenlijk altijd goed. Zet je deze Kerst meerdere klassieke Kerstrecepten op tafel, dan mag deze fluweelzachte, romige aardappelpuree eigenlijk niet ontbreken. Voor deze puree gebruik je kruimige aardappelen, ik kook ze graag in een beetje bouillon, die je daarna met een pureestamper of pureeknijper tot zachte puree maakt.
Uiteraard heb je een beetje boter en een scheutje warme melk nodig om zelf aardappelpuree te maken. Maar om echt dat ultieme romige resultaat te krijgen, voeg ik aan dit recept een eidooier en wat Parmezaanse kaas toe. Echt, je weet niet wat je proeft en de textuur van de puree wordt zo zacht!
Uiteraard breng ik de puree op smaak met kruiden, een beetje peper en zout en een snuf nootmuskaat zijn altijd goed! Wat het helemaal af maakt is wanneer je verse tijm toevoegt. De smaak wordt zo lekker intens en verwarmend, precies wat je wilt van een feestelijk bijgerecht.
Deze aardappelpuree kun je trouwens al goed van tevoren klaar maken. Dit doe je door de aardappels alvast te koken en tot puree te stampen. Wanneer je de puree wilt gaan serveren, kun je het gerecht verder afmaken. Warm de puree dan even op, voeg dan pas de melk en boter toe en volg de verdere stappen uit het recept!
Meer aardappel bijgerechten:
Ben je op zoek naar inspiratie voor een feestelijk diner en wil je verschillende aardappel bijgerechten op tafel zetten? Of zoek je nog een recept naast deze aardappel puree? Er staat heel veel lekkers voor je klaar, wat dacht je bijvoorbeeld van de volgende recepten:
- Italiaanse aardappelsalade
- Aardappelgratin met Parmezaanse kaas
- Aardappelpuree uit de oven
- Gepofte aardappel met frisse kwark
- Italiaanse geroosterde aardappels uit de oven
Ingrediënten
- 500 gram aardappelen (kruimig)
- 1 teen knoflook
- 50 gram boter (+ extra)
- 50 ml melk
- 1 eidooier
- 75 gram Parmezaanse kaas
- 800 ml groentebouillon
- 4 takjes verse tijm
- 1 theelepel nootmuskaat
- snuf peper
- snuf zout
Bereiden
- Schil de aardappelen en snij in grove stukken. Doe de aardappels in de pan, voeg de groentebouillon toe en breng aan de kook. Kook de aardappelen in zo'n 10 minuten zacht en gaar.
- Verwarm in een steelpan de boter maar laat deze niet bruin worden. Schenk hier de melk bij en laat mee warmen.
- Ris de blaadjes tijm van de takjes. Maak de knoflook schoon.
- Stamp met een pureestamper de aardappelen tot een fijne puree. Schenk hier de boter en melk bij. Voeg de tijm toe, pers een teen knoflook uit, roer goed door en breng verder op smaak met een snuf zout en peper en nootmuskaat.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Roer een eidooier en 50 gram Parmezaanse kaas door de aardappelpuree.
- Schep dan de aardappelpuree in een ovenschaal en gebruik de bolle kant van een lepel om de puree gelijkmatig te verdelen.
- Snij nog ongeveer 10 gram boter in kleine klontjes en verdeel deze over de aardappelpuree.
- Bestrooi de puree met de rest van de Parmezaanse kaas en schuif voor zo'n 20 - 25 minuten in de warme oven tot de puree een mooi goudbruin korstje heeft.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor aardappelpuree? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door Renske van Buren.