Er zijn de laatste dagen genoeg redenen om een feestje te vieren! Eigenlijk is het natuurlijk al de hele maand feest op Mind Your Feed (heb je al mee gedaan met de Uzuma green juices winactie?) maar met het (bijna) verschijnen van mijn boek Natuurlijk ontbijten! is het feest helemaal compleet. En bij feest hoort taart, dus dook ik de keuken in om weer eens een heerlijke appeltaart te bakken. Het werd een appeltaart met speltmeel, omdat we natuurlijk wel voor de iets meer verantwoorde versie kiezen.
Zelf appeltaart met speltmeel maken!
Deze taart heeft eigenlijk geen heel verhaal nodig. Ik ben momenteel echt heel druk met de laatste zaken rondom mijn boek en een appeltaart hoeft natuurlijk niet veel introductie. Vooral in deze tijd van het jaar zijn er heel erg veel soorten appels te krijgen. En wat is er dan lekkerder dan daarmee aan de slag te gaan?
Deze traditionele appeltaart bevat dan ook lekker veel verse appels, zure en zoete door elkaar. Maar kijk wat je hebt liggen of wat er te koop is, want de appeltaart met speltmeel lukt eigenlijk met alle appels wel. Vroeger maakte mijn zus trouwens vaak de appeltaart thuis, zij was de echte appeltaartspecialist! Wil jij ook een echte appeltaartspecialist worden, ga dan aan de slag met dit recept.
Nodig
- Springvorm 20 cm
Ingrediënten
- 300 gram speltmeel
- 100 gram suiker
- 150 gram roomboter
- 2 eieren
- 30 gram havermout
- 1 kg appels (Goudreinet)
- 200 gram rozijnen
- 1,5 theelepel kaneel
- bloem (om te bestuiven)
- boter (om in te vetten)
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Doe het meel en de suiker in de beslagkom en schep goed door elkaar. Kluts de eieren in een kopje of glas. Voeg de boter toe aan het meel en doe ook 2/3 van het ei erbij. Kneed met je handen tot een deegbal en zet in de koelkast voor 30 minuten.
- Schil de appels en verwijder het klokhuis en snij in kleine blokjes. Doe de appelstukjes in een grote kom, voeg de rozijnen en kaneel hierbij en schep goed door.
- Haal het deeg uit de koelkast en bestuif je werkblad met bloem. Gebruik 2/3 van het deeg voor de bodem en zijkanten van de taart, leg dit deeg op het werkblad en rol met een deegroller uit tot 3 mm.
- Vet de springvorm in en bekleed met het deeg. Zorg dat ook de zijkanten voldoende hoog bekleed zijn. Bestrooi de bodem van de taart met de havermout. Het appel/kaneel mengsel kan nu in de taart.
- Rol het laatste deeg nu ook uit tot een dikte van 3 mm en snijd lange repen van het deeg. Leg de deegreepjes kruislings over de taart en smeer ze in met het restant van het eimengsel.
- Schuif de taart de oven in en laat in 40 minuten goudbruin worden.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimer
En nu genieten!
Wil je mijn tips om bewust en gezond te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).
Volg Mind Your Feed op Twitter | Facebook |Bloglovin | Instagram
27 reacties
Wat een makkelijk recept! Ziet er echt goed uit! Die ga ik zeker eens proberen…
Ik ben al een tijdje op zoek naar een goed glutenvrij appeltaartrecept.
Speltmeel is niet glutenvrij, door welk meel kan dit het beste vervangen worden dat het toch nog stevig blijft en lukt, in plaats van uit elkaar valt?
ik heb er pas een van amandelmeel gemaakt en die was heeeel lekker! 400 gr amandelmeel, 100 gr. palmsuiker en 125 gr boter, 2 eieren, beetje zout en dan natuurlijk de vulling. 1 uur op 170 gr. Is wel een dure appeltaart, maar erg lekker. Omdat wij niet glutenvrij hoeven, ga ik zeker het recept van Reny proberen. Bij het plaatje loopt het water al in mijn mond.
Een heerlijke appeltaart!!! iedereen vond hem geweldig! Precies gemaakt volgens het recept…. Die ga ik zeker nog eens maken!!!
