Aardappelgratin met Parmezaanse kaas, heerlijk romig en een prachtig bijgerecht voor het kerstmenu. Oh als ik alleen al naar de foto’s kijk, loopt het water me weer in de mond. Dit makkelijke bijgerecht ziet er zo indrukwekkend uit, met dit recept voor aardappel gratin ga je punten scoren hoor!
Deze kerst ben ik van de klassiekers! Een aardappelgratin mag dan niet ontbreken vind ik. Dit is zo’n fijn bijgerecht dat eigenlijk met heel veel andere gerechten goed combineert. En zeg nou zelf, zo’n prachtige schaal zet je toch graag op tafel?
Aardappelgratin met kaas
Met Kerst pakken we natuurlijk flink uit met lekker eten! Mooie gerechten op tafel, de kerstmuziek op en uren aan tafel met de liefsten om ons heen. Hier op de blog ben ik al een flink eind op weg met de kerstrecepten, maar er komt nóg meer lekkers aan!
Vandaag deze mooie schaal met aardappel gratin met twee soorten kaas. Het lijkt wel een prachtige bloem zo hè, die aardappelschijfjes in de schaal. Ik kan je alvast verklappen dat het niet zo moeilijk is om dit gerecht klaar te maken! Net zoals al mijn recepten is ook dit recept voor aardappelgratin voor iedereen te maken!
Aardappelgratin… Een klassieker op het kerstmenu. Het woordje gratin betekent een korstje van kaas en je kunt een gratin met heel veel verschillende groenten klaar maken.
Ik zette al eens eerder het recept voor broccoli gratin op de site en dat blijft ook zo’n topper van een bijgerecht. Het fijne van gratin recepten vind ik dat de oven het meeste werk doet, je hebt er dus weinig omkijken naar! De groenten garen langzaam in de romige saus terwijl jij je handen vrij hebt.
Bijgerechten met Kerst…. meestal zijn ze de gerechten die we als laatste verzinnen. Eerst zijn de hoofdgerechten aan de beurt, logisch natuurlijk! Die zijn de basis voor wat er verder op tafel komt.
Ik heb inmiddels heel wat bijgerechten recepten voor Kerst bedacht. Ga je dit jaar voor een klassiek kerstmenu? Dan mogen natuurlijk de stoofpeertjes ook niet ontbreken. En ook haricots verts met spek is zo’n klassiek bijgerecht dat altijd goed is!
Voor dit recept voor aardappelgratin gebruik je het liefst een vastkokende aardappel. Omdat de aardappels langzaam garen in de romige saus is het belangrijk dat het een stevige aardappel is. Je wilt geen zachtgekookte aardappelen in je gratin.
Ben je daar wel naar op zoek, dan zou ik dit recept voor aardappelpuree eens bekijken. Ook zo’n klassieker die met heel veel gerechten goed combineert! Deze puree zet ik bijvoorbeeld graag op tafel bij deze heerlijke kalkoenstoofpot met champignons. Erbij zet je natuurlijk nog wat makkelijke bijgerechten met lekker veel groenten op tafel, wat een fijn Kerstdiner wordt dat!
Nog heel even geduld voordat alle Kerstrecepten voor dit jaar op de blog staan. Het zijn er weer zoveel en de dagen vliegen voorbij…. maar ik weet zeker dat je genoeg lekkers hebt om uit te kiezen.
Mocht je nog niet weten wat je of tafel gaat zetten…. met deze aardappelgratin met Parmezaanse kaas zit je altijd goed. De romige saus maak ik van melk en slagroom en krijgt extra smaak door de tijm en oregano. Zo krijgt deze aardappelgratin toch ook weer een Italiaanse touch….
Bij een echte klassieke aardappelgratin leg je de dunne aardappelschijfjes dakpansgewijs op elkaar. Omdat ik met Kerst toch net even meer wil uitpakken, heb ik deze prachtige bloem gemaakt. Het lijkt wel een roos zo, met die blaadjes.
Wil je ook zo’n pronkstuk op tafel zetten, dan is een ronde ovenschaal dus wel essentieel. Vet de schaal in met boter en begin van buiten naar binnen te werken met het vullen van de schaal. Maak eerst een buitenste cirkel met aardappelschijfjes en werk naar het midden toe. Zo eenvoudig is het, maar wat een tof resultaat!
