De lever is ons grootste ontgiftingsorgaan, en samen met de darmen, de nieren, de longen, de lymfen en de huid, zorgen ze ervoor dat ons lichaam zich van afvalstoffen kan ontdoen. Omdat de lever belangrijk is voor onze gezondheid, naast ontgiften heeft de lever nog meer functies, zou je met de juiste voeding goed voor de lever moeten zorgen. Zorg je niet goed voor je lever, dan voel je je niet fit. Op Mind Your Feed probeer ik steeds door middel van recepten aan te zetten tot een gezondere levensstijl, maar ik zal ook zeker wat vaker ‘achtergrondinformatie’ met je gaan delen, zodat jij ook echt weet hoe je lichaam functioneert en hoe je het gezond kunt houden. De laatste tijd hoor ik weer veel over detoxen, het is super hip en zou dé manier zijn om gezond te worden. Ik wil dus graag eens even de diepte in vandaag, zeker omdat er nogal wat onduidelijke berichten de ronde doen de laatste tijd….op Facebook deelde ik een bericht waarin ik me verbaasde over de eenzijdige en foutieve informatie die verspreid wordt. Dus even een mini-cursus fysiologie; de functie van de lever en ook laat ik je weten hoe ik denk over detoxen.
De functie van de lever:
De lever is het grootste ontgiftingsorgaan:
- de lever keurt, filtert en verwerkt de in de darmen opgenomen voedingsstoffen, die middels de bloedbaan bij de lever terecht komen
- de lever verwerkt de afvalproducten van de celstofwisseling en van giftige stoffen, zoals medicatie, milieugif en chemische toevoegingen aan ons eten
maar is daarnaast voor heel veel andere processen in ons lichaam van groot belang:
- de lever heeft een belangrijke rol bij het constant houden van onze bloedsuikerspiegel. De lever is in staat om glucose op te slaan in glycogeen en om de glycogeen weer om te zetten in glucose. De lever houdt de glycogeen in opslag tot wanneer deze weer nodig is.
- de lever zorgt voor afbraak van eiwitten in onze voeding naar aminozuren en de opbouw van lichaamseigen eiwitten uit deze aminozuren. Ook kan de lever eiwitten omzetten in glucose en worden eiwitten in opslag gehouden.
- de lever heeft daarnaast een belangrijke functie bij de verwerking van vetten. De lever scheidt gal uit, die in de dunne darm terecht komt en daar zorgt voor de verwerking (afbraak in kleine druppels, emulgatie) van vetten, die daardoor makkelijker te verwerken zijn door de vetsplitsende enzymen. De vetzuren die daarna overblijven, worden in de lever bewerkt. Verzadigde vetzuren worden onverzadigd gemaakt, waardoor ze beter geschikt zijn voor de stofwisseling. Ook vetten worden gestapeld in de lever, ofwel; bewaard totdat ze nodig zijn.
- de lever kan de mineralen ijzer en de vitaminen A, B1, B2, B11, B12 en D in opslag houden.
- de lever zorgt voor de productie van cholesterol (een vetachtige stof die noodzakelijk is voor de opbouw van de cellen, maar ook voor de productie van hormonen en Vit. D)
- de lever is het belangrijkste ontgiftingsorgaan van ons lichaam
De lever is dus ontzettend belangrijk voor onze gezondheid en daarom is het van groot belang dat dit orgaan zijn werk goed kan doen. De lever vraagt zo’n 25% van onze dagelijkse energie. Als we te veel van de lever vragen, zorgt dat voor vermoeidheid, ‘vage’ klachten en gaat onze gezondheid achteruit. De lever kan zijn werk niet meer goed doen, en dat zorgt voor vervuiling in het lichaam.
Wat is belastend voor de lever?
- alcohol
- suiker
- cafeïne
- zout
- zuur
- overmatig gebruik van kruiden en pittige specerijen
- (synthetische chemische) additieven (E-nummers! Maar ook bestrijdingsmiddelen, gifstoffen, medicatie en uitlaatgassen)
- biogene aminen (stoffen die in onze voeding voorkomen die overgevoeligheidsreacties teweeg kunnen brengen)
- bereidingswijzen van voeding waarbij vrije radicalen ontstaan
Dat is nogal een lijstje he?! Ook het gebruiken van kant-en-klare voeding met veel verzadigde vetten is niet bevorderlijk voor de werking van de lever. Ons lichaam krijgt dagelijks te maken met een heleboel giftige stoffen en ook bij onze eigen stofwisseling ontstaan stoffen die het lichaam niet gebruikt en die dus afgevoerd moeten worden. Gelukkig is de lever daar heel goed toe in staat, maar het is wel zo aardig van je om je lijf daarin goed te steunen.
De zin en onzin van een detox
Het verwerken en afvoeren van gifstoffen, oftewel ontgiften, is zoals gezegd een belangrijke taak van de lever. Wanneer je ervoor zorgt dat je bewust met voeding omgaat, pure en natuurlijke, zoveel mogelijk schone en onbespoten producten gebruikt, geen kant-en-klaar maaltijden eet, matig bent met cafeïne, zout, zuur en kruiden en specerijen en ervoor zorgt dat je voeding zorgvuldig bereidt, dan ben je al een heel eind op weg om goed te zorgen voor de lever. Heb je daarentegen een ongezond eetpatroon waarin veel suikers, alcohol en slechte vetten in voorkomen, dan kun je wel wat beter voor je lever gaan zorgen. Dit kun je doen door je voedingspatroon aan te gaan passen, waarbij je steeds meer lever-vriendelijke voeding gaat inpassen in je systeem.
