Gezonde recepten voor het avondeten. Je kent het wel, de avondspits…. niet op de weg, maar thuis. De drukte rondom het avondeten klaar maken, de kinderen die eigenlijk net te moe zijn omdat ze al een hele dag op school of de crèche hebben doorgebracht, een man die laat thuis is…. Ken je die situatie? Verschrikkelijk onrustig en soms zelfs stressvol. Speciaal voor die momenten deel ik mijn tips en inspiratie voor snelle gezonde maaltijden met je. Deze gerechten staan snel op tafel en lust iedereen. Gezond eten zonder pakjes en zakjes doe je zo!
Toen de meisjes nog kleiner waren, lagen ze – écht waar – om half 6 op de grond voor de keuken te krijsen om eten. Het leek wel alsof er een wekkertje in zat, dat precies om half 6 afging….Ik kwam dan net om kwart over 5 uit mijn werk en het eerste dat ik ging doen was eten maken. En dan stond ik dus nog ruim een half uur in de keuken, half in paniek omdat mijn kindjes zo’n honger hadden…. Dat moest toch anders kunnen en ik ben toen eens gaan bedenken hoe het allemaal wat relaxter zou kunnen zijn. En volgens mij heb ik hier nu redelijk mijn weg in gevonden dus ik deel graag mijn tips voor snelle doordeweekse maaltijden, een rustige avondspits én wat handige recepten met je.
Mijn tips voor snelle en gezonde maaltijden
Simon komt tegenwoordig nog weer wat later thuis nu hij een nieuwe baan heeft en hij haalt op de terugweg Lise van de crèche. Ik haal Senna uit school – om kwart over 3 al – en daarna ga ik naar huis. Je zou zeggen dat ik dus de hele middag de tijd heb om voorbereidingen te treffen voor het avondeten. Maar dat is niet altijd zo, ik heb vaak nog zoveel andere dingen die ik wil/moet doen. Toch gaat het er bij ons tegenwoordig een heel stuk relaxter aan toe zo rond etenstijd dan een paar jaar geleden. De meiden vinden het nu prima om nog even te spelen zo vlak voor het eten, of ze zitten met de Ipad op de bank een filmpje te kijken. Maar toch wil ik doordeweeks niet al te veel tijd in de keuken doorbrengen voor het avondeten, de meiden moeten immers op tijd naar bed toe en ik wil zelf ook nog wat aan mijn avond hebben. Daarom mijn tips, ik hoop dat jij er ook wat aan hebt!
Planning
Tsja, cliché, maar waar…planning is alles, zeker als je een gezonde maaltijd op tafel wilt zetten. Planning betekent voor mij dat ik aan het begin van de week – vaak in het weekend – al nadenk over een weekmenu. Wat ga ik koken, welke ingrediënten heb ik nodig, kan ik ingrediënten voor meerdere maaltijden gebruiken of combineren, hoe lang is iets houdbaar, welke producten heb ik nog in de voorraadkast of vriezer, wat kan ik de komende week nog makkelijk bijhalen? Ik heb in principe 2 boodschappenmomenten in de week, ik zit er namelijk echt niet op te wachten om elke dag de supermarkt in te gaan. Zonder planning raak ik ontspoord, ik weet dan niet meer wat ik moet koken en als ik dan nog boodschappen moet doen, sta ik veel te lang te twijfelen in de supermarkt.
Kun je wat hulp gebruiken bij het maken van een weekmenu? Er staan inmiddels een aantal kant-en-klare weekmenu’s online!
Voorbereiding
Al je boodschappen in huis hebben, is het allerbelangrijkst qua voorbereiding. Maar maak het jezelf soms ook niet te lastig… wilde je net dat ene recept maken maar ben je toch de courgette vergeten? Laat die dan lekker uit je recept! Dat je een maaltijd vers bereid is al goed genoeg, perfectie laten we doordeweeks maar even voor wat het is….
Dat wat ik al van tevoren kan doen voor een maaltijd, dat probeer ik zoveel mogelijk van tevoren te doen. Eten we ’s avonds een makkelijke pastasalade, dan kook ik de pasta al van tevoren. Een scheut olijfolie erdoor heen en bewaren in de koelkast, easy does it. Hebben we écht een drukke avondspits, dan kook ik soms al ’s middags. Of ik snij in elk geval al de groenten, schil de aardappelen en zet die in een pan met water, dan hoeven die straks alleen nog maar te koken.
Zorg ook altijd voor een goedgevulde kruidenkast en een goede basisvoorraad. Zo kun je iets eenvoudigs toch al snel oppimpen. Bij mij veranderen een kipfilet en wat losse groenten al heel makkelijk in een oosterse groenteschotel, omdat ik standaard als zaken als vissaus, sojasaus, olie, azijn, honing en kruiden in huis heb.
Gezonde maaltijden invriezen
Wat wij ook vaak doen, is voor meerdere dagen koken. Dus een pan nasi wordt 2 keer zo groot, de ene helft eten we dezelfde avond op, de andere helft gaat de vriezer in. En pan Italiaanse pastasaus maak ik voor 4 keer, 1 keer eten we direct op en de andere 3 porties gaan de vriezer in. Een pan soep? Minstens 5 liter maak ik in 1 keer!
Qua boodschappen denk ik ook groot. Heeft mijn slager de saucijzen in de aanbieding? Dan haal ik gelijk 2 porties. Aardappelen haal ik in zakken van 3 kilo. Op een doordeweekse dag waarop het toch allemaal even anders loopt dan ik dacht, heb ik in elk geval altijd voldoende in huis voor een gezonde avondmaaltijd. Ik heb ook altijd groenten in de vriezer liggen, bijvoorbeeld spinazie, rode kool en wat tuinerwtjes. Met deze basis zet je binnen no time een simpele aardappels – groenten – vlees maaltijd op tafel.
