Goulash! Een heerlijke stoofschotel van rundvlees met paprika, lekker met aardappelpuree of rijst. Een stevige stoofpot voor de dagen waarop het buiten koud is en je vooral zin heb in verwarmende gerechten. Wanneer je er dan een lange werkdag op hebt zitten, kun je wel een bord met comfort food gebruiken. Deze goedgevulde goulash stoofschotel is dan heerlijk thuiskomen en aanschuiven….
Deze tijd van het jaar staat voor mij gelijk aan heel erg veel stoofschotel recepten…. Tijd om ook het recept voor een klassieke Hongaarse goulash eens uit te werken. Dit stoofgerecht vult de keuken – en de kamer – met verwarmende geuren van kruiden zoals gerookt paprikapoeder en komijn en mag lekker lang pruttelen. Daar wordt het rundvlees hartstikke zacht en mals van, genieten….!
Hongaarse goulash
Hongaarse goulash is vooral de naam die wij aan dit gerecht hebben gegeven. Een stevige stoofschotel waarvoor ik het liefst runder sukadevlees voor gebruik. Sukadevlees wordt namelijk echt boterzacht als je het lang genoeg laat stoven, het valt dan bijna uit elkaar. Bestel je trouwens in Hongarije goulash, dan krijg je de goulash soep. Ook lekker!
De Hongaarse naam van dit stoofgerecht is pörkölt, maar ik ben lekker eigenwijs en ga voor de term goulash. Dan weten we allemaal wat we bedoelen toch?! Zelfgemaakte goulashsoep is ook echt een aanrader op een frisse herfstdag, maar wil je liever stoofvlees op tafel zetten, dan ga je voor deze Hongaarse goulash!
Het fijne aan stoofschotel gerechten zoals deze goulash vind ik dat je er eigenlijk vrij weinig omkijken naar hebt. De voorbereiding is redelijk snel gedaan. Het is een kwestie van het rundvlees snijden en daarna even mengen met wat bloem en peper en zout. Door toevoegen van de bloem gaat de saus tijdens het pruttelen mooi binden en je voorkomt dat het vlees droog wordt.
Voor extra veel smaak aan het vlees – en dus aan de goulash stoofschotel – gebruik ik trouwens het liefst boter om het vlees in aan te bakken. Uiteraard doen de kruiden in dit recept ook heel veel voor de smaak!
Goulash recept
Zoals met zoveel traditionele gerechten zijn er natuurlijk ontzettend veel varianten op een recept. Wat dat betreft zou je een recept voor goulash kunnen vergelijken met een recept voor pastasaus… in elke streek wordt het gerecht net anders klaar gemaakt en elke familie heeft een eigen klassiek recept. Ik heb dus vooral erg goed geproefd en me laten leiden door de smaken die ik me herinner van deze stoofschotel.
Wat sowieso niet mag ontbreken is uiteraard goed rundvlees. Ga voor sukadevlees, want dat wordt dus hartstikke lekker zacht…. en wat ook wel vrij essentieel is voor dit recept zijn de paprika’s… niet alleen verse rode paprika’s maar ook paprikapoeder. En wil je echt next level intens geurige goulash maken, gebruik dan vooral gerookt paprikapoeder!
Laat deze pan met comfort food gerust lekker lang pruttelen op een heel klein vlammetje…. hoe langer je deze goulash de tijd geeft, des te lekkerder het wordt uiteindelijk…. je proeft de liefde, de warmte en het comfort, een echt heerlijk herfst recept als je het mij vraagt!
Serveer deze stevige stoofpot met bijvoorbeeld zelfgemaakte aardappelpuree of rijst. Je kunt er ook brood bij serveren, dan kun je de saus zo lekker dippen. Mocht je nog extra groenten op tafel willen zetten, dan zou ik voor geroosterde wortelen uit de oven gaan, of voor bijvoorbeeld een broccoli gratin. Je kunt dit gerecht trouwens erg goed in een grotere hoeveelheid klaar maken en een portie invriezen. Ideaal voor drukke doordeweekse dagen!
Meer stoofvlees recepten:
Heb je de smaak te pakken, ben je helemaal into herfstig comfort food en zin in stoofvlees recepten. Ga dan ook eens aan de slag met deze heerlijke stoofschotels:
- Limburgs zuurvlees
- Daging smoor – Indonesisch stoofvlees
- Vietnamees stoofvlees
- Kalkoen stoofpotje met champignons
- Italiaans stoofvlees
Ingrediënten
- 600 gram runder sukadelappen
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 winterpeen
- 2 rode puntpaprika's
- 500 ml runderbouillon
- 100 ml rode wijn
- 1 blikje tomatenpuree (70 gram)
- 4 takjes verse tijm
- 3 theelepels paprikapoeder
- 2 theelepels gerookt paprikapoeder
- 1 theelepel cayennepeper
- 1 theelepel komijn
- 1 theelepel nootmuskaat
- 3 eetlepels bloem
- 50 gram boter
- snuf zout
Bereiden
- Snij de runder sukadelappen in blokjes van 1½ x 1½ cm en doe deze in een schaal. Bestrooi met de bloem en eventueel een snuf zout.
- Schil en snipper de ui. Maak de knoflook schoon. Snij de paprika's in kwarten, verwijder de zaadjes en snij daarna in fijne reepjes. Maak de winterpeen schoon en snij in plakjes van ongeveer ½ cm.
- Zet een stoofpan met dikke bodem op het vuur en verwarm hier de boter in. Voeg het rundvlees toe en bak rondom bruin.
- Voeg dan de ui, paprika en winterpeen toe en pers de knoflook uit boven de pan. Fruit even kort aan.
- Schenk de rode wijn in de pan en blus hier het vlees mee af. Laat even 5 minuten zachtjes pruttelen.
- Schep de tomatenpuree in de pan en schenk de runderbouillon ook erbij.
- Voeg de takjes verse tijm en paprikapoeder, gerookte paprikapoeder, cayennepeper, komijn en nootmuskaat toe.
- Zet het vuur laag en laat de Hongaarse goulash minstens 2 uur stoven met de deksel schuin op de pan.
- Voeg eventueel tussentijds nog wat bouillon toe mocht de goulash te veel indikken. Breng eventueel nog naar wens op smaak met een snuf zout.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor goulash? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door: Renske van Buren. Dit artikel kan affiliate links bevatten.
5 reacties
Heerlijke goulash, mijn man vond dit het lekkerste goulash recept welke ik ooit gemaakt heb…
Goulash in de maak, ruikt heerlijk en in de slowcooker gedaan moet goed komen
Weet U niet dat goulash eigenlijk soep is? Dat weet ik omdat er familie van ons naar Nederland kwamen en die hebben goulash gemaakt en dat was soep.
Prima recepthoor heerlijk.
Alleen die reclame, je wordt er helemaal gek van, je zou toch zeker gillend gewoon uit etengaan?
Héérlijk, idd de lekkerste die ik ooit heb gemaakt!
Zacht, pittige, lekkere smaak, waar je van blijft eten…
Véél beter dan al die kant en klaar zakjes!
Vreselijk die reclame, overal…