Vandaag beginnen we aan de vierde en laatste week van de #30voeljefit challenge. En het thema van deze week gaat mij echt aan het hart…. Ik vind het zó belangrijk dat je niet alleen zelf een goede basis legt qua gezonde voeding en een happy healthy lifestyle, maar dat je jouw kinderen daar ook in betrekt. Nu kun je voor [kinderen]natuurlijk ook partner of familie invullen. Want uit ervaring weet ik dat dit net zo lastig kan zijn… Ik betrek mijn kinderen dus zeker wel bij een gezonde levensstijl en ik vertel je graag hóe ik dat doe en wat dit voor mij betekent. Gezond eten met kinderen (of man, vriend, andere familie), hoe doe je dat nou?
Het thema van deze week is dus hoe je als gezin bewuster omgaat met welke voeding je binnenkrijgt. En daarmee bedoel ik helemaal niet dat alles übergezond moet zijn, het gaat om bewustwording, wat krijgen we binnen, welke producten kiezen we, wat vinden we als gezin lekker om te eten, waar halen we onze ingrediënten vandaan, hoe komt het eten op ons bord. Heb je net als ik nog jonge little feed dan kan het een geweldige ontdekkingsreis zijn om je kinderen te betrekken bij kopen, klaarmaken, proeven, bakken, koken, eten!
In mijn omgeving, maar ook zeker in de #30voeljefit Facebook groep, hoor ik heel vaak de opmerking Ik wil wel, maar bij mijn man/kinderen/vriend hoef ik hier echt niet mee aan te komen. En weet je, ook dat is voor mij herkenbaar. Ik zal maar gelijk vertellen dat er hier in huis 2 dames rondlopen die zich ook niet voorbeeldig gedragen en echt niet alles eten wat mama ze voorzet. Ik heb eerder al met je gedeeld dat vooral mijn jongste het liefst het dieet van boterhammen met pindakaas volgt, aangevuld met een banaan (of twee) per dag. En de oudste kijkt regelmatig met een afkeurende blik naar mijn baksels en zegt dan dat ze daar echt niet van hoeft te proeven….Daar kun je als moeder natuurlijk best wanhopig van worden. Zit je dan met je goede bedoelingen…. Toch vind ik het heel belangrijk om bij mijn meiden een goede basis te leggen, ik wil mijn kinderen betrekken bij een gezonde levensstijl. Ik wil ze zelfvertrouwen geven, ik wil ze leren over voeding, ik wil ze informatie geven en ik wil dat ze zelf bewust een keuze kunnen maken. En dat doe ik op een leuke, speelse manier, zodat ze er zelf ook enthousiast van worden. En hebben ze er even geen zin in of geen interesse in, dan is dat natuurlijk ook goed. Want het hoeft niet!
Gezond eten met kinderen
Ben ik dan heel streng en krijgen ze bij mij alleen macrobiotisch verantwoorde koekjes? Of drinken mijn kinderen alleen maar de hele dag groene sapjes? Eten ze braaf elke avond hun zuurkool zoete aardappelstamppot op? Nee dus! Het gaat om balans, om te leren wat lekker eten is, om het léuk te vinden om met eten bezig te zijn. Natuurlijk wil je dat jouw hele gezin lyrisch is over jouw idee over eten. Maar bedenk je wel dat het zelf ook nog individuen zijn, die hun eigen keuzes maken. Je kunt ze slechts inspireren, niet opdringen. Ik deel vandaag mijn 5 tips met je, waarmee gezond eten met kinderen een stap dichterbij komt.
1 Geef een goede basis
Dat is waar het allemaal begint. Voor jezelf heb jij al een basis gemaakt, je hebt een opvoeding gekregen, zelf bijgeleerd, ervaring opgedaan en veel gelezen en bent inmiddels aardig op weg op het pad van gezond, bewust en lekker eten. En dat is natuurlijk heel mooi! Jouw kind heeft deze basis ook nodig, je kunt niet verwachten dat deze basis er zo maar is. Je kind zal het van jou moeten leren! Wat dat concreet inhoudt? Kook met verse, zoveel mogelijk onbewerkte producten. Gebruik veel groenten en goede producten. Kook altijd zelf – al vanaf dat ze baby zijn, dus geen potjes! – en geef ook het goede voorbeeld. Maak van eten geen strijd… Ja, ik weet wat ik zeg, maak van eten geen strijd. Maar blijf wel aanbieden, keer op keer. Wist je dat kleine kinderen smaken wel 10 x moeten proeven voordat ze eraan gewend raken? Goh, zou je hier ook vriend/man/familie in kunnen vullen op de plek waar [kinderen]staat?
2 Wees voorbereid
Een goede basis begint dus bij jou. En een goede basis staat of valt met een goede voorbereiding. Dat begint al bij het boodschappen doen, kies bewust jouw producten uit, lees de etiketten zorgvuldig en koop die producten waar jij achter staat. Dat kan dus ook een zakje snoep zijn, omdat jij – of ik! – er achter staat dat je kind ook best wel op z’n tijd een snoepje mag eten. Of de favoriete chips van jouw man, omdat hij er zo blij van wordt. Een goede voorbereiding betekent ook dat er een goed gevulde voorraadkast is, zodat je in geval van ernstige drukte altijd nog een gezonde maaltijd op tafel kunt toveren. Een goede voorbereiding betekent ook dat je een planning maakt in de week, bijvoorbeeld voor een paar dagen vooruit plannen wat je gaat eten.