Nodig
- Ronde ovenschaal
- Scherp mes of mandoline
Ingrediënten
- 1 kilo aardappelen (vastkokend)
- 75 gram Parmezaanse kaas (geraspt)
- 50 gram oude kaas (geraspt)
- 200 ml slagroom
- 100 ml melk
- 2 theelepels oregano (gedroogd)
- 2 takjes verse tijm
- peper
- zout
- klontje boter
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet de ovenschaal in met een klontje boter.
- Boen de aardappelen schoon. Je hoeft ze niet te schillen, dit kan uiteraard wel. Snij in flinterdunne plakjes, gebruik hier een mandoline of een scherp mes voor.
- Meng in een mengkom de slagroom, melk, 50 gram Parmezaanse kaas, de oude kaas, oregano, blaadjes tijm en een snuf peper en zout.
- Doe nu alle aardappelschijfjes in de mengkom met de room. Zorg dat elk schijfje ondergedompeld is.
- Begin met het opbouwen van de aardappelgratin door eerst de buitenste rand van de ovenschaal te bedekken met aardappelschijfjes. Zet ze rechtop naast elkaar.
- Laat de volgende cirkel van aardappelschijfjes steeds iets overlappen met de vorige en werk door naar het midden tot alle aardappelschijfjes op zijn en de schaal is gevuld.
- Schenk als laatste het restant van het roommengsel over de aardappelschijfjes. Zorg dat het goed is verdeeld!
- Bestrooi de aardappelgratin nog met de achtergebleven Parmezaanse kaas en schuif de schaal 30-35 minuten in de warme oven. Controleer met een vork of de schijfjes gaar zijn, elke oven werkt tenslotte weer anders.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga je aan de slag met dit recept voor aardappelgratin met Parmezaanse kaas? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door: Renske van Buren. Dit artikel kan affiliate links bevatten.
12 reacties
Hi! Kun je hiervoor ook aardappelschijfjes uit het koelvak gebruiken?
Ja, dat zou zeker wel kunnen, maar die zijn wel iets dikker gesneden vaak, dus dan kan de oventijd ook wat anders zijn.
Als je gerecht heb gemaakt kan je dit dan later weer opwarmen?
Dat zou wel kunnen, maar ik durf je niet helemaal te garanderen dat ie dan net zo lekker is….
Prachtige gratin.
Kan ik de gratin een dag van te voren opbouwen en afgedekt bewaren?
En dan de volgende dag afbakken in de oven?
Dan zou ik wel al de aardappels schillen en snijden, in koud water bewaren en wel op de dag zelf de gratin opbouwen. Ik ben niet helemaal zeker of de aardappelen het redden als ze al een dag van tevoren in het ei-room mengsel staan en dat zou wel zonde zijn… Of je zou de gratin al kunnen afbakken en dan op de dag zelf nog opwarmen.
Prachtige gratin.
Kan ik de gratin een dag van te voren opbouwen en afgedekt bewaren?
En dan de volgende dag afbakken in de oven?
hii zijn de calorien aan het eind per portie of voor de hele schaal?
De voedingswaarde is per portie, ervan uitgaande dat dit een bijgerecht is voor 4 personen.
Vandaag gemaakt. Flinterdunne plakjes gesneden. Ik heb ze nog vergeleken met die op foto. 3 mm, misschien sommiige van 4 mm. Uiteindelijk ervoor gekozen om hem op iets hogere temperatuur (170) en iets langer (45 min) in de oven te zetten. Daarna nog een paar minuten onder de gril voor een krokant laagje. Totaal niet gaar! Dus eerst 3 minuten in de magnetron gedaan en toen nog 20 minuten op 180 graden. Nog steeds niet gaar. Jammer hoor.
Dat is zeker heel jammer, die ervaring had ik zelf niet vandaar dat het recept zo is uitgeschreven. Ik kan niet helemaal herleiden wat er niet goed is gegaan bij jou.
Dit recept vandaag gemaakt met 1e kerstdag. Het recept precies gevolgd en zelfs langer in de oven gehad. De aardappelen blijven hartstikke hard. De smaak is lekker maar na meerdere keren in de oven bleef het te hard en moest alles weg. Heel erg jammer !