Frisse cake met yoghurt en zomerfruit. Heerlijk, een lang weekend! En voorlopig de laatste weer van dit jaar, vanaf nu moeten we doorbikkelen tot aan de zomervakantie…. En de voorspellingen voor dit weekend zijn goed, mooi weer, droog en zonnig. Wat wil je nog meer in je weekend? Nou, wat lekkers maken natuurlijk!
Heb je de eerste week meegedaan aan de #Zomerfit challenge? Dan vind ik dat je wel een stukje van deze cake hebt verdiend. Wil je het lange weekend een beetje vieren en heb je trek in wat lekkers bij de thee, zet dan de oven alvast maar aan want dan gaan we aan de slag. Deze frisse yoghurtcake met zomerfruit past helemaal bij deze tijd van het jaar.
Frisse yoghurt cake
Ik zal maar gelijk eerlijk met je zijn, dit is wel echt een zomerse cake voor de lekker, zeg maar. Niet een heel erg gezond tussendoortje, waar je plakjes van snijdt die je vervolgens in de vriezer bewaart. Nee, dit is gewoon een goede plak cake, verwennerij bij de koffie.
Want dat is af en toe toch zo lekker, een beetje snoepen moet kunnen hoor. Als ik mezelf het snoepen ontzeg, en dat merk ik tijdens de #Zomerfit challenge, dan wordt de drang naar zoet alleen maar groter.
Dus op z’n tijd bak ik een flinke cake en daar snoep ik dan graag van. Ik wilde een frisse cake maken, passend bij het voorjaar en de zomer. Met yoghurt bakken vind ik altijd fijn, de cake wordt daar lekker luchtig van.
Door de limoensap door het beslag te mengen, krijgt de cake een tropisch tintje. Kom maar op met de zon, ik ben er klaar voor! Op zoek naar meer zomerse bakrecepten? Wat dacht je van deze yoghurtcake met blauwe bessen. Ook al zo lekker!
Cake met zomerfruit
Bakken met fruit vind ik altijd een goed idee. Maar vooral als je wat overrijp fruit hebt liggen, of zomerfruit dat niet helemaal mooi meer is. Dat smaakt echt nog helemaal goed in deze frisse yoghurtcake. Gebruik bijvoorbeeld frambozen, blauwe bessen of aardbeien, zo lekker allemaal!
Ingrediënten
- 100 gram speltmeel
- 100 gram speltbloem
- 100 gram roomboter
- 200 ml schapenyoghurt
- 3 eieren
- 100 gram zomerfruit (frambozen, blauwe bessen, aardbeien)
- 1 limoen
- 50 ml honing
- 2 theelepels bakpoeder
- snuf zout
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Doe het speltmeel, de speltbloem, het bakpoeder en een snuf zout in een beslagkom en schep goed door elkaar.
- Schep het zomerfruit in een kom en schep hier nog 1 eetlepel speltmeel doorheen. Door dit te doen zakken straks de vruchten niet naar beneden in de cake.
- Smelt de boter zachtjes in een steelpannetje, laat even afkoelen en schenk bij het meel.
- Boen de limoen goed schoon onder wat lauwwarm water en rasp de schil. Snij de limoen open en pers het sap eruit. Bewaar de rasp.
- Doe de yoghurt (hou 2 eetlepels yoghurt apart) en de eieren, het sap van de limoen en de honing bij het beslag. Meng goed door. Schep voorzichtig het zomerfruit door het beslag.
- Bekleed de cakevorm met bakpapier. Mijn tip; maak het bakpapier een klein beetje nat onder de kraan, verfrommel tot een prop en vouw dan voorzichtig weer uit. Door het bakpapier nat te maken is het veel makkelijker om de cakevorm te bekleden.
- Schuif de cake de oven in en bak in 1 uur 15 minuten gaar. Hou je oven in de gaten, gaat de bovenkant van de cake te hard dan dek je deze af met een vel aluminiumfolie. Prik met een satéprikker in de cake om te controleren of deze gaar is.
- Laat de frisse yoghurtcake met zomerfruit nu even afkoelen. Besmeer met nog wat schapenyoghurt en de limoenrasp. Enjoy!
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerWil je mijn tips voor een happy healthy lifestyle in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram
18 reacties
Ooooo dit ziet er wel echt heel lekker uit. Ik heb een bijna zelfde recept van Donna Hay met yoghurt en blauwe bessen en dat blijft een favoriet.
Oh lekker, ik ga snel bij je kijken!
Lijkt me heerlijk, maar kan het ook met andere yoghurt bv. biogarde??
Hij ziet er heel lekker uit zeg! En misschien is het niet heel gezond, maar ook niet heel slecht met het speltmeel, de yoghurt en het fruit. En ook nog nauwelijks suiker.
Deze ziet er e het lekker uit. Heb je toevallig ook een lekkere recept voor een rabarber cake/taart?
Weet je… Ik vind rabarber helemaal niet zo lekker… 🙂 Dus nee, ik heb geen recept!
Wat een heerlijke cake lijkt mij dit, komt op mijn to bake lijstje 😉
Hier ben ik weer met een vraagje over yoghurt….. Kan je deze schapenyoghurt door een andere vervangen? en zo ja welke? Alvast bedankt
Schapenyoghurt is heel dik en stevig, dat geeft een goede stevige maar tegelijkertijd luchtige cake. Je kunt niet zomaar elke yoghurt hiervoor gebruiken, ik zou dan eerder nog kwark gebruiken omdat die net zo dik en stevig is.
De cake zit nu in de oven, ik ben heel benieuwd! Heb er ook nog appel doorheen gedaan, omdat ik te weinig frambozen had.
Klinkt heerlijk! Ga het dit weekend meteen uitproberen!
Een vraagje, zou de cake ook met griekse yoghurt gemaakt kunnen worden?
Ziet er heerlijk uit. Ik ga hem een keer proberen met griekse yoghurt.
Heeft schapen yoghurt een beetje dezelfde smaak als geiten yoghurt of is het echt niet te vergelijken met elkaar? Ik vind geiten yoghurt namelijk heel vies dus ben ook bang om schapen yoghurt te kopen.
Ik heb gisteravond de cake gemaakt met zwarte en rode bessen (uit de vriezer).
De smaak is heerlijk, hij ziet er alleen niet uit zoals op de foto. De binnenkant is een beetje “nattig”.
hoort dit?
hoe is het bij anderen gelukt?
Saskia, zou dat nattige niet door het diepvriesfruit komen?
ik heb de cake vandaag (geprobeerd) te maken. Maar mijn cake ziet er absoluut niet uit zoals op de foto…. uhm… ik kon geen schapenyoghurt vinden in de winkel dus ik heb magere yoghurt gebruikt, kan het daaraan gelegen hebben?
Hij is erg lekker, bij ons kan je geen schapenyoghurt kopen dus ik heb volle kwark gebruikt, was wel gerezen maar zakte in elkaar met het uit de oven halen. Zeker nog eens maken.
Heerljk!!
Gemaakt met ‘gewone’ magere yoghurt ipv geitenyoghurt, want dat had ik in huis. Even restjes opmaken….
En ipv 100 gr speltbloem, heb ik amandelmeel gebruikt.
Het is een blijvertje, heerlijk. Veel zachter.
bij mij is ie grandioos mislukt vorige week. zo droog als hooi en zeer stevig en kompakt. helaas.