Het belang van voedselcombinaties voor een gezonde spijsvertering. Ik stond er nooit zo bij stil, maar elke voedselgroep heeft een eigen verteringsproces. En die verteringsprocessen (je spijsvertering) kunnen in de war raken als we te veel verschillende voeding door elkaar eten zoals bij de gemiddelde maaltijd.
Ik heb altijd veel last gehad van buikpijn, een opgeblazen gevoel en weinig energie en ik dacht dat dit normaal was. Totdat ik me eens ging verdiepen in de verschillende voedingsstoffen waaruit ons eten bestaat; eiwitten, koolhydraten (zetmeel en suiker) en vetten. En leerde dat de manier waarop we deze voedingsstoffen combineren, van invloed kan zijn op je spijsvertering.
Waarom voedingscombinaties belangrijk zijn
Ik vind het ergens ook wel logisch en niet voor niets staan stromingen als Paleo en Voedselzandloper volop in de belangstelling; vroeger at de mens, net zoals de dieren, slechts één voedingsmiddel per maaltijd. Ondanks de culturele evolutie, de ontwikkeling van de landbouw en de voedingsindustrie, is het spijsverteringsstelsel van de mens hetzelfde gebleven. En dus dagen wij ons lijf enorm uit met al die ingewikkelde voedselcombinaties die we tegenwoordig bedacht hebben.
Door de ‘juiste’ soorten voeding met elkaar te combineren, zorg je voor een goede spijsvertering én een zo optimaal mogelijke opname van voedingsstoffen. Een manier om dit praktisch toe te passen is eten volgens de juiste voedingscombinaties.
Eiwitten, koolhydraten en vetten: hoe combineer je ze?
Hoe zat het ook alweer met eiwitten, koolhydraten en vetten?
Eiwitten: Vlees, vis, gevogelte, kaas, kwark, eieren, noten, zaden
Zetmeel: Aardappels, pasta, brood, granen, mais, kastanjes, chips e.d.
Suikers: Jam, honing, stroop, rietsuiker, bananen, gedroogde vruchten
Vetten: Boter, room, mayonaise, eierdooiers, dierlijke vetten, plantaardige vetten, avocado
Onze maaltijden bestaan over het algemeen uit deze voedingsstoffen, gecombineerd met groenten. En de meeste groenten (behalve tomaat, te zuur) kunnen heel goed met alle 3 de voedingsstoffen gecombineerd worden. Een andere handige regel in het maken van goede voedselcombinaties is dat je koolhydraten en eiwitten best apart kunt eten (dus geen broodje met ei, of aardappels met vlees…).
Overzicht van goede voedingscombinaties
- De meeste groenten (behalve tomaat) kunnen probleemloos overal mee gecombineerd worden.
- Groenten en vetten gaan goed samen.
- Groenten en eiwitten.
- Zetmeel met vet.
- Zetmeel met groenten
- Koolhydraten en eiwitten apart!
Experimenteren met voedingscombinaties
Voor mij is dit echt een goede ontdekking en ik ga hier zeker mee experimenteren. Ik vertelde eerder al hoe enthousiast ik was over De Voedselzandloper, waarin geadviseerd wordt om wat vaker koolhydraten te laten staan. Samen met de adviezen over het maken van goede voedselcombinaties heb ik dus huiswerk de komende tijd.
Naast de basisregels voor voedingscombinaties, zijn er nog enkele aanvullende richtlijnen die je kunnen helpen om je spijsvertering verder te optimaliseren:
Fruit apart eten: Fruit verteert sneller dan andere voedingsmiddelen en kan gisting veroorzaken als het samen met andere voedingsstoffen wordt gegeten. Eet fruit daarom als tussendoortje in plaats van als onderdeel van een maaltijd.
Drink water tussen de maaltijden door: Vermijd het drinken van grote hoeveelheden water direct voor, tijdens of na de maaltijd. Dit kan je spijsverteringssappen verdunnen en de efficiëntie van de vertering verminderen. Drink water tussen de maaltijden door om gehydrateerd te blijven.
Begin de maaltijd met rauwe groenten: Rauwe groenten bevatten enzymen die de spijsvertering bevorderen. Door je maaltijd te beginnen met een salade of rauwkost, kun je de vertering van de daaropvolgende voedingsmiddelen verbeteren.
Vermijd complexe maaltijden: Houd je maaltijden simpel en vermijd het combineren van te veel verschillende voedingsmiddelen. Dit helpt je lichaam om efficiënter te verteren en voedingsstoffen beter op te nemen.
Let op je lichaam: Iedereen reageert anders op verschillende voedingscombinaties. Let op hoe jouw lichaam reageert en pas je dieet aan op basis van jouw persoonlijke behoeften en ervaringen.
Door deze aanvullende richtlijnen aan te houden, kun je nog meer profiteren van de voordelen van de juiste voedingscombinaties en een gezondere, energieker leven leiden.
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Dit artikel kan affiliate-links bevatten. Lees meer hierover in mijn disclaimer.
2 reacties
Heel leuk en interessant stuk! Jij verwoord duidelijk en goed begrijpbaar wat al die boeken soms lastig omschrijven. Ik ga het tweeten =)
Kelly, het is “jij verwoordt>” met dt!