Het is ook altijd een goed idee om in stevige bakjes voor in de vriezer te investeren. Restjes eten gaan hier nooit de prullenbak in. Ik stop het restje óf in de vriezer óf bewaar het als lunch voor de volgende dag.
Tips voor snelle en gezonde maaltijden
Eerlijk is eerlijk, ik ben gek op koken en draai er echt mijn hand niet voor om om lang in de keuken te staan. Maar niet doordeweeks. Doe ik gewoon niet. Punt. Die geweldige gerechten die alleen al een uur aan voorbereiding kosten, bewaar ik wel voor het weekend. Doordeweeks gaan we voor snel, makkelijk, voedzaam en gezond.
Daarom heb ik ook een redelijk vast lijstje van makkelijke en snelle gerechten voor doordeweeks. Ik denk dat het er een stuk of 12 zijn, altijd afhankelijk van het seizoen, en die tover ik om de beurt weer uit de keuken zo op het bord. Er staat bijvoorbeeld echt standaard 1 x per week soep bij ons op tafel en ook eten we elke week wel een keer pasta. De ene keer met de ene saus, de andere keer met de andere saus. Aardappels – groenten – vlees komt ook steeds weer terug. Ik heb gewoon een paar favorieten uitgekozen, en dat zorgt voor rust. Ook bij het maken van mijn weekplanning, maar ook bij het koken zelf.
Gezond avondeten
Naast die 3 standaard elke week gerechten is er dan nog tijd genoeg om te experimenteren met nieuwe gerechten. Want eigenlijk vind ik dat het leukste, steeds weer wat nieuws maken. Praktisch is het natuurlijk niet om dat elke dag te doen, weer een nieuw recept lezen of uitproberen en maar afwachten of het ook lukt en smaakt. Maar op 2 doordeweekse dagen én in het weekend lukt mij dat meestal wel. Van mij hoeft het doordeweeks niet zo perfect, ik ben tenslotte ook nog moeder en mens en niet alleen maar foodblogger.
Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt! Om je nog wat verder op weg te helpen, heb ik nog wat makkelijke maaltijden voor je verzameld. Succes gegarandeerd én snel (20-30 minuten) klaar! En heb jij nog tips? Laat ze achter in de reacties, zo helpen we elkaar!
Gezonde recepten – snel op tafel!
Roerbak beef met noedels en paksoi
Traybake met geroosterde bloemkool, krieltjes en worst
Open lasagne met gegrilde courgette en aubergine
Pasta pesto met gegrilde kip
Sla wraps met kip, rauwkost en tzatziki
Pasta Carbonara
Zoete aardappelschotel met spinazie en kip
Kip ketjap met rijst en sperzieboontjes
Thaise kip Siam met rijst
Pasta met gehakt en spinazie-roomsaus
Chili con carne
Gevulde courgettes met tonijn
Kip Masala
Courgette spaghetti met avocado en zalm
Sla wrap met Mexicaans gehakt
Kip gyros met tzatziki
Quesadilla met tonijn en gegrilde groenten
Oosterse groenteschotel met rijst en kip
Pastasalade
Bonenschotel met broccoli en mozzarella
Mexicaanse couscous salade met bonen en avocado
Indonesische bami goreng
Pasta met citroen kip en basilicum
Gevulde courgette met gehakt, paprika en mozzarella
Eenpans spaghetti bolognese met Parmezaan
Zoete aardappel noedels met peultjes en pittige kip
Gevulde paprika met Mexicaans gehakt
Ga je aan de slag met mijn tips voor snelle en gezonde maaltijden? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
8 reacties
Dit is echt een ‘studentengerecht’ maar komt zo nu en dan nog bij ons op tafel, omdat het eenvoudig simpel is en verrassend lekker.
Gehakt rullen met knoflook en wat ketjap manis
Zakje soepgroenten mee bakken
Een pot witte bonen in tomatensaus erbij
Top!
Super tips! En ze werken echt, sinds ik hier meer over de planning nadenk gaat het er in mijn keuken een stuk relaxter aan toe.
Erg handige tips!
Wat een handige tips! gerechten zien er ook super uit. Ik dacht altijd snelle gerechten zijn slechte gerecht voor de gezondheid, maar hier zit ook overal veel groente in. Ga er snel een paar uitproberen!
Niet slecht, maar er is praktisch niets vegetarisch. Alsof geen vlees eten niet een optie was. Gezond is het relatief, alles hangt van van de kwaliteit van de ingrediënten. Daarom het adjectief ‘bewust’ vind ik niet passend in deze reeks recepten. Bewust eten gaat niet alleen over gezondheid, gaat ook over milieu, dierenwelzijn, land van oorsprong…
leuke recepten, alleen er staan maar 2 vegetarische recepten tussen en mijn visie op gezond is dus wat anders…
hm, ik zie dat Isabel daar op 6 april 2018 net zo over dacht als ik en er blijkbaar niets is veranderd aan deze website afgelopen 2 jaar. Komt hier überhaupt ooit iemand?
Dat kan uiteraard! Gebruik anders even de zoekbalk, want er staan genoeg vegetarische recepten op de blog. Enne, ja, het is hier over het algemeen gezellig druk op de site. Ik probeer ook altijd te reageren, het berichtje van Isabel is er blijkbaar tussendoor geglipt!
Sinds ik Fitatu gebruik wil ik wat gezonder eten, bedankt voor de tips!