Kun je de lever bij een gezond voedingspatroon ondersteunen in het ontgiften? Dat kan zeker wel! Bepaalde voeding heeft eigenschappen die de lever ondersteunen bij zijn functie. Dit zijn bijvoorbeeld de bittere groenten als citroen, grapefruit, witlof, artisjok, radijs, groene bladgroenten, ui en knoflook. Maar ook kruiden als gember, mariadistel, kurkuma en kardemom werken ontgiftend en ondersteunen daarmee de lever. Ook zwavelhoudende voeding, zoals eieren, wild, vis, noten, zaden en geitenzuivel ondersteunen de functie van de lever. Druivenpitten, pijnboompitten, walnoten, spruiten, kiemen, avocado en bessen bevatten veel gluthathion, een aminozuur (dat ook in de lever aangemaakt wordt) dat zware metalen kan binden en helpt bij de ontgifting. Ook het drinken van voldoende vocht is nodig voor een goede (ontgiftings)functie van de lever. Door goed voor je lever te zorgen, kun je dus wel degelijk ‘van buiten af’ ondersteuning bieden.
De term detox is de laatste tijd echt enorm populair en wordt vaak gezien als een snelle manier om van afvalstoffen af te komen. Ik zie om me heen dure sap-detoxkuren aangeboden worden, met de belofte dat je in 3 dagen weer ‘helemaal schoon’ bent. Wanneer je daarna gewoon weer verder gaat met ongezond eten, dan vind ik dat nogal zonde van je geld, op die manier heeft detoxen naar mijn mening sowieso geen zin.
Wat veel mensen niet weten is dat de ontgifting van de lever in fases verloopt. Er is een eerste fase waarbij de toxinen (gifstoffen) worden afgebroken, en een tweede fase waarbij deze gifstoffen aan andere stoffen gebonden worden om ze zo uit het lichaam te scheiden. Het product dat in fase 1 ontstaat is erg gevaarlijk en nog giftiger dan de oorspronkelijke stof en het is dus van enorm belang dat ook fase 2 goed verloopt! Wanneer fase 2 niet goed verloopt, dan stapelen gifstoffen zich in ons lijf op en dit kan klachten in de nieren en galblaas veroorzaken, en uiteindelijk natuurlijk nog veel grotere schade aanrichten.
Het zomaar – onbegeleid – beginnen aan een detox, met sapjes die je online bestelt, is dus niet zonder risico’s. Deze sapjes stimuleren namelijk vooral fase 1 van de ontgifting, maar zolang je niet goed zorgt voor de tweede fase van de ontgifting, is het ronduit gevaarlijk om zo’n detoxkuur te doen.
Waar je het beste mee kunt beginnen is om ervoor te zorgen dat er minder gifstoffen je lijf inkomen. Een teveel aan E-nummers, gifstoffen en bestrijdingsmiddelen kunnen zich namelijk wel degelijk opstapelen in het lichaam, simpelweg omdat het er tegenwoordig zoveel zijn dat zelfs onze goede trouwe lever het niet altijd aankan om ze af te voeren. Daarnaast is het belangrijk dat je de lever ondersteunt in zijn werking, door goed op je voeding te letten en ook zeker gebruik te maken van de tips die ik je hierboven gaf voor lever ondersteunende voeding. Heb je het idee dat je lever niet goed functioneert, en heb je bijvoorbeeld klachten als vermoeidheid, slaapproblemen, huiduitslag, hoofdpijn en onstekingen, dan is zou je kunnen overwegen om je lever een beetje extra aandacht te geven. Doe dit echter altijd onder begeleiding!
Ik heb hier op een eenvoudige manier geprobeerd uit te leggen wat de functie van de lever is en hoe je de lever helpt in zijn functie. Gewoon normaal gezond eten, gevarieerd en bewust, is voor de meesten van ons al meer dan voldoende om goed voor je lever te zorgen.
Wil je mijn tips om bewust en gezond te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).
Volg Mind Your Feed op Twitter | Facebook |Bloglovin
3 reacties
Mooi en duidelijk geschreven stuk, Reny! Een ding wat ik gemerkt hebt dat enorm belastend was voor mijn lever, is veel sporten. Ik werd zelfs geel in mijn gezicht. Natuurlijk een combi van een opstapeling van gifstoffen….
Reny, hoe zou je de tweede fase van ontgifting tijdens een sappen detoxkuur kunnen ondersteunen?
Wat leuk,net dit stukje op FB!Zit net in een leverreinging,mn 3 e in 2 maanden!Iedere keer ben ik verbaasd,wat er los komt,ik doe al 20 jaar in t voorjaar een detoxweek onder begeleiding,ook hoge darmspoeling doe ik zeer regelmatig!En ondanks dat ik ook al zo’n 30 jaar biologisch eet,komen er toch behoorlijke stenen los!
Een heel interessant boek over de leverreinging is van Andreas Moritz,ook zijn nieuwste boek Gezondheid en verjonging is leerzaam!!