Vandaag een gastblog van Elize, initiatiefneemster van de Coeliakiemaand. Zij krijgt vandaag weer alle ruimte op mijn blog om te vertellen over coeliakie, oftewel een intolerantie voor gluten. En waarom het zo belangrijk is om aandacht te besteden aan deze auto-immuunziekte. Elize vroeg mij of ik ‘vriend van’ dit initiatief wilde worden, omdat mijn blog zoveel inspiratie biedt voor een glutenvrij leven. Nou graag, dat vind ik een geweldig compliment, dus Elize; Mind Your Feed is all yours vandaag!
Heb je wel eens van gluten gehoord? Vast wel! En van coeliakie? Wat een woord hè? Je spreekt het uit als seu-li-a-kie. Als ik zeg dat ik coeliakie heb weet bijna niemand wat ik bedoel. Tijdens de Coeliakiemaand probeert een groep glutenvrije bloggers hier verandering in te brengen. De hele maand mei organiseren we acties en evenementen om coeliakie bekender te maken en geld op te halen voor het goede doel.
Mocht jij ook nog nooit gehoord hebben van coeliakie, dan leg ik graag nog even uit wat het is.
Wat is coeliakie?
Coeliakie is een auto-immuunziekte waarbij de dunne darm beschadigd raakt door het eten van gluten, een eiwit in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Normaal gesproken heeft de dunne darm kleine uitstulpingen, de darmvlokkken, die zorgen voor een optimale opname van voedingsstoffen. Als je coeliakie hebt en gluten eet verdwijnen deze darmvlokken door een ontstekingsreactie in de dunne darm. Het eten van gluten kan bij iemand met coeliakie dus leiden tot buikklachten, maar ook tot ernstige vitaminetekorten. Klachten kunnen vaag zijn, waardoor ze niet herkend worden. Er zijn soms zelfs mensen zonder symptomen, die wel coeliakie hebben. Later blijkt dan vaak dat ze wel wat vage klachten hadden, maar het gewoon niet hebben opgemerkt. Zo wordt bij veel mensen de diagnose pas laat gesteld.
Diagnose?
Misschien vraag je je af of het dan zo erg is dat de diagnose soms laat wordt gesteld. Zeker als klachten vaag of zelfs afwezig zijn. Dat is het helaas wel. Hoe eerder coeliakie wordt ontdekt en hoe eerder iemand met coeliakie een glutenvrij dieet gaat volgen, des te kleiner is de kans dat je lichaam niet goed meer hersteld. Ook komt coeliakie vaak voor in combinatie met andere auto-immuunziektes. Het is dus best belangrijk om hier regelmatig op gecontroleerd te worden. Twijfel je of je coeliakie hebt, laat je huisarts dan een bloedtest doen en als het naar aanleiding hiervan nodig is doorsturen naar een specialist, maar let op! Blijf tijdens alle onderzoeken gewoon gluten eten. Alleen dan zijn de onderzoeken betrouwbaar.
Waarom is meer bekendheid nodig?
Het is mij vaak overkomen dat ik in een restaurant vroeg naar de glutenvrije opties en het volgende antwoord kreeg: ‘Ja hoor mevrouw, we hebben ook speltbrood.’ Op zo’n moment moet ik een kleine paniekaanval onderdrukken. Spelt bevat namelijk wél gluten en van een kruimeltje zou ik al ziek worden. Ook wordt mij op verjaardagen wel eens verteld dat ik vooral hoop moet houden, want misschien groei ik nog wel over mijn coeliakie heen. Helaas, over een allergie kun je heengroeien, maar over een auto-immuunziekte niet.
Natuurlijk is het heel begrijpelijk dat niet iedereen alles weet over coeliakie en dat er misverstanden bestaan. Ruim drie jaar geleden had ik ook nog nooit van coeliakie gehoord. Maar wanneer ik eerder had geweten wat het was en welke (vage) klachten er bij kunnen horen, had ik de diagnose waarschijnlijk sneller gekregen.
Wat is er te doen tijdens de Coeliakiemaand?
Tijdens de Coeliakiemaand gaan we vooral voor meer bekendheid voor coeliakie, maar we steunen ook wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast maken we van de maand mei graag een fantastisch glutenvrij feestje, want als je glutenvrij eet hoeft dat heus geen kommer en kwel te zijn. De hele maand staat dus volgepland met leuke evenementen!
- 7 mei Glutenvrije pannenkoeken eten voor het goede doel in de Glutenvrije Winkel in Amsterdam.
- 7 mei De Coeliakiemaand is te gast op het Lentefeest bij Hoeve Ravenstein in Baarn.
- 14 mei Glutenvrije poffertjes eten voor het goede doel in de Free From Shop in Apeldoorn.
- 21 mei Glutenvrije lunch voor het goede doel bij Hoeve Ravenstein in Baarn.
- 29 mei Glutenvrij Food Festival Frank & Vrij in Amsterdam.
Alle details over de evenementen kun je hier vinden.
Naast deze evenementen zullen we tijdens de maand mei vier winacties organiseren, verkopen we t-shirts en tassen, verspreiden we onze flyers en benaderen we media met de vraag of zij aandacht willen geven aan coeliakie. Ook zullen we er natuurlijk allemaal op los bloggen om zo veel mogelijk goede informatie te verspreiden en te vertellen over onze eigen kleine acties. Wij gaan er een mooie maand van maken! Heb je vragen of wil je meedoen? Bezoek dan zeker onze site even.
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest