Dat ik bewust met mijn voeding bezig ben, houdt niet in dat ik niet van een gezellige borrelmiddag hou! Gezellig met vrienden, buiten in de zon. Of verjaardagen met familie, ik kan daar enorm van genieten. Ook voor hapjes bij de borrel kies ik graag bewust, want ik vind niets zo vervelend als een kater van ‘verkeerd’ eten. Ik krijg dan vaak als snel buikpijn en dat verpest toch een beetje mijn feestje. Vandaar dat ik bij borrels, verjaardagen en andere gezellige momenten vaak dit borrelbrood met olijven op tafel zet. Het is in een handomdraai gemaakt en warm, net uit de oven, smaakt het borrelbrood het allerlekkerste!
Afgelopen week kwam een vriendin vrij onverwachts aanschuiven voor het diner. Ik was alleen thuis met de meiden en we hadden van een vorige keer nog wat soep over en bewaard in de diepvries. Ik had de soep al laten ontdooien toen ik afsprak met mijn vriendin dat ze zou komen eten. Nu vond ik alleen soep ook zo’n saaie maaltijd, dus toverde ik dit borrelbrood op tafel en we hebben zitten smullen. Je kunt natuurlijk ook andere ingrediënten toevoegen, maar met olijven vind ik hem toch wel erg lekker. De olijven zorgen voor smeuïgheid en net even wat extra smaak.
Borrelbrood met olijven
- 125 gram havermout
- 150 ml groentebouillon (gistvrij)
- 2 eieren
- ca. 10 zwarte olijven
- 2 el geraspte pecorino
- kruiden naar smaak; oregano, tijm, rozemarijn
- 1/2 tl baking soda
- 1/2 tl appel cider azijn
Nodig: koffiemolentje of blender, mengkom, cakeblik, bakpapier
Bereiden: verwarm de oven voor op 180 graden. Maal met een klein koffiemolentje de havermout tot meel. Je kunt dit ook in een blender of hakselaar doen. Maak 150 ml bouillon klaar, je hoeft het water niet helemaal aan de kook te brengen, maar zorg er wel voor dat het bouillonpoeder goed opgelost is. Doe het havermeel samen met de (afgekoelde!) bouillon in de mengkom en voeg de eieren toe. Meng tot een glad beslag. Snij de olijven in stukjes en voeg toe aan het beslag. Doe de kaas en kruiden naar wens in de mengkom en schep goed door. Bekleed het cakeblik met bakpapier. Doe de baking soda en vervolgens de appel cider azijn bij het beslag, schep nog een laatste keer goed door en laat het beslag in de cakevorm lopen. Bak het borrelbrood in ongeveer 40 minuten goudbruin.
Tip: In een papieren zak kun je dit brood nog wel een aantal dagen bewaren. Wat natuurlijk niet gaat gebeuren omdat die borrel zo gezellig is….
Wil je mijn tips om bewust en gezond te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).
13 reacties
Ohh klinkt lekker 🙂
Lijkt me heerlijk!!1
Lekker,heb je een alternatief voor appel cider azijn??
De azijn is om de baking soda zijn werk te laten doen. Je kunt de azijn + baking soda vervangen door bakpoeder.
Yum! Heerlijk recept!
Wat een leuk heel anders recept.
Vandaag gemaakt en het smaakt heerlijk !! Deze gaan we er in houden 🙂
Superlekker!!! Bedankt voor het recept!
Wat gebeurt er als de groentebouillon niet gistvrij is? En als ik bakpoeder wil gebruiken, moet er dan ook een 1/2 theelepel in of meer?
Ik ben ook heel benieuwd wat er gebeurt als je gewone groentebouillon gebruikt…en anders..waar koop je gistvrije??
Probeer het maar Petra! Gistvrij koop je bij de natuurwinkel.
Nou, heb t gemaakt…met gistvrije bouillon, heerlijk…voor herhaling vatbaar!
Ik heb deze gemaakt maar ipv olijven zongedroogde tomaten gebruikt. Lekker, maar volgende keer mag er wat zout bij.