Ik ben echt dol op kikkererwten! Deze peulvrucht is zo veelzijdig en bevat veel vezels en mineralen. Ideaal om mee te variëren dus! En dat kan ook heel goed met de kikkererwt, door de zachte nootachtige smaak kun je deze erwt in heel veel gerechten kwijt. Kikkererwten zijn van zichzelf al wat knapperig dus zorgen ze voor een goede bite. Ik zette 5 x kikkererwten inspiratie op een rijtje.
Kikkererwten komen van oorsprong uit Noord Afrika, maar ook in andere landen rondom de Middellandse zee worden ze volop gegeten. Ik leerde ze jaren geleden in Italië kennen als ceci. De planten van waar de erwten aan groeien zijn twintig tot vijftig centimeter hoog en krijgen peulen van circa drie cm lang die ieder twee tot drie kikkererwten bevatten. Kikkererwten bevat veel eiwitten, maar ook koolhydraten, net als alle peulvruchten. Daardoor zijn ze wel wat lastig verteerbaar, maar de kleine hazelnootvormige erwt bevat ook nog eens veel mineralen die heel voedzaam zijn. Reden genoeg om ze dus aan je menu toe te voegen! Zeker als je de granen wat vaker wilt laten staan.
Omdat ik je wil inspireren om net even gezonder te eten en om keuzes te maken in jouw voeding waar je happy van wordt, deel ik vandaag mijn 5 favoriete recepten met de kikkererwt. Vanaf nu geen excuus meer, koop een pot in de winkel en ga aan de slag. Je kunt ook gedroogde kikkererwten kopen, maar om eerlijk te zijn ben ik daar vaak te lui voor…. Die dingen moeten dan minstens 8 uur weken en dan moet je ze nog koken. Sorry, ik zou niet zien hoe ik dat moet inpassen in mijn schema. Ik ga voor kikkererwten in een pot! Let wel altijd even op de ingrediëntenlijst, voor je het weet zit er nog een schepje suiker bij…. Okee, klaar? Let’s go!
Wortel kikkererwtenburgers met citroen mayonaise
Ja, ik begin maar gelijk met mijn favoriet uit deze lijst! Deze burgers, … oh my, ik denk dat ik zelfs mijn vleesetende husband hier enthousiast van krijg. Echt een keer maken hoor!
Geroosterde kikkererwten
Toevallig afgelopen week weer gemaakt…. En ook al is het niet the real thing, als healthy borrelnootjes gaan ze voor mij echt wel door. Lekker met kruiden als grof zeezout, wat paprikapoeder, snufje peper en een theelepeltje komijn. Laat ze heel even afkoelen uit de oven (niet te lang) en je hebt een heerlijke snack!
Salade met kikkererwten, rode biet en geitenkaas
In de salade geven kikkererwten een heerlijke bite. Je hebt echt geen croutons meer nodig!
Hummus met avocado
Ja, natuurlijk! Waar zouden we zijn zonder de hummus in dit rijtje? Kikkererwten = hummus = kikkererwten. Door toevoeging van de avocado wordt de hummus extra smeuïg, heerlijk voor op een goede boterham.
Wraps van kikkererwtenmeel
Okee, dit is een kleine valsspeler in dit rijtje….want voor deze wraps gebruik je niet de kikkererwten zelf, maar het meel dat gemaakt wordt van de kikkererwt. Dit meel is te koop bij de toko of de Surinaamse winkel en is echt zo handig in gebruik. Door er wraps van te maken ontstaat als vanzelf een hartige bodem voor allerlei heerlijk beleg. Zeker een keer maken hoor!
Ik ga nog veel meer maken met kikkererwten. Voor komende week staat er in elk geval weer een heerlijke salade op het programma, ik deel het recept uiteraard hier op Mind Your Feed. Wat doe jij met kikkererwten, wat is jouw favoriete recept?
Wil je mijn tips voor een happy healthy lifestyle in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (zie onderaan de site).
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram
5 reacties
De kikkererwt is mijn favoriete peulvrucht, al heeft-ie stevige concurrentie van de kidneyboon. Maar door z’n veelzijdigheid blijft het mijn winnaar.
Mijn favoriete recept met kikkererwten is die van falafel, en de geroosterde “borrelnootjes” vind ik ook heerlijk. Je burger- en wraprecept staan op mijn lijstje om te gaan ontdekken!
De geroosterde kikkererwten heb ik afgelopen week voor de eerste keer geprobeerd. Lekker! ik zit alleen nog de stoeien met knapperigheid en temperatuur van de oven. Hoe lang doe jij ze erin en proef je de kruiden dan nog goed? De burger ga ik binnenkort ook eens proberen 🙂
De kikkererwten heb ik ooit gekocht voor de geroosterde variant die ik wilde proberen. Dat is er nog nooit van gekomen maar heb wel een tijdje terug de burgers gemaakt en die waren erg jammie 🙂
Ik heb de kikkererwten eigenlijk pas kort geleden ontdekt, maar ben er helemaal fan van geworden! Inmiddels heb ik ze al in allerlei gerechten verwerkt: salades, hummus, geroosterd als snack en ik heb er burgers van gemaakt. Allemaal even lekker en voedzaam!
Samen met linzen zijn kikkererwten mijn favoriet omdat het zo’n goede vleesvervangers zijn en je ze op zoveel manieren kan klaar maken! Ze gaan doorheen allerlei chili’s, in salades, in humus, …
Met het meel van kikkererwten heb ik nog niet gewerkt. Toch leuk om ook eens te proberen!