Superfood Jamie Oliver: een recensie van “Super Food voor elke dag, Ja, ja, ik weet het, Jamie Oliver’s boek Super Food voor elke dag is al een tijdje uit. Hij was zelfs vorig jaar november in Nederland om het te promoten. Toch kwam ik er niet eerder aan toe om een review te schrijven over dit inspirerende boek.
Als je mij al langer volgt, dan weet je dat ik vorig jaar rond de tijd dat Jamie ons land bezocht, zelf in een hectische periode zat. Ik zegde mijn baan op en ging fulltime aan de slag als zelfstandig blogger én moeder, midden in de ultradrukke decembermaand. Een periode die ik niet echt geschikt vond om een gezond boek te bespreken. Maar nu is het eindelijk zo ver: wat vind ik van het boek Super Food van Jamie Oliver?
Jamie Oliver en superfood?
Mijn eerste reactie toen ik hoorde dat mijn kookheld Jamie Oliver met een boek vol superfood recepten zou komen? Ik dacht: hou op en schei uit. Jamie Oliver, de man die bekend staat om zijn rijke, smaakvolle gerechten, die ineens op de gezonde toer zou gaan? Het klonk in eerste instantie vreemd, maar al snel begreep ik dat het eigenlijk heel logisch is.
Jamie heeft zich de laatste jaren intensief beziggehouden met het verbeteren van de voedselkwaliteit in schoolkantines en het beperken van suikerinname. Dit boek is een logisch vervolg op zijn missie om mensen gezonder te laten eten en koken. Hoewel ik zelf niet veel met het concept superfoods heb, moest ik mijn vooroordelen aan de kant zetten en het boek een kans geven.
Super Food voor elke dag
Zoals je van Jamie Oliver gewend bent, is het boek Super Food voor elke dag een visueel meesterwerk. De stevige kaft, het prachtige papier en de levendige fotografie maken dit boek een genot om door te bladeren.
Jamie legt op de eerste pagina uit hoe hij op het pad van gezond eten terecht is gekomen, met een focus op gezond ouder worden. Het draait allemaal om balans en het maken van de juiste keuzes, zonder daarbij het plezier in eten te verliezen. Jamie benadrukt dat snacken en snoepen ook gewoon bij het leven horen.
Super Food van Jamie Oliver
Goed, het boek dus…. Zoals je van Jamie gewend bent, zijn zijn boeken lekker stevig, met een goede omslag en prachtig papier. Of valt alleen mij dat op? In mijn vorige leven was ik redacteur, dus ik blijf een zwak hebben voor mooi vormgegeven boeken. Dit exemplaar maakt mij zeker blij, net als zijn vorige boeken waarvan er een heel aantal in mijn keuken staan. Jamie legt op de eerste pagina nog wel even hoe hij precies op dit gezonde pad terecht gekomen is, en dat heeft vooral met gezond ouder worden te maken.
Van Jamie krijg je een heleboel duidelijke uitleg over voeding, en dat vind ik altijd een pluspunt aan een boek. Hij vertelt dat het bij hem allemaal draait om balans, het maken van de juiste keuzes, en dat je zeker ook moet blijven snacken en snoepen, want dat hoort nu eenmaal bij het leven. Ik vind wel dat zijn informatie heel erg algemeen is, niet echt iets nieuws, en ik ben het ook niet overal met hem eens. Het draait – wat mij betreft – in Super Food voor elke dag om de recepten.
Voeding en recepten: wat kun je verwachten?
In Super Food voor elke dag krijg je niet alleen heerlijke recepten, maar ook veel informatie over voeding. Hoewel de informatie vrij algemeen is, zijn de recepten in Superfood Jamie Oliver het hoogtepunt. Het boek is opgedeeld in hoofdstukken voor ontbijt, lunch, diner, snacks en drankjes, en bevat meer dan 100 ideeën voor uitgebalanceerde maaltijden.
Jamie’s benadering van een gezonde maaltijd is dat deze voor 1/3 uit groenten en fruit bestaat, 1/3 uit zetmeelrijke koolhydraten, en de rest uit eiwitten, zuivel en minimale hoeveelheden vet en suiker. Hoewel mijn eigen bordje er iets anders uitziet, moet ik toegeven dat de gerechten er onweerstaanbaar uitzien.
Jamie varieert bij het ontbijt van een vijgen bananenbrood tot aan geroosterde havermout en ontbijtrepen met noten en zaden. Voor de lunch kiest hij voor Mexicaanse tomatensoep en gegrilde mais quinoasalade. Bij het diner zet Jamie een Indiase bloemkool uit de oven op tafel, of maakt hij een grandioze paddenstoelencurry klaar.
Ja, en die foto’s….oh my, ik krijg er spontaan trek van. Ik hou van deze stijl van fotograferen, de gerechten spatten gewoon van de foto! Voor zijn recepten heeft Jamie zich laten inspireren door gezonde bevolkingsgroepen van over de hele wereld, en hun specifieke eetgewoonten. Dat zie je ook zeker terug, de gerechten zijn heel divers en ook niet bepaald traditioneel….
Yes, dit boek is een aanwinst voor mijn aanrecht en kook-boekenplank! Ik heb al een aantal lunchsalades geprobeerd en zal binnenkort zeker nog een recept uit Super Food voor elke dag met je delen. Wil jij dit boek ook graag hebben? Het is te bestellen bij Bol.com.
Deze blogpost bevat affiliate-links naar Bol.com. Bestel jij een exemplaar van Super Food voor elke dag via de links in deze blogpost, dan ontvang ik daar een kleine commissie over.
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
4 reacties
Ik vind het ook echt een geweldig boek! Wat ik ook heel tof vind, dat Jamie zijn gerechten allemaal zelf heeft gefotografeerd! Dat vind ik wel echt een pluspuntje!
Na de superfood uitzendingen op 24 kitchen werd ik ook enthousiast en kocht het boek. Net als jij laat ik de portie koolhydraten vaak liggen en eet meer groenten.
Ik dacht precies hetzelfde toen ik hem bij rtl late night zag en titel van boek hoorde. Jeetje, weer iemand met zo’n afgezaagde titel? Kon hij niks anders bedenken? Na het interview keek ik er al anders naar. Zijn passie om mensen gezonder te laten eten is bewonderenswaardig en nee, je hoeft van hem niet aan de goji bessen en tarwegras.
de aubergine met harissa en granaatappel!!! zo lekker.