Zuivel is niet zo gezond als we altijd gedacht hebben en het laten staan van zuivel kan je veel gezondheidsvoordelen opleveren. Toch vinden veel mensen het lastig om een zuivelvrij eetpatroon aan te houden. Dat betekent namelijk geen melk meer bij het ontbijt, en geen yoghurt met muesli meer. En eigenlijk ook geen kaas meer, niet op de boterham maar ook niet over de pasta. Dat klinkt nogal rigoureus…. Daarom vandaag deel 1 van de vervangers voor melk en zuivel.
Want dat je zuivel uit je eetpatroon schrapt, betekent niet dat je niet meer lekker kunt eten. Het schrappen van zuivel zorgt misschien voor wat gaten in je menu. Die kun je op 2 manieren opvullen;
- je zoekt vervangende producten voor de momenten waarop je normaal een zuivelproduct gebruikt.
Vandaag zal ik meer vertellen over het eerste punt, dus over vervangende producten voor melk (en zuivel). In een volgend blog komen de alternatieven aan bod. Met vervangers voor melk bedoel ik dus de producten die je net als melk (of yoghurt, zuivel) op de momenten kunt gebruiken waarop je normaal ook een zuivelproduct gebruikt.
Plantaardige vervangers voor melk
Er zijn een aantal plantaardige vervangers voor melk op de markt (te koop bij de supermarkt of natuurwinkel). Je kunt dan denken aan sojamelk, amandelmelk, rijstmelk of havermelk. Waar je zeker te letten met deze producten uit de supermarkt, is dat er vaak suiker aan toegevoegd wordt of een ander zoetmiddel. En we wilden ook onze suikerinname minderen….
Voor wat betreft deze vervangers voor melk is er nog een ander ding waar je op moet letten. Alle zaden, granen, noten en peulvruchten bevatten fytinezuur, een soort verdedigingsmechanisme van de plant, zodat deze niet opgegeten wordt…. Fytinezuur blokkeert de opname van essentiële mineralen uit je voeding. Het is geen gifstof hoor, zo moet je het zeker niet zien, maar te veel fytinezuur is niet goed voor ons. Immers, zo halen we niet voldoende voedingstoffen uit ons eten. In mijn artikel over brood had ik het er ook al even over. Hier geldt dus; gebruik deze producten met mate.
Zelf maken:
Een manier om het fytinezuur af te breken is door de zaden, granen, noten en peulvruchten voor gebruik te laten weken in water, met toevoeging van een zuur ingrediënt (bijvoorbeeld citroensap). Je zou op deze manier prima je eigen melkproduct kunnen maken!
Neem ongeveer 50 gram (zilvervlies)rijst, amandelen, haver, of welke graan, noot of peulvrucht ook. Leg deze een aantal uur te weken in water met een paar druppels citroensap. Zet nu een ruime pan water op het vuur, zo’n 1,5 liter minimaal, en kook de rijst/amandelen/haver een uur lang tot het goed zacht geworden is. Laat afkoelen en doe vervolgens het mengsel in de blender om er zo een melk van te maken. Voeg als laatste nog een flinke scheut kokosmelk bij de rijstmelk, dit maakt het lekker romig! Ik gebruik in de ochtend altijd rijstmelk voor mijn havermoutpap. En ik moet daar eerlijk bij zeggen dat ik niet altijd de tijd neem om én mijn rijst, én mijn havermout een nacht te laten weken.
Andere dieren
Andere dieren, denk aan geiten en schapen, geven ook melk waar zuivelproducten van gemaakt worden. Zo kun je in de winkel melk, yoghurt en kwart van geitenmelk krijgen. Of geitenkaas natuurlijk. Ook van schapenmelk wordt kaas gemaakt. Het verschil met koemelk is dat melk van geiten en schapen makkelijker verteerbaar is.
Wil je mijn tips om bewust en gezond te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).
Volg Mind Your Feed op Twitter | Facebook |Bloglovin
9 reacties
Ik heb net zelf melk gemaakt met amandelen, maar ik vind het vrij waterig. Kloppen de verhoudingen wel?
Ja hoor, die kloppen wel. Maar als jij de melk te waterig vindt, dan zou je de volgende keer minder water kunnen gebruiken. Ik gebruik zelf vaak rijstmelk en die wordt sowieso nog wat dikker.
Moet ik het water waarin ik de rijst laat weken, vervangen? Of kan ik dit water aanvullen naar 1,5 liter (ik weet niet hoe lekker dit is met de citroen erin?)
Ik spoel de rijst altijd even af en doe het dan in een pan met 1,5 liter kokend water. Succes!
Begrijp ik het goed dat je de rijst samen met het kookvocht blendeer. Ik las nl ook dat iemand de rijst uitwringt door een wafel doek. Dan blijft de rijst achter en gebruik je het vocht…denk ik. Of lees ik het verkeerd.
Groetjes thea brouwer
Hoe lang blijft dit goed in de koelkast?
Groet Esther
Je kunt het ongeveer een week in de koelkast bewaren. Daarna zijn je reuk, smaak en gezond verstand de beste adviseurs 🙂
Goeie feedback! ☺
Goeie feedback! ☺