3 Samen!
Dit is het allerleukste stuk van het gezond eten met kinderen; samen doen! Dat begint natuurlijk al bij de boodschappen doen. Bij ons is dat een actieve bezigheid, mijn dames mogen groenten uitzoeken, vertellen wat we gaan eten vanavond en wat we daar voor nodig hebben, ze krijgen de opdracht om op zoek te gaan naar de pindakaas of naar de tomatenpuree en ze nemen áltijd allebei hun eigen mini winkelwagentje. Negen van de tien keer is boodschappen doen dus hartstikke leuk, die andere keer heb ik een huilend kind op de vloer van de supermarkt liggen. Ook dat is mij niet vreemd….
Samen doen betekent ook samen koken! Tover geen eten op tafel, maar ga het samen klaar maken. Ik zet mijn little feed op het aanrecht tijdens het eten klaarmaken. Dit scheelt zeker een stuk aan werkruimte, maar ik krijg er wel gezelligheid voor terug. Niet altijd natuurlijk, soms hebben ze er geen zin in of zijn ze aan het jengelen, en dan zijn ze ook echt niet verplicht om te blijven zitten. Of soms heb ik er gewoon geen zin in om ze erbij te hebben. Maar goed, de keren dat we met z’n allen in de keuken zijn, is het feest. We proeven, we snijden samen, we maken samen de gerechten klaar en de meiden vragen en vragen en vragen. En natuurlijk eten we samen aan tafel, altijd!
4 Over voeding
Om kinderen te leren over (gezonde) voeding, is het belangrijk om ze informatie te geven. Dat houdt bij mij in dat ik ze graag mee neem naar de winkel, maar ook naar de boerderij, boomgaard, pluktuin of naar de kweker. Zo leren mijn kinderen waar eten vandaan komt, en nog op een leuke manier ook. Ik leer ze ook graag over smaken, bijvoorbeeld door ze veel te laten proeven en ze zelf met eten bezig te laten zijn. Laat je kind gerust spelen met eten, boterhammen beleggen met gezichtjes is toegestaan! Geef ze een positieve ervaring met écht eten. Eigenlijk is dit de ultieme manier van kindermarketing!
5 Het hoeft niet perfect
Geef jezelf een break. Ik ben niet perfect, jij waarschijnlijk ook niet. Lekker en gezond eten gaan wat mij betreft prima samen met af en toe een uitzondering. En lekker en gezond eten houdt dus niet in dat er allerlei voeding geschrapt moet worden. Kies bewust, en geniet nooit met mate!
#30voeljefit challenge
Valt het op dat ik het heerlijk vind om over dit onderwerp te schrijven? Het is een behoorlijke lap tekst geworden, maar ik vind dit onderwerp zo belangrijk! De vierde uitdaging in de #3ovoeljefit challenge gaat erover hoe jij jouw kinderen, echtgenoot, vriend of familie kunt betrekken bij een happy healthy lifestyle!
Ook deze week gaat het allemaal weer om bewustwording, en we laten je dus zelf bepalen hoever je hierin wilt gaan. Wil jij jouw kinderen ook een goede basis geven? Krijg je nogal wat weerstand van jouw man of vriend? Loop bovenstaande stappen eens na en bedenk je hoe je hiermee aan de slag kunt gaan. Ik wil je met dit bericht een eerste handvat geven. Mocht je nog vragen hebben, laat ze dan achter in de comments. En deze week kun je natuurlijk nog veel meer informatie en heerlijke recepten verwachten op de blogs van Suzanne, Sanne en Annemieke.
Ga je aan de slag met deze tips voor gezond eten met kinderen? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
3 reacties
goedemorgen Reny
Wat schrijf jij toch goed
Je geeft altijd veel,achtergrond informatie ben ik zo blij mee
Wat een heerlijk herkenbaar verhaal! Die van mij zijn al wat ouder (10, 11 en 47 😉 ) en ik vind het soms erg lastig als mijn kookkunst niet gewaardeerd wordt. Vooral als ik het zelf wel lekker vind eerlijk gezegd :-). Ze zijn hier allemaal wel van het gezonde eten, maar lusten gewoon veel niet. En man en zoon met ASS (Autisme Spectrum Stoornis) die bepaalde texturen en/of structuren gewoon niet kunnen verdragen maken het er niet makkelijker op. Maar, zij proberen te proeven en ik probeer er rekening mee te houden. En we maken stapjes. Heeeeeele kleine soms, maar… we komen er wel. Leuk om zo’n stukje van jou te lezen, je hebt helemaal gelijk. Geen strijd + foodstress kwijt. 🙂
Heerlijk dat je zo met beide benen op de grond staat. Bij mijn thuis is de basis er ook met hier en daar een traktatie (zoals nu een zak borrelnootjes).
Nu alleen proberen om mijn zoontje van twee weer op kracht te krijgen na een buikgriep….. Heb je misschien nog tips hiervoor?