Italiaanse panettone! Een traditioneel kerstbrood dat niet mag ontbreken bij het kerstontbijt! Of bij de koffie, of als nagerecht, dat kan ook. Maar panettone hoort bij de Kerst, zoals een kerststol met amandelspijs en rozijnen dat in Nederland doet. In Italië staan de winkels er al wekenlang vol mee, allerlei panettone’s in verschillende smaken. Toen ik eind november in Zuid Tirol was, spotte ik zelfs een variant met limoncello…. Dat leek me nog een brug te ver, maar die panettone herinnerde mij wel aan mijn eigen to-bake-lijstje. Ik ben aan de slag gegaan! En dit kerstgebak ziet er heel indrukwekkend uit, maar als ik het kan, kun jij het ook!
Panettone kopen
De Italianen kopen dit luchtige kerstgebak voor elkaar als kerstcadeautje. Zie je elkaar nog in de laatste dagen voor Kerst, dan neem je een Italiaans feestelijk brood, oftewel een panettone mee. Die wordt onder de boom gezet, net als wij daar pakjes zouden leggen. Met Kerst wordt de panettone dan aangesneden… Heerlijk luchtig Italiaans brood, waar dus van alles in kan zitten. Variaties met chocola, nootjes, gedroogd fruit, of zelfs limoncello heb ik gezien… Ook hier zie je ze steeds vaker voorbij komen, al is het toch wel het allerlekkerst als je een Italiaanse panettone zelf bakt.
Italiaanse cake
Ik ben in de wondere wereld van het Italiaanse kerstgebak gedoken…. Gelukkig lees ik een aardig woordje Italiaans, want ik wilde wel met een origineel recept aan de slag… Maar ik werd in eerste instantie nog niet helemaal blij van de recepten die ik tegen kwam. Dit traditionele Italiaans brood voor Kerst kent namelijk een nogal lange bereidingstijd…. Met een beetje lekkere panettone zou je zomaar 3 dagen bezig kunnen zijn. Niks voor mij, zoveel geduld heb ik niet, haha!
Panettone cake recept
Dus besloot ik om net als altijd eigenwijs te zijn. En dat is gelukt. Ik heb namelijk gewoon maar geprobeerd of het ook sneller kan dan in 3 dagen. En dat kan! De smaak is precies zoals ik die me kan herinneren van alle panettone’s die ik in mijn leven heb gegeten. De luchtigheid viel mij niet tegen, heerlijk fluffy deeg dat je zo weg kunt happen. Ongetwijfeld, als ik het deeg nog vaker had laten rijzen, was het nóg luchtiger geworden. Maar ik ben hier echt heel blij mee! Ga je aan de slag met dit recept voor panettone, hou er dan wel rekening mee dat je toch wel even bezig bent. Begin de avond van tevoren, en maak het de volgende dag af.
Meer feestelijke cake recepten:
Nodig
- Vochtige theedoek
- Keukenmachine met deeghaak
- Springvorm 15 cm
- Bakpapier (2 vellen)
- Ovenbestendig schaaltje
Ingrediënten
Voor het voordeeg:
- 100 gram bloem
- 60 ml melk (eventueel plantaardig)
- 2 theelepels gist
- 1 eetlepel honing
Verdere ingrediënten:
- 200 gram bloem
- 2 eieren
- 2 eidooiers
- 80 gram gezouten roomboter (+ extra)
- 60 gram rozijnen
- 2 eetlepels sinaasappellikeur
- 1 sinaasappel
- 1 citroen
- 50 gram suiker
- 50 gram poedersuiker
- 1 theelepel vanillepoeder
- 1 theelepel gist
Bereiden
- Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Begin met het maken van het voordeeg. Doe de bloem in een mengkom en voeg hier de gist en de honing aan toe. Verwarm de melk in de steelpan tot lauwwarm en schenk bij de bloem. Meng (met de hand) tot een licht plakkerig deeg. Dek de mengkom af met een vochtige theedoek en laat het deeg een hele nacht rijzen, buiten de koelkast.
- De volgende ochtend kun je verder met het maken van de panettone. Doe het voordeeg in de mengkom van de keukenmachine. Voeg hier 200 gr bloem, 2 eieren en 2 eidooiers, 80 gr gezouten roomboter, de suiker en poedersuiker, het vanillepoeder en de gist aan toe. Meng met de deeghaak van de machine tot een soepel en luchtig deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen.
- Laat de rozijnen wellen in de sinaasappellikeur. Was de sinaasappel en de citroen en rasp 2 tot 3 el van de schil eraf. Laat het witte gedeelte zitten, dat is bitter.
