Edit: Meer tips om te ontbijten zonder brood vind je hier!
Een ontbijt zonder brood is voor veel mensen een behoorlijke uitdaging, als ik dat zo om mij heen hoor…. Regelmatig krijg ik de vraag: “maar wat eet jij dan als ontbijt?” En eigenlijk weet ik dan niet zo goed waar ik moet beginnen met antwoorden, omdat het voor mij al zo vanzelfsprekend is dat er geen boterhammen op de ontbijttafel staan, of liggen eigenlijk… Vandaag daarom een overzicht van 5x ontbijten zonder brood, omdat het écht makkelijker is dan je denkt. Je hebt alleen even wat inspiratie nodig, en een nieuwe routine, want ik sta vaak al ’s avonds in de keuken om mijn ontbijt klaar te maken.
Ontbijten is wat mij betreft een must do in je ochtendprogramma. Of je dit nu uitgebreid of wat sneller doet, zorg er in elk geval voor dat je in de ochtend voeding binnen krijgt. Naast het aanvullen van je vochtvoorraad (drink bij het opstaan direct 2 glazen water), heeft je lijf behoefte aan brandstof en energie. Door zonder ontbijt op pad te gaan, vraag je aan je lijf om de reserves aan te spreken, waardoor je minder energie zult hebben. En dan moet de dag nog beginnen….
Waarom wil je eigenlijk ontbijten zonder brood? Eerder schreef ik al eens een artikel over waarom ik vind dat je brood zou moeten minderen. Onder andere de kwaliteit van de granen (tarwe!) en de aanwezige gluten en fytinezuur in deze granen, zorgen voor ontstekingen in je lijf en dat de aanwezige voedingsstoffen in de granen niet goed opgenomen worden. Daarnaast zijn boterhammen een bron van koolhydraten, die van invloed zijn op de suikerspiegel en die ervoor zorgen dat je snel energie krijgt, maar ook later op de ochtend weer trek krijgt, nog voordat de lunch is aangebroken. Daarbij is het belangrijk om te variëren in je voeding, zodat je optimaal je voedingsstoffen binnen krijgt. Ik geef je alvast wat inspiratie!
5 x ontbijt zonder brood
Mijn all-time makkelijke ochtendmaaltijd. Deze ingrediënten heb ik standaard in huis en dit ontbijt is ook zó gemaakt. Lekker met vers fruit van het seizoen!
Wanneer je standaard een pak rijstmelk (of plantaardige melk) in huis hebt, en een banaan, kan deze smoothie eigenlijk altijd. Door er wat (geweekte! in verband met het fytinezuur) havermout aan toe te voegen, vult de smoothie goed en kun je hier echt wel even op vooruit!
Wanneer je toch niet zonder brood kunt, zijn daar natuurlijk ook alternatieven voor. Dit glutenvrije brood snij je eenvoudig in plakken en kun je beleggen met elk (gezond) beleg waar je maar zin in hebt. Toch een beetje brood bij het ontbijt…
Ik vind warme havermoutpap echt niet lekker, maar deze (koude) overnight oats zijn echt favoriet bij mij. De avond van tevoren al bedenken wat voor lekker je bij de havermout gaat doen is al een feestje op zich. De volgende ochtend pak ik makkelijk mijn ontbijt uit de koelkast en smullen maar. Deze overnight oats kun je trouwens ook heel eenvoudig on-the-go maken door een glazen pot of bewaarbakje te gebruiken.
Zin in een fris ontbijt ’s morgens? Deze chia pudding eet je koud en je kunt hier lekker veel fruit in kwijt. Vooral in de zomer is dit echt heel lekker!
Nog meer ontbijt inspiratie nodig? Alsjeblieft, ga lekker aan de slag! En laat me ook vooral weten wat jouw favoriete ontbijt zonder brood is!
Wil je mijn tips om bewust en gezond te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).
Volg Mind Your Feed op Twitter | Facebook |Bloglovin
8 reacties
Leuke ideeën, het meeste eet ik al, maar ik bedacht me inderdaad dat ik nog steeds die chia pudding wil uitproberen. As we speak zit ik mango te eten, dus ik moet jouw versie maar eens snel gaan maken!
Bedankt voor alle inspiratie, deze blog en recepten helpen me echt met een goede start om gezond en vooral ook lekker te eten. Ik heb verschillende van de recepten al gemaakt en ik vind ze echt geweldig!
Groeten van Marina.
Hoi Reny! Onze ontbijten (paleo AIP) zien er nóg een stukje anders uit 🙂
http://www.paleofeest.com/paleo-en-aip-bordjes-ontbijten.html
Hoi Catharina,
Ziet er fantastisch uit! Maken jullie die worst zelf? Zo ja, hoe? Zo nee, waar halen jullie ‘m vandaan?
Bedankt voor het antwoorden alvast, ben erg benieuwd!
Elke ochtend begin met een groot glas water en het tweede glas water met mijn voedingssupplementen (waaronder Probiotic) Dan haal ik mijn havervlokken met soja uit de koelkast, heeft een nacht staan weken samen met chojbessen, chiazaad en honing. Dan snij, hak, of pel ik het fruit van het seizoen er doorheen en ik kan de dag beginnen. Dat is wel mooi gekomen door dit blog en ik voel me er heerlijk bij.
Wat ontzettend leuk om dat te horen Maarten! Goed bezig!
ik vind je recepten geweldig en ik gebruik ze veelvuldig .Dank je wel
Ik zat een beetje door de ontbijt recepten te kijken en ik zag staan dat u bijna alleen maar glutenvrij brood maakt. Als voediggsmiddelentechnoloog in opleiding vond ik dit nogal merkwaardig. Heeft u een goede reden waarom dit gezonder zou zijn voor je? Ik heb namelijk geleerd dat gluten eiwitten zijn en alleen slecht voor mensen met een intolerantie. Verder wel hele leuke en lekkere recepten 🙂