Hoe wordt ons eten gemaakt? En door wie? Wat komt er bij kijken? Waar komt ons eten vandaan? Veel volwassenen èn kinderen hebben er geen idee van. Ken je ook zo’n verhaal van een kind dat denkt dat groenten in een fabriek gemaakt worden? Zou dat echt waar zijn? Ik bedoel, dat zo’n kind geen idee heeft, en zijn ouders dus blijkbaar ook niet? Voor Little Feed ben ik steeds op zoek naar leuke manieren om kinderen bij het eten te betrekken, zodat ze juist weten waar voeding vandaan komt en hoe het groeit!
Ik ben opgegroeid in het Westland, een streek waar veel groenten en bloemen vandaan komen. In deze omgeving staan heel veel kassen, waar onder andere paprika’s, komkommers, tomaten en aubergines geteeld worden. Het is letterlijk mijn achtertuin en ik ben hier van kinds af aan mee opgegroeid. Op de lagere school kwam de tuinder uit de buurt in de klas vertellen over de groente op zijn tuin of nog leuker was het als we de kas in mochten. Zo leerde ik dus al toen ik klein was dat groenten niet uit de fabriek komen, maar dat die geteeld worden, in de kas, bij ons achter.
Nu nog steeds heeft het voordelen om in deze streek te wonen; groenten koop ik vaak direct bij de teler of anders bij de locale supermarkt, waar de producten uit onze streek verkocht worden. Ik hou daarvan, je weet waar je eten vandaan komt, hoe het ‘gemaakt’ is en het is hartstikke vers!
Niet alle kinderen wonen zo dicht op hun voedsel en juist ook voor die kinderen is het zo leuk om eens te zien waar de dingen die op hun bord liggen nou eigenlijk vandaan komen. Op deze manier krijgen kinderen meer feeling met eten, je kunt ze meer leren over voeding en ze vinden het vaak reuze interessant! Gelukkig worden er steeds meer deuren van ‘fabrieken’ open gesteld en is het steeds vaker mogelijk om eens bij een producent te gaan kijken.
Op 5 en 6 april 2014 wordt bijvoorbeeld weer het jaarlijkse evenement Kom in de Kas georganiseerd. In dit eerste weekend van april zetten ruim 200 glastuinders door heel Nederland hun deuren open om laten zien dat de tuinbouw een van de meest innovatieve sectoren van Nederland is. Tijdens Kom in de Kas kun je zelf in de kassen kijken hoe bloemen, planten en groenten groeien. Hoe leuk is het om kleine komkommers of nog groene tomaten te zien en te kunnen vertellen dat als ze groter gegroeid zijn, ze op het bord terecht komen?
Meer informatie over Kom in de Kas lees je op de website van Kom in de Kas.
Wat ook erg leuk is, is om met kinderen eens op de boerderij langs te gaan. Voor veel kinderen is het niet gebruikelijk dat ze oog in oog staan met een echte koe, laat staan dat ze weten waar vlees vandaan komt. Gelukkig weten veel boeren dat de consument wil weten wat er met zijn eten gebeurd en vinden ze het leuk als je eens langs komt. Op sommige boerderijen worden ook rondleidingen of workshops georganiseerd, heel leerzaam! Zelf ga ik bijvoorbeeld graag naar Hoeve Biesland, waar ik binnenkort nog eens een blog over zal schrijven!
Handige overzichten van boerderijen die te bezoeken zijn, kun je hier en hier vinden.
Nu de lente eraan komt en alles weer gaat groeien en bloeien, breng jullie binnenkort ook een bezoekje aan de ‘fabriek’? En welke tips heb jij nog voor boerderijen of kwekerijen in de buurt? Laat ze achter in de comments!
Wil je mijn tips om bewust en gezond te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).