- Zet het deeg voor de panettone weer onder de deeghaak van de keukenmachine en voeg nu de rozijnen (met likeur) en de sinaasappel- en citroenschil toe. Kneed met de deeghaak het deeg nog zo'n 2 minuten door. Laat daarna nog even rusten.
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Vouw het tweede vel bakpapier in de rand van de springvorm zodat een opstaande rand van zo'n 5 cm boven de rand van de springvorm ontstaat. Zorg dat het bakpapier aan de bovenkant zo'n 5 cm uitsteekt, maar aan de onderkant ook nog een cm overheeft, zodat je de springvorm dicht kun klikken en het bakpapier stevig vast zit.
- Schep het deeg voor de Italiaanse panettone in de springvorm. Zet 1 a 2 keer stevig neer zodat het deeg goed kan settelen. Schuif de panettone voor 15 minuten de oven in.
- Haal na 15 minuten uit de oven en zet de temperatuur terug naar 180 graden. Vul een ovenbestendig schaaltje met water.
- Snij de bovenkant van de Italiaanse panettone voorzichtig kruislings in. Dit hoeft niet diep, echt maar 1/2 cm. Smeer met een mes een klontje boter in de inkeping en schuif de panettone voor 15 minuten in de oven terug. Zet het schaaltje met water in de oven, dit zorgt voor de juiste luchtvochtigheid in de oven.
- Herhaal het besmeren van de bovenkant na 15 minuten en schuif nog weer voor 15 minuten de oven in. De totale baktijd is dus 45 minuten. Laat de panettone eerst 10 minuten rusten in de oven (die je dan wel hebt uitgezet) en daarna afkoelen op een rooster.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste recepten die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga je aan de slag met dit recept voor Italiaanse panettone? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
15 reacties
80 gram zout?? Dat is echt heel veel! Dan zit je met een stukje panettone al aan je max (hij is voor 6/8 personen las ik). Kan het ook met minder? Wat voor effect zal dat hebben?
Er staat 80 gram gezouten roomboter, niet 80 gr zout, dat zou echt heel vies zijn!!
whahaha, dat zou wat zijn! Nee, geen 80 gr zout! Maar gezouten roomboter….
Kan ik speltbloem door iets anders vervangen bijv. amandelmeel?
Ik zou dat in dit recept niet zomaar vervangen. Juist door spelt te gebruiken (gluten) wordt dit gebak zo luchtig. Als je glutenvrij wilt gaan, maak dan altijd een mix van meelsoorten, of gebruik kant-en-klare glutenvrije mix.
Wat een leuk recept! Dat wil ik wel gaan proberen tegen de kerst. Wel een vraagje: waar heb je dat kommetje water voor nodig?
Ik heb het er nu duidelijker in gezet; het schaaltje water schuif je mee de oven in zodat de luchtvochtigheid wat hoger is. Waardoor de panettone lekkerder wordt!
Oké, het is me nu helemaal duidelijk!
Bedankt voor het recept, heb hem net uit de oven gehaald, en een stukje geproefd, heerlijk,
had geen palmsuiker en heb 35 gram kokosbloesem suiker gebruikt, de kleur is wat donkerder, mooi hoog geworden en erg luchtig.
Hey! Ik had een vraagje, aangezien time management altijd een dingetje is met kerst, kun je het brood ook van te voren maken en invriezen? Bedankt!
Deze laatste vraag heb ik ook, kan je het broodje vooraf klaarmaken? Hoe lang zou het goed blijven, iemand een idee? Als je het koopt houdt het trouwens heel lang maar daarvoor doen ze er misschien iets bij. Bedankt voor het recept , zou het graag met Kerst maken, maar te druk die dagen..daarom mijn vraag.
Invriezen zou ik zeker niet doen en het brood blijft zeker niet zo lang goed als die Italiaanse versies die je inderdaad weken kunt bewaren. Ik weet niet wat ze daarmee doen om het zo lang houdbaar te maken, maar ‘mijn’ panettone is zeker een dag of 2 a 3 lekker en luchtig.
Oh deze wil ik maken, maar buiten de koelkast laten staan , gewoon in de keuken? Bij mij is het steenkoud snachts in de keuken of gewoon in de huiskamer daar is het ongeveer 18 graden.
Dan zou ik het in de huiskamer zetten… het deeg moet langzaam rijzen, vandaar niet in de koelkast.
Dit ga ik maken! Een vraag over de suikers: kan je de poedersuiker en gewone suiker ook in z’n geheel vervangen door kokosbloesemsuiker? Waarom moet er perse poedersuiker in als er ook al ‘gewone’ suiker in gaat?