Leuk Petra! Daar word ik dan weer heel blij van 🙂
Zo dan! Voor het eerst dat iedereen dit lekker vond. Bij mijn zoon was het nog wel “gaat wel” maar hij keurde het niet helemaal af 🙂 Blijvertje dus want het word hier ook gewoon als ontbijt gegeten.
Havermout: heke havervloklen of fijngemalen?
Hele havervlokken of fijngemalen, sorry voor de typefouten.
Je hoeft ze niet fijn te malen, gewoon havermout gebruiken. Niet de havervlokken, die zijn te hard en grof.
Heerlijke en gezondere taart dan met suiker en bloem. Ik heb 100 gram amandelmeel toegevoegd, en 200 gr speltmeel gebruikt. Havermout heb ik niet gebruikt! Had nog 2 peren liggen en die heb ik er ook door gedaan. Voor herhaling vatbaar dit recept.
Mijn eerste appeltaart sinds 15 jaar! Het ruikt al heerlijk in de keuken.. Ik heb nu spelt gebruikt maar las dat dit niet glutenvrij is. Leuke tip dat je ook amandelmeel kunt gebruiken. Morgen gaa ik de taart operen met mijen schoonmoeder van 82, een gezellig mens die een leven lang appeltaart heeft gebakken. Jammer genoeg mag mijn vrouw de taart niet, die kan tegen heel veel ingredienten niet
Kan ik ook ipv kokosbloesem suiker maple syrup, honing of agave siroop gebruiken? En ipv roomboter kokosolie?
wat een heerlijke appeltaart,een succes in onze theetuin, dank je wel voor het recept!!
Ik wil deze appeltaart graag gaan maken maar wat kan ik als alternatief voor de roomboter gebruiken? (koemelkallergie) ik dacht zelf misschien kokosolie ?! Als dit gaat hoeveel zou ik dan moeten gebruiken?
Ik heb ook een koemelkallergie gebruik deze altijd ter vervanging voor roomboter (zelfde hoeveelheid): Organic Bio Soya boter gebruikt van Provamel. De appeltaart is top gelukt.
Dank je Tessa! Ik gebruik al heel lang geen boter meer en vergat daardoor dat je ook plantaardige boter hebt 😉
Zie dat er geen bakpoeder in het recept zit. Is daar een reden voor of is bakpoeder niet altijd nodig bij het bakken van een taart? Ben gewoon benieuwd omdat ik graag goed taarten wil leren bakken.
Nee hoor, dat is hier niet nodig. De bodem en korst van de taart hoeven niet te rijzen of luchtig te worden, dat is waar bakpoeder voor gebruikt wordt.
Super recept.
Als ik er een appelkruimel van wil maken wat zijn dan de verhoudingen met het deeg?
Lekkere appeltaart. We missen alleen een beetje zout in het recept.
Hallo myf,
Gisteren Appeltaart gemaakt en viel prima in de smaak. Enige probleem was de ‘gaarheid’ :
Appelstukjes waren nog vrij hard terwijl ’t deeg al klaar was.
Hoe krijg ik die combi wat beter?
Gr.,
Henry
Dank je wel voor dit super lekker recept!
Ik heb 75 gram suiker gebruikt en iets suiker over het appelmengsel gestrooid. Verder 50 gram amandelmeel en 260 gram speltmeel gebruikt. Mmmm….
Wat voor bloem gebruik je?
Waarom met het eimengsel insmeren?
Appeltaart is lekker van smaak maar valt helemaal uit elkaar met snijden. De blokjes appel en rozijnen vallen er dan zo uit. Het deeg was ook erg nat. Heb wel het recept precies aangehouden. Wat zou er mis zijn gegaan?
moet er geen bakpoeder bij om het deeg te laten rijzen?
Ik weet niet wat ik fout doe maar de appeltaart is heel nat geworden.. Over de oven moet het op hete lucht oven of gewoon/ Misschien dat het daar mis gaat.. wel jammer
Geen hete lucht, gewoon een elektrische oven… wat jammer, volgende keer wat havermout op de bodem van de taart strooien!