Zo na de feestdagen mag het ook bij mij wel weer wat gewoner, weer even terug naar de basis. Ik heb heerlijk gegeten en gedronken in de afgelopen weken, of zeg gerust maar de hele maand, en in januari ga ik weer een beetje op de gezondere tour! Ik heb de balans opgemaakt, en eigenlijk heb ik enorm genoten van de decembermaand, maar voel ik me toch het lekkerst wanneer ik weer wat bewuster mijn keuzes maak qua eten en drinken. En als ik mijn statistieken van de afgelopen dagen eens bekijk, ben ik duidelijk niet de enige… Daarom deel ik vandaag wat goede voornemens om gezonder te eten met je!
Ik begin mijn dag liever met een kommetje havermout in plaats van een paar boterhammen met kaas. Of een lunch met verse groenten en wat eieren, in plaats van weer die boterhammen met kaas. Ja, ik heb de afgelopen weken heel wat boterhammen met kaas gegeten, en daar heb ik zelfs nog een lik truffelmayonaise op gesmeerd. Zo lekker… Maar nu, een nieuw jaar is begonnen, even weer op de #gezonderetoer. Niks mis met die boterham met kaas hoor, maar wel in de hoeveelheden die ik heb gegeten….
Dus zet ik in de avond weer mijn havermoutje in de koelkast, dat is wel weer even wennen…. Heb jij trouwens nog tips voor lekkere havermout ontbijtjes? Ik maak regelmatig de variant met appel en kaneel, maar ik ben altijd op zoek naar nieuwe smaken. Laat jouw favoriete combi vooral achter bij de reacties!
Het hoeft helemaal niet zo lastig te zijn om weer wat gezonder te gaan eten. Albert Heijn helpt daar deze maand een handje bij door 6 goede voornemens te delen. En daar kan ik me helemaal in vinden, kleine aanpassingen in je eetpatroon zorgen vaak al voor een groots effect, en je hoeft echt niet direct naar de detox te grijpen om toch weer lekker in je vel te zitten na de feestdagen.
De 6 goede voornemens van Albert Heijn om gezonder te eten zijn:
1: Geniet vaker van groenten en fruit
Groente en fruit zitten vol goede voedingsstoffen. Voeg daarom aan je lunch of avondmaaltijd een extra groentesoort toe. Of fruit aan je ontbijt, dan begin je de dag goed.
2: Goed idee: dagje zonder vlees
Wissel vlees eens af met andere eiwitten, zoals vis, ei, peulvruchten en vleesvervangers, zoals tofu.
3: Voedingsvezels, super belangrijk
Vezels zitten in groente, fruit, peulvruchten en volkoren graanproducten, zoals volkorenbrood, zilvervliesrijst en volkoren pasta. Ze zorgen ervoor dat je darmen optimaal werken en dat je minder snel trek krijgt.
4: Ga voor goede vetten
Vette vis, zoals haring, zalm en makreel, maar ook avocado en noten zitten boordevol goede vetten die je lichaam goed kan gebruiken.
5: Lekker variëren
Eet je vaak hetzelfde? Dan kan je lichaam belangrijke voedingsstoffen missen. Varieer wat vaker. Zo krijg je verschillende vitaminen en mineralen binnen.
6: Kook wat vaker zelf
Gebruik hiervoor verse producten en kruiden. Dit geeft extra smaak aan je maaltijd. Het is niet alleen lekker, maar ook verrassend makkelijk.
Zo zie je maar, zo moeilijk hoeft het niet te zijn! Ik heb voor mezelf een aantal speerpunten voor januari. Vooral dat toevoegen van groenten en fruit aan mijn maaltijden ga ik zeker doen deze maand. Ik ga zelfs bij het ontbijt vaker groenten eten, bijvoorbeeld een avocado of wat komkommer. Ook die variatie is voor mij zo belangrijk, zeker nadat ik een maand lang boterhammen met kaas gegeten heb. Ik ga weer wat vaker kiezen voor een kom havermout bij het ontbijt en een salade of een kom soep als lunch. Voor goede vetten was ik al niet bang, die komen regelmatig terug in mijn gerechten, zo ben ik dol op noten, vette vis en avocado natuurlijk. En ik voeg er zelf nog een tip aan toe; drink voldoende water! Dat is ook een van mijn uitdagingen voor deze maand.
Kun jij ook wel weer wat inspiratie gebruiken om jouw goede voornemens vol te houden en gezonder te gaan eten? Dan ben je ook van harte welkom in de AH Community! Ik heb me al aangemeld en ook hier haal ik weer inspiratie vandaan. En natuurlijk deel ik ook mijn tips daar met je, zo kunnen we elkaar alleen maar helpen! Hoe doe jij dat, jouw dagelijkse maaltijden net weer even gezonder maken?
Wil je mijn tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Deze blogpost betreft een samenwerking met Albert Heijn. Lees mijn disclaimer.
6 reacties
Wat een fijne tips! Ga ik zeker even opslaan!
Wij zijn dol op havermout met amandelmelk, peer en een beetje kaneel. Mijn dochtertje riep van morgen meteen ja jammmmie. Meer!!! En ze at zo twee schaaltjes leeg en ook alle kruimels die ze had laten vallen zat ze nog lekker op te smikkelen….
Van de week hadden we ook de rijstpap uit easy peasy family gemaakt, al net zo’n grote hit!! Wij zijn dan ook nog steeds dolblij dat we t boek bij je gewonnen hebben!!!
Iedere avond zet ik een paar handjes havermout in water te weken met daarbij nog een paar gedroogde dadels, abrikosen en een vijg.
De volgende ochtend laat ik het even koken en rasp er wat verse gember door en een geprakte banaan. Soms gebruik ik geraspte appel en diepvriesfruit, maar banaan vind ik het lekkerst.
Havermout aangemaakt met water of (plantaardige) melk krijg ik niet weg, dus ik maak het ’s avonds aan met het sap van een sinaasappel en wat yoghurt. ’s morgens nog wat abrikozen of dadels of cacao nibs of granaatappelpitjes of appel erbij, lekker!
Mijn favoriet is havermout met havermelk banaan en een lepel pindakaas.
Mijn favoriet is wat diepvriesframbozen, ontdooien in de magnetron. Havermout met half amandelmelk en water, paar rozijntjes 2 minuutjes koken. Als topping kaneel, chiazaad, lijnzaad en een verse sinaasappel in partjes gesneden. Heerlijk!