Broccolitaartjes, als bijgerecht voor een gezellige maaltijd. Hapjes met bladerdeeg vind ik altijd zó feestelijk! Bladerdeeg doet mij altijd aan vroeger denken, toen we voor de feestdagen vaak hapjes van kaas of worst in bladerdeeg maakten.
Ik maakte ze dan bijvoorbeeld voor bij de kerstborrel, en kon dan als kind helemaal stralen van de prachtige baksels die uit de oven kwamen. Want dat is zo leuk aan bladerdeeg, het krijgt prachtige vormen tijdens het bakken en daar hoef je zelf niet zoveel aan te doen.
Broccolitaartjes
Deze broccolitaartjes maak ik dan ook als bijgerecht voor bij de pakketjes van kip in parmaham met dadels en noten. Ik maak normaal gesproken nu niet meer zoveel gebruik van bladerdeeg, maar voor het kerstmenu maak ik een uitzondering. Net even een beetje meer uitpakken hoort bij de feestdagen, en deze prachtige taartjes zijn een mooie eye catcher op de kersttafel!
Bij de natuurwinkel of biologische winkel is ook bladerdeeg te verkrijgen in volkoren- of speltvariant. Wil je dus net een beetje gezonder, dan kun je dit ook gebruiken. Hou er dan wel rekening mee in je kerstplanning dat je een extra winkel moet bezoeken…
Ik gebruik hier gewone bladerdeeg uit de supermarkt en vul ze met broccoli en wat cherrytomaatjes. Uiteraard kun je zoveel groenten toevoegen als je wilt. Wat ook leuk is, is om een grotere taart te maken en daar mooie stukjes van te snijden. Zeker handig als je met een groter gezelschap eet.
Bijgerechten voor kerst
Meer inspiratie voor mooie bijgerechten vind je op mijn blog. Ik maakte een mooi overzicht met feestelijke bijgerechten voor de Kerst met lekker veel groenten! Morgen komt er trouwens nóg een bijgerecht op mijn blog, ook met lekker veel groenten. Zo hou je het kerstmenu toch healthy, en dan passen deze bladerdeeg broccolitaartjes daar als een echte verwennerij prima bij.
Je kunt deze broccolitaartjes van tevoren klaar maken:
- Snij de broccoliroosjes van de stronk en kook deze kort voor.
- Maak het ei mengsel alvast klaar en zet in de koelkast.
- Vet de muffinvorm in met boter en bekleed met bladerdeeg. Deze beklede muffinvorm kun je in de koelkast laten staan tot aan gebruik.
- Vul de bladerdeegbakjes pas kort voordat je de taartjes de oven in schuift, anders trekt het ei mengsel te veel in het bladerdeeg en wordt het taartje te nat.
Nodig
Ingrediënten
- 1/2 stronk broccoli
- 4 snoeptomaatjes
- 4 vellen bladerdeeg
- 100 ml plantaardige room
- 50 gram oude kaas (geraspt)
- 1 tl kerrie
- snuf peper
- snuf zout
- boter (om in te vetten)
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg 4 plakjes bladerdeeg op een schoon werkblad en laat ontdooien.
- Breng in een pan wat water aan de kook. Snij van de broccolistronk* de roosjes en doe in de pan met water, kook 3 minuten en giet af.
- Vet de muffinvorm in met boter en leg in 4 bakjes een plak bladerdeeg. Laat de zijkanten niet tegen elkaar aankomen!
- Kluts 2 eieren samen met de room en voeg peper, zout en de kerriepoeder toe. Snij de tomaatjes in kleine blokjes.
- Vul nu elk bladerdeegbakje met broccoli en schenk daar het ei mengsel overheen. Vul tot ongeveer 2/3 van het bakje. Leg als laatste bovenop nog de tomaatjes en bestrooi met kaas.
- Schuif de broccolitaartjes in de oven en laat in 25 minuten goudbruin worden.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimer* de stronk van de broccoli gebruik je voor de pastinaaksoep met zalmsnippers!
Have a Happy Healthy Christmas!
Wil je mijn tips om bewust en gezond te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram
1 reactie
Lekker recept! Ze staan nu in de airfryer, ben benieuwd of dat ook lukt.
Ik had alleen te veel vulling voor 4 taartjes, kan dat kloppen? 🙂