Vroeger, toen ik als klein meisje nog bij mijn ouders woonde, was er een bakkerij achter ons huis. Elke ochtend als ik de deur uitstapte om naar school te gaan, rook ik de heerlijke geuren van versgebakken brood. Ik kon zelfs ruiken wélk brood er werd gebakken, zo gewend was ik aan de verschillende luchtjes. Ik weet niet of het daardoor komt, of dat ik gewoon ben opgegroeid met een oer-Hollands eetpatroon, maar ik ben dus gek op brood! Doordeweeks eet ik vooral brood bij de lunch en ik maak daar het liefst elke dag een feestje van. Maar ook makkelijke maaltijden met brood komen hier op tafel. Zeker zo rond het weekend, wanneer ik wel een beetje genoeg heb gekookt, vind ik dat ideaal. Brood is zo veelzijdig, ik laat het je zien.
We eten dan niet gewoon een boterham zoals je misschien tussen de middag zou doen. Nee, ik maak er wel echt een maaltijd van. De ene keer eten we een knapperig pistoletje met pittige kip. De andere keer maak ik van broodjes die ik nog heb liggen Mexican melt sandwiches. In de oven wordt het brood weer lekker krokant. Of ik gebruik meergranen boterhammen als hamburgerbroodjes bij mijn Oosterse zalmburgers. Niet al te ingewikkeld dus, maar ik wil wel ook gewoon lekker eten!
Brood. Er is de afgelopen jaren ontzettend veel over te doen geweest… In mijn eigen zoektocht naar een eetpatroon waar ik blij van word, ben ik me er destijds ook in gaan verdiepen of ik er nou wel goed aan deed om brood te eten. Je hebt altijd van die hypes in voedselland en ons dagelijkse bammetje kreeg er flink van langs. Onterecht, bleek later, maar dat is altijd met trends… die waaien weer over en er komen weer nieuwe inzichten.
Er is wat mij betreft echt helemaal niets mis met brood! Zeker als je gaat voor volkoren brood! Een stevige volkoren boterham is voedzaam, bevat belangrijke vitaminen en zit boordevol vezels. Daar worden onze darmen ook heel blij van! Het is zoals met alle voeding, zolang je blijft variëren, kun je eigenlijk alles eten. Daarom vind ik het helemaal goed om eens per week brood op tafel te zetten als avondmaaltijd. En weet je, mijn meiden vinden dat ook helemaal niet erg!
Heb je trouwens nog wat oud brood over? Of gooi jij de kapjes van het brood – ik noem het altijd kontjes… – regelmatig weg? Niet doen!! Daar kun je namelijk heel makkelijk zelf croutons van maken voor in de soep! Snij het brood in kleine vierkantjes en doe ze in een kom. Sprenkel er 2 el olijfolie over en wat Italiaanse kruiden en bak ze op de bakplaat van de oven in zo’n 8 minuten op 200 graden lekker krokant.
5x Makkelijke maaltijden met brood
Klik op de titel van het gerecht of de bijbehorende foto om naar het recept te gaan!
Hier maak ik mijzelf echt heel blij mee! Een knapperig bruin pistoletje met daarop pittige kip en rucola. Natuurlijk met een beetje frisse sla erbij en soms maak ik er ook nog wat satésaus bij.
Een andere favoriete makkelijke maaltijd met brood is 2 meergranen boterhammen gebruiken als hamburgerbroodje en daar bijvoorbeeld deze Oosterse zalmburgers bij te maken. Lekker met avocadodip on top!
Bij ons komt er minstens eens per week soep op tafel. En niet alleen vlak voor het weekend, ook op een normale doordeweekse avond. Ik serveer er altijd een broodje bij en ik kies dan bij voorkeur voor volkoren of meergranen brood. Deze broccoli courgettesoep is een super recept, lekker veel groenten!
Hamburgers doen het altijd goed, zo vlak voor het weekend! En de lekkerst maak je natuurlijk gewoon zelf. Ook een zacht bruin bolletje is perfect bij deze Indonesische burgers. Beetje rauwkost en een pittige chilisaus en het is feest hoor!
Als ik nog wat oude broodjes heb liggen, is dit mijn ideale makkelijke maaltijd met brood. Een Mexican melt sandwich, met gerookte kip, avocado en oude kaas. Heerlijk! En dat het brood wat ouder is, daar merk je niks van want dat wordt door de oven weer lekker krokant!
Ga je aan de slag met een van de recepten voor makkelijke maaltijden met brood? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest | Youtube
Dit artikel betreft een samenwerking met Brood.net. Lees hier mijn disclaimer.
2 reacties
Hey,
u spreekt over volkorenbrood maar is bruin brood ook ok.
is voor ons kindje van 5 jaar.
Hallo! Bruin brood is niet altijd per sé ook volkoren brood! Volkoren brood is van de volle graan en bevat daardoor de meeste voedingswaarde. Bruin brood wordt vaak gemaakt van een deel volkoren meel en een deel bloem en bevat daardoor minder vezels, vitaminen en mineralen. Dan is volkoren brood dus een ‘betere’ keuze!