Stel dat je moet kiezen. Zoet of Hartig. Voor de rest van je leven…. Wat zou jij doen? Ik vind dat heel lastig…. Ik ben geen enorme zoetekauw, maar kan zo genieten van een stuk chocola of een lekkere punt taart. Maar ik ben net zo goed dol op hartig… Dus mission impossible als je het mij vraagt. Gelukkig heeft niemand mij dit dilemma ooit voorgelegd, want dan zou ik gewoon weglopen denk ik. Hartige cakes zijn namelijk zo lekker, voor bij een borrel of bij een kommetje soep. Bijvoorbeeld deze hartige cake met kaas en ui, die was bij ons in een middagje op hoor!
Sinds de wintertijd is ingegaan, gaat bij ons op zaterdagmiddag al vroeg de open haard aan. Het is toch al donker buiten, dus dan maken we het binnen maar extra gezellig. Met de tijd dat die haard aan gaat, komen meestal ook de borrelhappen op tafel. Niet altijd maak ik zelf alle hapjes klaar, maar soms heb ik zin om te bakken. Of gewoon wat te rommelen in de keuken, en dan als eerste zelf het resultaat te proeven natuurlijk!
Ben je net als ik gek op kaas-uienbrood, dan is dit een recept voor jou. Ik wilde namelijk een snelle versie maken van dit brood, omdat ik zelf niet genoeg tijd (lees: geduld) had om afgelopen weekend een brooddeeg te laten rijzen. Natuurlijk zou een écht kaas-uienbrood nog lekkerder zijn op de borreltafel, maar deze hartige cake met kaas en ui doet het ook echt geweldig. Ik sneed de cake in plakken en hij was op voordat ik het door had. Zelfs de meiden konden er geen genoeg van krijgen, en dat zegt wel wat hoor!
Hartige cake met kaas en ui
Voor 1 cake:
- 150 gr speltbloem
- 150 ml amandelmelk
- 3 eieren
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- 100 gr pittige (oude) kaas
- 2 tl tijm
- 1 tl rozemarijn
- peper
- 1 tl bakpoeder
- olie om te bakken
Nodig: koekenpan, zeef, cakevorm, bakpapier, kaasrasp
Bereiden: Verwarm de oven voor op 180 graden. Maak het vel bakpapier nat onder de kraan, frommel op tot een prop en haal voorzichtig weer uit elkaar. Bekleed hier de cakevorm mee.
Schil en snipper de ui. Maak de knoflook schoon. Verwarm wat olie in de koekenpan en fruit hier de ui in aan. Pers de knoflook uit boven de pan en voeg ook de tijm, rozemarijn en een snuf peper toe. Laat de ui glazig worden, schep regelmatig om.
Zeef de speltbloem boven de kom en voeg hier het bakpoeder aan toe. Schenk de melk bij het meel en tik de eieren boven de kom. Kluts tot een glad beslag.
Rasp 75 gram van de pittige kaas boven de mengkom en roer goed door. Draai het vuur onder de pan uit en voeg de uien toe aan het beslag voor de hartige cake. Meng alle ingrediënten goed door.
Schenk het beslag in de cakevorm en maak de cake af met het restje geraspte kaas en wat tijm. Schuif de hartige cake met kaas en ui voor 30 minuten de oven in. De cake lijkt nog een beetje zacht als deze uit de oven komt, maar dat komt omdat ie zo smeuïg is. Laat niet te lang afkoelen en geniet ervan!
Ga je aan de slag met dit recept voor hartige cake met kaas en ui? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
10 reacties
lijkt me heerlijk!
Is hij koud ook lekker.
Groetjes Elisabeth
Dat vraag ik mij ook af en kan je deze een dag van tevoren maken? 🙂
Kan uiteraard, maar de cake is echt lekkerder als ie vers is!
Over een onmogelijke keuze gesproken.. Ik ben een toetjesmens, kijk altijd als eerste naar de nagerechten op de kaart, maar zou toch ook niet zonder hartig kunnen hoor. Ik kies voor hartig! Ik vind je wel heel slim met je hartige cake trouwens, ik ben tegenwoordig een beetje aan het experimenteren met brood bakken etc maar dit is waarschijnlijk net zo lekker EN veel safer om te maken op bijvoorbeeld een feestje. Ga ik onthouden!
Oh nee, dat dilemma tussen zoet en hartig zou ik echt niet aan kunnen! Gelukkig hoeven we die keuze (hopelijk nooit) te maken, hihi. Wat een heerlijk recept dit! Dol op cake die meer bijzonder is dan de standaard cake die we kennen. Yum!
Heerlijk! Kan je ook gewoon bloem en melk gebruiken?
Zeker!
kun je ook maismeel of
volkoren meel gebruiken of half volkoren/half bloem, zodat het iets vezelrijker is?
snijd je de ui in blokjes / halve ringen?
Dat kun je zeker proberen! Experimenteer erop los, zou ik zeggen. De ui sneed ik in fijne blokjes.
Mmm… Dit lijkt mij echt lekker! En ja, hier een fan van kaas-uibrood, dus dit recept moet ik echt proberen! 😉