Vandaag een gastblog van Elize, de initiatiefneemster van de Coeliakiemaand. Of ik op Mind Your Feed aandacht wil besteden aan deze bijzondere maand, vroeg Elize mij een week terug. Natuurlijk Elize, mijn blog is vandaag voor jou!
Mei is Coeliakiemaand!
‘’Seuliawattes?!’’ vroeg ik mijn huisarts nogal verbaasd vlak nadat ze me had aangekondigd mijn bloed te willen onderzoeken op coeliakie. ‘’Dat is een glutenintolerantie’’ legde ze me uit, ‘’maar maak je voor nu nog niet te veel zorgen. Het komt niet super vaak voor. Ik wil het alleen even uitgesloten hebben.’’
Thuis aangekomen belde ik meteen mijn moeder. Zij had wel eens van coeliakie gehoord, maar dat ik dat zou hebben? Dat konden we ons beiden (nog) niet voorstellen. Ja, ik had veel klachten en ook al best lang. Maar coeliakie? Na een korte speurtocht op Google dacht ik daar echter heel anders over. Ik herkende een groot deel van mijn klachten in de beschrijvingen van coeliakie die ik tegenkwam. Zouden al die jaren van buikpijn en obstipatieklachten dan veroorzaakt worden door gluten? En de vermoeidheid, mijn bleke gezicht, duizeligheid en haaruitval?
Na drie weken bleek dat mijn antistoffen tegen gluten torenhoog waren. Ondertussen had ik al gelezen dat coeliakie een auto-immuunziekte is, waarbij je darmen beschadigd raken door het eten van gluten, een eiwit in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Ik wist dus ook dat ik nog een dunne darm onderzoek moest krijgen waaruit officieel zou moeten blijken dat mijn darmen beschadigd waren door de gluten.
Geen leuk onderzoekje, maar het maakte wel helemaal duidelijk wat er al die tijd al met me aan de hand was geweest: Mijn darmen waren zo beschadigd dat voedingsstoffen nauwelijks meer werden opgenomen en ik had dus overduidelijk coeliakie!
In het begin was het best wennen, zo’n streng glutenvrij dieet. Want wat mag nou wel en wat niet? En hoe ga je om met kruisbesmetting wanneer je weet dat iedere kruimel je darmen kan beschadigen?
Ik moet heel eerlijk toegeven dat ik de eerste maanden steeds weer overvallen werd door een mengeling van gevoelens van opluchting (eindelijk een oplossing voor mijn klachten) en blinde paniek (maar wat kan ik nog wél eten?!). Gelukkig voelde ik me wél steeds beter en bleek dat mijn jarenlange klachten inderdaad werden veroorzaakt door mijn onontdekte glutenintolerantie. Na een jaar was ik een ander mens en startte ik mijn blog om al mijn glutenvrije ervaringen te delen en, waar mogelijk, coeliakie bekender te maken.
Want na zo’n tijd met onbegrepen klachten rondgelopen te hebben en ontelbaar veel vragende blikken van mijn omgeving gezien te hebben wanneer ik ze vertelde dat ik coeliakie had, werd me pijnlijk duidelijk dat coeliakie nog lang niet zo bekend was als het zou moeten zijn. De cijfers bleken er ook niet om te liegen. De Nederlandse Coeliakie Vereniging noemt coeliakie de meest onbekende volksziekte van Nederland. Geschat wordt dat 160.000 Nederlanders het hebben, maar pas 25.000 mensen dit weten. Dat zijn nogal wat mensen die misschien al héél lang rondlopen met klachten die makkelijk voorkomen zouden kunnen worden door een glutenvrij dieet!
Toen ik op Amerikaanse glutenvrije blogs las dat mei Coeliakie Bewustwordingsmaand was besloot ik dat het tijd werd dit ook in Nederland te introduceren. Ik trommelde wat glutenvrije collegabloggers op en het feest kon beginnen! Binnen no time ontplofte mijn inbox bijna van alle enthousiaste ideeën.
Inmiddels lopen onze plannen op rolletjes. We bereiken via verschillende mediakanalen een grote doelgroep die hiervoor misschien nog onbekend was met coeliakie, we hebben super gave t-shirts en tassen laten drukken voor de coeliakiemaand en we gaan zelfs de straat op om mensen op een leuke manier kennis te laten maken met coeliakie.
Ik vind het heel bijzonder hoe wij als glutenvrije bloggers tijdens deze maand samenwerken. Met zijn allen gaan we ervoor zorgen dat heel Nederland straks weet wat coeliakie is! Als we maar een paar mensen kunnen helpen een patroon van jarenlange klachten te doorbreken door ze nét dat duwtje in de rug te geven om een coeliakie-bloedtest aan te vragen is onze missie geslaagd!
Op onze website coeliakiemaand.nl vind je super veel informatie over coeliakie, materiaal dat je zelf kunt delen en leuke glutenvrije acties. Ook op Facebook, Twitter en Instagram zijn we actief. Neem dus zeker een kijkje en help ons door onze berichten of jouw eigen ervaringen met coeliakie te delen!
Dank je wel Elize, ik vind het een super initiatief en deel daarom deze blogpost graag! Heel veel succes en plezier deze maand!
Wil je mijn tips voor een happy healthy lifestyle in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram